Siostra Anastazja ma swój sposób na marynowane grzyby. Kluczowy jest jeden składnik

Marynowane grzybki dodają wyrazu wielu różnym potrawom – są doskonałe do sałatki jarzynowej i sosu tatarskiego. Świetnie smakują również z domowym pasztetem i pieczenią. Siostra Anastazja do klasycznej zalewy dodaje przyprawę, która niesamowicie podbija smak podgrzybków, maślaków lub kurek.

Siostra Anastazja wrzuca do zalewy aromatyczny składnikSiostra Anastazja wrzuca do zalewy aromatyczny składnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Cnava, YouTube
Anna Galuhn

Przepisy siostry Anastazji pozwalają na odtworzenie tradycyjnych smaków – takich, które znamy z kuchni mamy lub babci. Marynowane grzybki jak najbardziej wpisują się w ten scenariusz, chociaż jeden składnik może zaskoczyć osoby, znające tradycyjną recepturę na pamięć. Okazuje się, że grzybki od siostry Anastazji pachną cynamonem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania

Jakie grzyby leśne przeznaczyć do marynowania?

Jednymi z najczęściej wybieranych grzybów do marynowania są podgrzybki, które często występują w polskich lasach. Charakteryzują się mięsistą konsystencją i delikatnym smakiem. Marynowane według przepisu siostry Anastazji, czyli z dodatkiem kory cynamonu, to prawdziwy rarytas.

Do słoików możesz także wrzucić kurki, które nie tylko świetnie smakują, ale także zachwycają jaskrawym żółtym kolorem. Taka marynowana przystawka jest niczym biżuteria na stole – kurki zawsze budzą zachwyt wśród gości. Podobny entuzjazm wywołują rydze o intensywnym, pomarańczowym odcieniu.

W końcu do marynowania wiele osób przeznacza maślaki, czyli grzyby o delikatnym smaku i miękkiej konsystencji. Przed marynowaniem warto je obrać z lepkiej i twardej skórki, aby lepiej wchłonęły aromatyczną zalewę.

Przepis na marynowane grzybki od siostry Anastazji

Grzyby należy dokładnie oczyścić z piasku i ewentualnych intruzów. Do czyszczenia kurek i rydzów przyda się sposób Katarzyny Bosackiej.

Składniki:

  • 1 kilogram grzybów leśnych – mogą być podgrzybki, maślaki lub kurki,
  • pół litra wody,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 szklanka octu 10 proc.,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 kora cynamonu,
  • opcjonalnie: 2 średnie cebule.


Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść na sucho przy pomocy małej szczoteczki. Przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj 2 łyżki soli na każdy litr wody i gotuj do miękkości przez 5–10 minut. Odcedź wodę i przełóż grzyby na durszlak.
  2. W osobnym garnku przygotuj zalewę – zagotuj wodę z cukrem, solą, octem i przyprawami. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i korę cynamonu. Po zagotowaniu pozostaw do ostygnięcia.
  3. Podgotowane grzyby ułóż ciasto w słoikach, możesz także powkładać pokrojoną w pióra cebulę. Całość zalej przestudzoną zalewą (tuż przed zalaniem wyjmij korę cynamonu).
  4. Słoiki z grzybkami pasteryzuj w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie

Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza