Korniszony koperkowe chrupią jak szalone. Spróbowałam u sąsiadki i poprosiłam o przepis

Do ogórków konserwowych, podobnie jak do kiszonych, często wkładamy po jednej łodydze kopru – takiego z baldachami, czyli małymi żółtymi kwiatkami na szczycie. Co się stanie, gdy trzykrotnie zwiększysz tę ilość? Efekt jest zaskakujący.

Ogórki konserwowe z koperkiemOgórki konserwowe z koperkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Koperek w domowych piklach odgrywa bardzo ważną rolę. Taki dojrzały, posiadający baldachy z nasionami, jest pełen olejków eterycznych i enzymów, które wpływają na smak i chrupkość ogórków. Większa ilość koperku w słoiku sprawia, że ogórki wychodzą jeszcze bardziej ziołowe i świeże w smaku. Są też bardziej chrupiące, ponieważ polifenole obecne w koprze skutecznie zapobiegają zmiękczaniu warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Czy dojrzały koper można zastąpić młodym koperkiem?

Nie jest to dobry pomysł. Młody koperek zawiera mniej olejków eterycznych i mniej enzymów, które poprawiają chrupkość ogórków. W efekcie warzywa mogą wyjść miękkie, a ich smak będzie daleko odbiegał od ideału.

Zwłaszcza w przypadku ogórków konserwowych, które zazwyczaj są dłużej przechowywane niż na przykład ogórki małosolne, należy unikać młodych ziół. Mogą one rozkładać się w słoiku, zaburzając klarowność zalewy, a w niektórych przypadkach prowadzić nawet do zepsucia ogórków.

Młody koperek sprawdzi się jedynie w ogórkach małosolnych, które są zjadane na bieżąco i oczywiście w sałatkach przygotowywanych świeżo.

Jak zrobić koperkowe korniszony?

Z dwóch kilogramów ogórków powinno ci wyjść ok. 4–5 słoików o pojemności 500–600 ml.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • po 3 gałązki kopru z baldachami na słoik,
  • 1 opakowanie ziaren czarnego pieprzu,
  • 4–5 ząbków czosnku,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 350 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć ogórki do zimnej wody, dokładnie umyj, a następnie odetnij z nich końcówki.
  2. Do czystych, wyparzonych słoików włóż po 2 łodygi kopru, 3 ziarna pieprzu i jeden ząbek czosnku.
  3. Na takiej wyściółce ułóż ciasto ogórki, przykryj jeszcze jedną łodygą kopru.
  4. W garnku przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z solą i cukrem, a następnie dodaj ocet, zagotuj.
  5. Gorącą zalewą przykryj ogórki w słoikach. Zakręć mocno pokrywki i odstaw do ostygnięcia.
  6. Po przestudzeniu pasteryzuj w piekarniku lub w gorącej wodzie przez ok. 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują