Masz 50 lat, tyjesz i wypadają ci włosy? Wystarczy łyżka tych ziarenek dziennie, a wszystkie kłopoty znikną

Osoby, które skończyły 50 lat często skarżą się na różne dolegliwości, wypadanie włosów i tycie. Pogarsza się też samopoczucie. Nic więc dziwnego, że szukać się wtedy różnych suplementów i zaczyna jeść drogie produkty. Jest jednak pewien składnik, który dobrze wspiera organizm, czyli siemię lniane.

Jedz siemię lnianeJedz siemię lniane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Codzienne jedzenie siemienia lnianego czyni cuda. Przekonują o tym Anna Protas i Tadeusz Oleszczuk, autorzy poradnika "O menopauzie. Czego ginekolog ci nie powie". W tych ziarenkach kryją się wszystkie witaminy i minerały, których potrzebują wszyscy ludzie, a przede wszystkim dojrzałe kobiety. Znajdziemy w nich przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega 3. Oprócz tego siemię lniane jest źródłem potasu, wapnia, magnesu, miedzi, selenu, cynku i manganu. Nasionka sa bogate w witaminy, na przykład C, E, K oraz te z grupy B i błonnik pokarmowy. To jeszcze nie jest wszystko. Produkt ten zawiera także silne przeciwutleniacze, które dodatkowo uzupełniają poziom estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem w mgnieniu oka zrobisz pyszny obiad. I do tego na jednej patelni

W jaki sposób jeść siemię lniane?

Po pierwsze, trzeba codziennie spożywać co najmniej jedną łyżkę. Można dodawać ziarenka do sałatek lub koktajli. Są też świetnym składnikiem zup, kasz, owsianek, jogurtów i sosów. Dobrym pomysłem jest też picie kisielu z siemienia lnianego. Trzeba jednak pamiętać o tym, by przy spożywaniu tego składnika pić co najmniej 2 litry wody w ciągu dnia. W przeciwnym wypadku może on nie pomóc na problemy z zaparciami.

Siemię lniane
Siemię lniane © Adobe Stock

Siemię lniane świetnie zastępuje jajka, których potrzebujemy do zrobienia wielu ciast. Wystarczy tylko zmielić ziarenka i wymieszać z wodą (w proporcji 1:3), a na końcu dodać do masy. Ciasto wyjdzie tak samo pyszne. W tym miejscu warto wspomnieć też o tym, że najlepiej zmielić ziarenka przed użyciem, takie są bardziej wartościowe niż len mielony.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci