Masz 50 lat, tyjesz i wypadają ci włosy? Wystarczy łyżka tych ziarenek dziennie, a wszystkie kłopoty znikną

Osoby, które skończyły 50 lat często skarżą się na różne dolegliwości, wypadanie włosów i tycie. Pogarsza się też samopoczucie. Nic więc dziwnego, że szukać się wtedy różnych suplementów i zaczyna jeść drogie produkty. Jest jednak pewien składnik, który dobrze wspiera organizm, czyli siemię lniane.

Jedz siemię lnianeJedz siemię lniane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Codzienne jedzenie siemienia lnianego czyni cuda. Przekonują o tym Anna Protas i Tadeusz Oleszczuk, autorzy poradnika "O menopauzie. Czego ginekolog ci nie powie". W tych ziarenkach kryją się wszystkie witaminy i minerały, których potrzebują wszyscy ludzie, a przede wszystkim dojrzałe kobiety. Znajdziemy w nich przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega 3. Oprócz tego siemię lniane jest źródłem potasu, wapnia, magnesu, miedzi, selenu, cynku i manganu. Nasionka sa bogate w witaminy, na przykład C, E, K oraz te z grupy B i błonnik pokarmowy. To jeszcze nie jest wszystko. Produkt ten zawiera także silne przeciwutleniacze, które dodatkowo uzupełniają poziom estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem w mgnieniu oka zrobisz pyszny obiad. I do tego na jednej patelni

W jaki sposób jeść siemię lniane?

Po pierwsze, trzeba codziennie spożywać co najmniej jedną łyżkę. Można dodawać ziarenka do sałatek lub koktajli. Są też świetnym składnikiem zup, kasz, owsianek, jogurtów i sosów. Dobrym pomysłem jest też picie kisielu z siemienia lnianego. Trzeba jednak pamiętać o tym, by przy spożywaniu tego składnika pić co najmniej 2 litry wody w ciągu dnia. W przeciwnym wypadku może on nie pomóc na problemy z zaparciami.

Siemię lniane
Siemię lniane © Adobe Stock

Siemię lniane świetnie zastępuje jajka, których potrzebujemy do zrobienia wielu ciast. Wystarczy tylko zmielić ziarenka i wymieszać z wodą (w proporcji 1:3), a na końcu dodać do masy. Ciasto wyjdzie tak samo pyszne. W tym miejscu warto wspomnieć też o tym, że najlepiej zmielić ziarenka przed użyciem, takie są bardziej wartościowe niż len mielony.

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita