Do wigilijnej kapusty dodaj przynajmniej 5 przypraw. Inaczej będzie mdła i nikt jej nie ruszy

Kapusta z grzybami to klasyczne danie wigilijne. Przepis wydaje się niezwykle prosty, jednak klucz do sukcesu to odpowiednie doprawienie. Zobacz, jakich przypraw użyć, by kapusta miała zdecydowany smak. Wtedy nikt nie odmówi dokładki.

Kapusta z grzybami powinna być dobrze doprawionaKapusta z grzybami powinna być dobrze doprawiona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Kapusta z grzybami to danie wigilijne, które gości na niemal każdym polskim stole. Jej podstawowe składniki są tylko dwa. Jednak, by potrawie dodać głębi można postawić na jeszcze kilka dodatków, a przede wszystkim dobrze ją doprawić. Lista potrzebnych przypraw wcale nie jest krótka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Gotowanie kapusty na bigos

Pierwszym krokiem, by to danie wyszło, jest odpowiednie ugotowanie kapusty. Powinna być miękka, ale jednocześnie nie stracić swojego wyrazistego smaku. Dlatego dobrze ją szybko wypłukać pod bieżącą wodą, zwłaszcza gdy kapusta jest mocno kwaśna. Potem wystarczy gotować ją w lekko posolonej wodzie przez około 20 minut. Na tym etapie dodaj takie przyprawy jak liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Przyda się także kminek.

Jakie grzyby do kapusty?

Grzyby suszone do kapusty warto wcześniej namoczyć, aby nabrały miękkości i uwolniły swój aromatyczny smak. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki i podgrzybki. Potem wystarczy je drobno posiekać i podsmażyć na maśle z cebulą. Ta kombinacja stanowi esencję smaku, który w połączeniu z kapustą tworzy niepowtarzalny wigilijny przysmak.

Gdy chcesz jeszcze wzmocnić aromat tego dania, pod koniec gotowania dodaj kilka suszonych śliwek, w całości albo pokrojonych. Kolejne owoce, które świetnie pasują do kapusty to jabłka. Ważnym dodatkiem, mającym duży wpływ na smak jest też olej. Wlej go na początku duszenia. Najlepiej sprawdzi się lniany lub rzepakowy.

Słodki akcent

Pierwsze przyprawy dodaj do kapusty już podczas gotowania, czyli wspominane wcześniej listki laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, kminek. Pod koniec przygotowywania potrawy dobrze ją doprawić szczyptą papryki, delikatniejszym kolorowym pieprzem, majerankiem, jagodami jałowca. Jeśli lubisz ostrzejszy smak, sięgnij także po czosnek. Kapustę możesz również doprawić szczyptą cukru lub odrobiną miodu, to dodatkowo pogłębi jej smak.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇