Dzięki tej diecie skutecznie obniżysz cholesterol. Musisz przestrzegać kilku zasad

Masz wysoki cholesterol? Musisz zadbać o swoje zdrowie, a same leki i zmiana stylu życia nie są wystarczającą rzeczą. Musisz zainteresować się sposobem odżywiania, dzieki któremu poprawisz swój profil lipidowy. Jeśli zmagasz się z wysokim cholesterolem, idealna będzie dla ciebie dieta portfolio.

Jaka powinna być dieta na cholesterol?Jaka powinna być dieta na cholesterol?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Wysoki poziom cholesterolu jest bardzo niebezpieczny. Może doprowadzić do miażdżycy, która z kolei jest przyczyną zawałów serca oraz udarów. Statystycznie 18 milionów osób na świecie rocznie umiera z tego powodu. Dlatego też lekarze uczulają swoich pacjentów na to, by jak najszybciej zmienili swój styl życia i zaczęli dietę, która pomoże obniżyć cholesterol.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Dieta portfolio pomoże obniżyć cholesterol

Poleca się ją przede wszystkim pacjentom z hipercholesterolemią, czyli wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Stworzył ją prof. David Jenkins z Uniwersytetu w Toronto. Składa się ona z produktów, które są skuteczne w zmniejszaniu poziomu cholesterolu, a ta skuteczność została potwierdzona badaniami. W diecie chodzi o to, by stopniowo zastępować białko zwierzęce białkiem roślinnym. Dzięki temu poprawia się profil lipidowy.

Istotny jest fakt, iż dietę portfolio dość trudno skomponować. Trzeba zapewnić odpowiedni bilans kaloryczny i odżywczy. Istotne jest również odpowiednie komponowanie posiłków - trzeba odpowiednio łączyć ze sobą produkty. Dieta powinna być stosowana jedynie pod okiem odpowiednio wykwalifikowanego dietetyka.

Dieta
Dieta © Pixabay

Jakie produkty są dozwolone na tej diecie?

Muszą to być składniki bogate w białko roślinne oraz rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego. W diecie dopuszczalne są także orzechy, fitosterole oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Na liście znajdują się:

  • nasiona roślin strączkowych,
  • soja oraz produkty z soi,
  • warzywa i owoce,
  • orzechy,
  • migdały,
  • pestki,
  • kasza,
  • produkty owsiane.

Dieta portfolio zakłada wyeliminowanie:

  • mięsa oraz produktów mięsnych,
  • tłustych produktów mlecznych,
  • słodkich i słonych przekąsek oraz wypieków,
  • soków.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis