PoradyMasz 50 lat, tyjesz i wypadają ci włosy? Wystarczy łyżka tych ziarenek dziennie, a wszystkie kłopoty znikną

Masz 50 lat, tyjesz i wypadają ci włosy? Wystarczy łyżka tych ziarenek dziennie, a wszystkie kłopoty znikną

Jedz siemię lniane
Jedz siemię lniane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.11.2023 16:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Osoby, które skończyły 50 lat często skarżą się na różne dolegliwości, wypadanie włosów i tycie. Pogarsza się też samopoczucie. Nic więc dziwnego, że szukać się wtedy różnych suplementów i zaczyna jeść drogie produkty. Jest jednak pewien składnik, który dobrze wspiera organizm, czyli siemię lniane.

Codzienne jedzenie siemienia lnianego czyni cuda. Przekonują o tym Anna Protas i Tadeusz Oleszczuk, autorzy poradnika "O menopauzie. Czego ginekolog ci nie powie". W tych ziarenkach kryją się wszystkie witaminy i minerały, których potrzebują wszyscy ludzie, a przede wszystkim dojrzałe kobiety. Znajdziemy w nich przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega 3. Oprócz tego siemię lniane jest źródłem potasu, wapnia, magnesu, miedzi, selenu, cynku i manganu. Nasionka sa bogate w witaminy, na przykład C, E, K oraz te z grupy B i błonnik pokarmowy. To jeszcze nie jest wszystko. Produkt ten zawiera także silne przeciwutleniacze, które dodatkowo uzupełniają poziom estrogenów, czyli żeńskich hormonów płciowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W jaki sposób jeść siemię lniane?

Po pierwsze, trzeba codziennie spożywać co najmniej jedną łyżkę. Można dodawać ziarenka do sałatek lub koktajli. Są też świetnym składnikiem zup, kasz, owsianek, jogurtów i sosów. Dobrym pomysłem jest też picie kisielu z siemienia lnianego. Trzeba jednak pamiętać o tym, by przy spożywaniu tego składnika pić co najmniej 2 litry wody w ciągu dnia. W przeciwnym wypadku może on nie pomóc na problemy z zaparciami.

Siemię lniane
Siemię lniane© Adobe Stock

Siemię lniane świetnie zastępuje jajka, których potrzebujemy do zrobienia wielu ciast. Wystarczy tylko zmielić ziarenka i wymieszać z wodą (w proporcji 1:3), a na końcu dodać do masy. Ciasto wyjdzie tak samo pyszne. W tym miejscu warto wspomnieć też o tym, że najlepiej zmielić ziarenka przed użyciem, takie są bardziej wartościowe niż len mielony.