Siostra Anastazja ma swój sposób na marynowane grzyby. Kluczowy jest jeden składnik
Marynowane grzybki dodają wyrazu wielu różnym potrawom – są doskonałe do sałatki jarzynowej i sosu tatarskiego. Świetnie smakują również z domowym pasztetem i pieczenią. Siostra Anastazja do klasycznej zalewy dodaje przyprawę, która niesamowicie podbija smak podgrzybków, maślaków lub kurek.
Przepisy siostry Anastazji pozwalają na odtworzenie tradycyjnych smaków – takich, które znamy z kuchni mamy lub babci. Marynowane grzybki jak najbardziej wpisują się w ten scenariusz, chociaż jeden składnik może zaskoczyć osoby, znające tradycyjną recepturę na pamięć. Okazuje się, że grzybki od siostry Anastazji pachną cynamonem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania
Jakie grzyby leśne przeznaczyć do marynowania?
Jednymi z najczęściej wybieranych grzybów do marynowania są podgrzybki, które często występują w polskich lasach. Charakteryzują się mięsistą konsystencją i delikatnym smakiem. Marynowane według przepisu siostry Anastazji, czyli z dodatkiem kory cynamonu, to prawdziwy rarytas.
Do słoików możesz także wrzucić kurki, które nie tylko świetnie smakują, ale także zachwycają jaskrawym żółtym kolorem. Taka marynowana przystawka jest niczym biżuteria na stole – kurki zawsze budzą zachwyt wśród gości. Podobny entuzjazm wywołują rydze o intensywnym, pomarańczowym odcieniu.
W końcu do marynowania wiele osób przeznacza maślaki, czyli grzyby o delikatnym smaku i miękkiej konsystencji. Przed marynowaniem warto je obrać z lepkiej i twardej skórki, aby lepiej wchłonęły aromatyczną zalewę.
Przepis na marynowane grzybki od siostry Anastazji
Grzyby należy dokładnie oczyścić z piasku i ewentualnych intruzów. Do czyszczenia kurek i rydzów przyda się sposób Katarzyny Bosackiej.
Składniki:
- 1 kilogram grzybów leśnych – mogą być podgrzybki, maślaki lub kurki,
- pół litra wody,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki soli,
- 1 szklanka octu 10 proc.,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- 1 kora cynamonu,
- opcjonalnie: 2 średnie cebule.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść na sucho przy pomocy małej szczoteczki. Przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj 2 łyżki soli na każdy litr wody i gotuj do miękkości przez 5–10 minut. Odcedź wodę i przełóż grzyby na durszlak.
- W osobnym garnku przygotuj zalewę – zagotuj wodę z cukrem, solą, octem i przyprawami. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i korę cynamonu. Po zagotowaniu pozostaw do ostygnięcia.
- Podgotowane grzyby ułóż ciasto w słoikach, możesz także powkładać pokrojoną w pióra cebulę. Całość zalej przestudzoną zalewą (tuż przed zalaniem wyjmij korę cynamonu).
- Słoiki z grzybkami pasteryzuj w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.