Do wigilijnej kapusty dodaj przynajmniej 5 przypraw. Inaczej będzie mdła i nikt jej nie ruszy

Kapusta z grzybami to klasyczne danie wigilijne. Przepis wydaje się niezwykle prosty, jednak klucz do sukcesu to odpowiednie doprawienie. Zobacz, jakich przypraw użyć, by kapusta miała zdecydowany smak. Wtedy nikt nie odmówi dokładki.

Kapusta z grzybami powinna być dobrze doprawionaKapusta z grzybami powinna być dobrze doprawiona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Kapusta z grzybami to danie wigilijne, które gości na niemal każdym polskim stole. Jej podstawowe składniki są tylko dwa. Jednak, by potrawie dodać głębi można postawić na jeszcze kilka dodatków, a przede wszystkim dobrze ją doprawić. Lista potrzebnych przypraw wcale nie jest krótka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Gotowanie kapusty na bigos

Pierwszym krokiem, by to danie wyszło, jest odpowiednie ugotowanie kapusty. Powinna być miękka, ale jednocześnie nie stracić swojego wyrazistego smaku. Dlatego dobrze ją szybko wypłukać pod bieżącą wodą, zwłaszcza gdy kapusta jest mocno kwaśna. Potem wystarczy gotować ją w lekko posolonej wodzie przez około 20 minut. Na tym etapie dodaj takie przyprawy jak liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Przyda się także kminek.

Jakie grzyby do kapusty?

Grzyby suszone do kapusty warto wcześniej namoczyć, aby nabrały miękkości i uwolniły swój aromatyczny smak. Najlepiej sprawdzą się prawdziwki i podgrzybki. Potem wystarczy je drobno posiekać i podsmażyć na maśle z cebulą. Ta kombinacja stanowi esencję smaku, który w połączeniu z kapustą tworzy niepowtarzalny wigilijny przysmak.

Gdy chcesz jeszcze wzmocnić aromat tego dania, pod koniec gotowania dodaj kilka suszonych śliwek, w całości albo pokrojonych. Kolejne owoce, które świetnie pasują do kapusty to jabłka. Ważnym dodatkiem, mającym duży wpływ na smak jest też olej. Wlej go na początku duszenia. Najlepiej sprawdzi się lniany lub rzepakowy.

Słodki akcent

Pierwsze przyprawy dodaj do kapusty już podczas gotowania, czyli wspominane wcześniej listki laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, kminek. Pod koniec przygotowywania potrawy dobrze ją doprawić szczyptą papryki, delikatniejszym kolorowym pieprzem, majerankiem, jagodami jałowca. Jeśli lubisz ostrzejszy smak, sięgnij także po czosnek. Kapustę możesz również doprawić szczyptą cukru lub odrobiną miodu, to dodatkowo pogłębi jej smak.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik