Porównaliśmy ceny śliwek w Warszawie i Lublinie. Nie tego się spodziewaliśmy

Mamy szczyt sezonu na śliwkę, więc nie ma co zwlekać – to właśnie teraz owoce powinny być najtańsze i najsmaczniejsze. Czy rzeczywiście tak jest? Ruszyliśmy na stragany, aby porównać ceny śliwek. Okazało się, że zarówno w Warszawie, jak i w Lublinie zakup tych owoców wypada wyjątkowo korzystnie.

Śliwki na targu w Lublinie i na stoiskach w WarszawieŚliwki na targu w Lublinie i na stoiskach w Warszawie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce, a ich różnorodność jest imponująca. Na straganach królują węgierki, które wyróżniają się największą słodyczą i delikatnie korzennym aromatem. Obok znajdują się odmiany o nieco większych owocach, takie jak Amers czy Empress. Warto wspomnieć również o mirabelkach i renklodach, które również są częścią śliwkowej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa

Które śliwki na powidła, a które na deser?

Stojąc przed straganem z tyloma różnymi odmianami śliwek, trudno podjąć decyzję. Najpopularniejsze w Polsce są węgierki – pyszne owoce w niewielkim rozmiarze najlepiej sprawdzają się w domowych przetworach. Są bardzo słodkie, a ich miąższ z łatwością odchodzi od pestki, co ułatwia wstępną obróbkę. To one najczęściej wybierane są na powidła śliwkowe, są również doskonałe do suszenia.

Większą ilością kwaskowych nut charakteryzuje się węgierka dąbrowicka, której żółto-zielony miąższ równie łatwo odchodzi od pestki. Ta odmiana, podobnie jak klasyczna węgierka, często wybierana jest na powidła, dżemy i nalewki.

Większe śliwki, takie jak Amers czy Empress, zwykle kupujemy z przeznaczeniem na ciasta i desery. Miąższ śliwki Amers jest żółto-pomarańczowy i bardzo soczysty, podobny do dojrzałej moreli. Największe są śliwki Empress – jeden owoc może ważyć nawet ponad 100 g. Pod ciemnofioletową skórką znajduje się intensywnie żółty miąższ, który doskonale smakuje bez przetworzenia.

Ceny śliwek w Warszawie i Lublinie

Już szykowaliśmy się do tego, aby skrytykować stołecznych sprzedawców za zawyżanie cen owoców sezonowych, kiedy okazało się, że nie ma ku temu żadnych podstaw. Zarówno w Warszawie, jak i w Lublinie, śliwki są sprzedawane po 8 złotych za kilogram, i to bez względu na odmianę. Masz więc pełną swobodę w wyborze takich owoców, które najbardziej lubisz, bez sugerowania się względami ekonomicznymi.

  • W Warszawie jest jedna cena na wszystkie rodzaje śliwek
  • W Lublinie śliwki po tyle samo co w stolicy
  • Śliwki węgierki również po 8 zł za kilogram
  • W tej cenie również węgierka dąbrowicka
[1/4] W Warszawie jest jedna cena na wszystkie rodzaje śliwek Źródło zdjęć: Pyszności |

Jeśli nie wiesz, którą odmianę wybrać, poproś sprzedawcę o możliwość degustacji. Kiedyś próbowanie produktów przed zakupem było standardem, dzisiaj ten zwyczaj nie jest już tak popularny, chociaż np. na Kleparzu w Krakowie nadal mile widziana jest nie tylko degustacja, ale także targowanie się, czyli negocjacje cenowe. Lepiej sprawdzić przed zakupem niż kupić przysłowiowego "kota w worku".

Wartości odżywcze śliwek

Oprócz walorów smakowych śliwki są również źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawierają witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, magnez, żelazo i fosfor. Dzięki temu wspierają zdrowie serca, układ trawienny i pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry.

Te pyszne owoce są również bogate w błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego. Pomaga wyregulować pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dodatkowo w śliwkach jest obecny sorbitol, który działa łagodnie przeczyszczająco – to naturalny środek na problemy trawienne.

Zalety śliwek można wymieniać bez końca – sezonowe owoce są też źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Polifenole i flawonoidy wspierają zdrowie serca, obniżają ryzyko chorób przewlekłych i wspomagają procesy regeneracyjne organizmu. Osoby, które spożywają kilka śliwek każdego dnia, cieszą się lepszą kondycją całego organizmu.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟