Korniszony koperkowe chrupią jak szalone. Spróbowałam u sąsiadki i poprosiłam o przepis

Do ogórków konserwowych, podobnie jak do kiszonych, często wkładamy po jednej łodydze kopru – takiego z baldachami, czyli małymi żółtymi kwiatkami na szczycie. Co się stanie, gdy trzykrotnie zwiększysz tę ilość? Efekt jest zaskakujący.

Ogórki konserwowe z koperkiemOgórki konserwowe z koperkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Koperek w domowych piklach odgrywa bardzo ważną rolę. Taki dojrzały, posiadający baldachy z nasionami, jest pełen olejków eterycznych i enzymów, które wpływają na smak i chrupkość ogórków. Większa ilość koperku w słoiku sprawia, że ogórki wychodzą jeszcze bardziej ziołowe i świeże w smaku. Są też bardziej chrupiące, ponieważ polifenole obecne w koprze skutecznie zapobiegają zmiękczaniu warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca surówka z ogórków małosolnych. Idealna na lato

Czy dojrzały koper można zastąpić młodym koperkiem?

Nie jest to dobry pomysł. Młody koperek zawiera mniej olejków eterycznych i mniej enzymów, które poprawiają chrupkość ogórków. W efekcie warzywa mogą wyjść miękkie, a ich smak będzie daleko odbiegał od ideału.

Zwłaszcza w przypadku ogórków konserwowych, które zazwyczaj są dłużej przechowywane niż na przykład ogórki małosolne, należy unikać młodych ziół. Mogą one rozkładać się w słoiku, zaburzając klarowność zalewy, a w niektórych przypadkach prowadzić nawet do zepsucia ogórków.

Młody koperek sprawdzi się jedynie w ogórkach małosolnych, które są zjadane na bieżąco i oczywiście w sałatkach przygotowywanych świeżo.

Jak zrobić koperkowe korniszony?

Z dwóch kilogramów ogórków powinno ci wyjść ok. 4–5 słoików o pojemności 500–600 ml.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • po 3 gałązki kopru z baldachami na słoik,
  • 1 opakowanie ziaren czarnego pieprzu,
  • 4–5 ząbków czosnku,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 350 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć ogórki do zimnej wody, dokładnie umyj, a następnie odetnij z nich końcówki.
  2. Do czystych, wyparzonych słoików włóż po 2 łodygi kopru, 3 ziarna pieprzu i jeden ząbek czosnku.
  3. Na takiej wyściółce ułóż ciasto ogórki, przykryj jeszcze jedną łodygą kopru.
  4. W garnku przygotuj zalewę: wymieszaj wodę z solą i cukrem, a następnie dodaj ocet, zagotuj.
  5. Gorącą zalewą przykryj ogórki w słoikach. Zakręć mocno pokrywki i odstaw do ostygnięcia.
  6. Po przestudzeniu pasteryzuj w piekarniku lub w gorącej wodzie przez ok. 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser