Porównaliśmy ceny śliwek w Warszawie i Lublinie. Nie tego się spodziewaliśmy
Mamy szczyt sezonu na śliwkę, więc nie ma co zwlekać – to właśnie teraz owoce powinny być najtańsze i najsmaczniejsze. Czy rzeczywiście tak jest? Ruszyliśmy na stragany, aby porównać ceny śliwek. Okazało się, że zarówno w Warszawie, jak i w Lublinie zakup tych owoców wypada wyjątkowo korzystnie.
Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce, a ich różnorodność jest imponująca. Na straganach królują węgierki, które wyróżniają się największą słodyczą i delikatnie korzennym aromatem. Obok znajdują się odmiany o nieco większych owocach, takie jak Amers czy Empress. Warto wspomnieć również o mirabelkach i renklodach, które również są częścią śliwkowej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jesienny sernik ze śliwkami zachwyca smakiem. Po dokładkę sięgnie nawet wybredna teściowa
Które śliwki na powidła, a które na deser?
Stojąc przed straganem z tyloma różnymi odmianami śliwek, trudno podjąć decyzję. Najpopularniejsze w Polsce są węgierki – pyszne owoce w niewielkim rozmiarze najlepiej sprawdzają się w domowych przetworach. Są bardzo słodkie, a ich miąższ z łatwością odchodzi od pestki, co ułatwia wstępną obróbkę. To one najczęściej wybierane są na powidła śliwkowe, są również doskonałe do suszenia.
Większą ilością kwaskowych nut charakteryzuje się węgierka dąbrowicka, której żółto-zielony miąższ równie łatwo odchodzi od pestki. Ta odmiana, podobnie jak klasyczna węgierka, często wybierana jest na powidła, dżemy i nalewki.
Większe śliwki, takie jak Amers czy Empress, zwykle kupujemy z przeznaczeniem na ciasta i desery. Miąższ śliwki Amers jest żółto-pomarańczowy i bardzo soczysty, podobny do dojrzałej moreli. Największe są śliwki Empress – jeden owoc może ważyć nawet ponad 100 g. Pod ciemnofioletową skórką znajduje się intensywnie żółty miąższ, który doskonale smakuje bez przetworzenia.
Ceny śliwek w Warszawie i Lublinie
Już szykowaliśmy się do tego, aby skrytykować stołecznych sprzedawców za zawyżanie cen owoców sezonowych, kiedy okazało się, że nie ma ku temu żadnych podstaw. Zarówno w Warszawie, jak i w Lublinie, śliwki są sprzedawane po 8 złotych za kilogram, i to bez względu na odmianę. Masz więc pełną swobodę w wyborze takich owoców, które najbardziej lubisz, bez sugerowania się względami ekonomicznymi.
Jeśli nie wiesz, którą odmianę wybrać, poproś sprzedawcę o możliwość degustacji. Kiedyś próbowanie produktów przed zakupem było standardem, dzisiaj ten zwyczaj nie jest już tak popularny, chociaż np. na Kleparzu w Krakowie nadal mile widziana jest nie tylko degustacja, ale także targowanie się, czyli negocjacje cenowe. Lepiej sprawdzić przed zakupem niż kupić przysłowiowego "kota w worku".
Wartości odżywcze śliwek
Oprócz walorów smakowych śliwki są również źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawierają witaminy A, C, E, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, magnez, żelazo i fosfor. Dzięki temu wspierają zdrowie serca, układ trawienny i pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry.
Te pyszne owoce są również bogate w błonnik, który wspiera pracę układu pokarmowego. Pomaga wyregulować pracę jelit i zapobiega zaparciom. Dodatkowo w śliwkach jest obecny sorbitol, który działa łagodnie przeczyszczająco – to naturalny środek na problemy trawienne.
Zalety śliwek można wymieniać bez końca – sezonowe owoce są też źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Polifenole i flawonoidy wspierają zdrowie serca, obniżają ryzyko chorób przewlekłych i wspomagają procesy regeneracyjne organizmu. Osoby, które spożywają kilka śliwek każdego dnia, cieszą się lepszą kondycją całego organizmu.