WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona

Jeśli już wybieramy wątróbkę na obiad, zazwyczaj sięgamy po drobiową, która jest delikatniejsza i łatwiejsza w obróbce niż wołowa czy wieprzowa. Jednak zapominamy o wątróbce cielęcej, a jest ona znacznie bardziej wyrafinowana od podrobów z kurczaka, do tego wygrywa pod względem wartości odżywczych. W sosie z czerwonego wina to majstersztyk.

Wątróbka cielęca w sosie z czerwonego winaWątróbka cielęca w sosie z czerwonego wina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wątróbka cielęca jest ceniona przez dietetyków i kucharzy nie tylko ze względu na smak, ale także z uwagi na wysoką zawartość żelaza, białka, witaminy A i B12. Już 30–40 g takiej wątróbki pokrywa dzienne zapotrzebowane na witaminę A, która wspiera zdrowy wzrok i wzmacnia układ odpornościowy. Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, a żelazo odpowiada za transport tlenu. Taki rarytas raz na jakiś czas jest ogromnym wsparciem dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Wątróbka cielęca w diecie seniora

Wątróbka cielęca jest wyjątkowo bogata w składniki odżywcze – zawiera pełnowartościowe białko, witaminę B12, żelazo i cynk. Te elementy są szczególnie ważne u osób starszych, które częściej borykają się z niedokrwistością czy pogorszonym wchłanianiem witaminy B12.

Jednak trzeba zaznaczyć, że zawartość witaminy A w wątróbce cielęcej może sięgać od kilku do kilkunastu tysięcy µg w 100 g mięsa, co wielokrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby. Nadmiar tej witaminy może prowadzić do bólu i zawrotów głowy, nudności, a przy długotrwałym spożyciu – nawet do uszkodzenia wątroby czy zwiększonego ryzyka osteoporozy.

Dlatego w diecie seniora wątróbkę cielęcą warto traktować jako rzadki dodatek, a nie jako element codziennego jadłospisu. Praktycznym rozwiązaniem jest spożywanie jej w niewielkiej porcji raz na 2–3 tygodnie. Dobrym urozmaiceniem może być naprzemienne sięganie po wątróbkę drobiową, która zawiera mniej witaminy A, lub inne podroby, np. serca czy żołądki, które nie niosą ryzyka nadmiaru retinolu.

Przepis na wątróbkę cielęcą w sosie z czerwonego wina

Nie doprawiaj wątróbki przed smażeniem, a zwłaszcza nie używaj soli, inaczej może zrobić się twarda. Dopraw ją dopiero na sam koniec. Podawaj z ziemniakami purée i świeżą sałatką, na przykład z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki cielęcej,
  • 2 cebule szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 50 ml bulionu wołowego lub drobiowego,
  • 1 łyżka zimnego masła,
  • kilka listków świeżego tymianku,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyść z błon, pokrój w kawałki i zalej mlekiem. Odstaw na 1–2 godziny do lodówki. Po tym czasie odlej mleko, wyjmij wątróbkę i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Szalotkę obierz z łupin i pokrój w piórka. Drobno posiekaj czosnek.
  3. Na patelni z rozgrzanym masłem klarowany podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Gdy zaczną ładnie pachnieć, dodaj wątróbkę i obsmaż z każdej strony przez 2–3 minuty. Przełóż z patelni na talerz, aby odpoczęła.
  5. Na patelnię po smażeniu wątróbki wlej czerwone wino i dokładnie wymieszaj z tym, co pozostało. Po chwili dodaj bulion i świeży tymianek.
  6. Gotuj sos na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dodaj łyżkę zimnego masła. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę octu balsamicznego.
  7. Do sosu włóż wątróbkę i podgrzewaj razem przez kilka minut.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Ciasto marchewkowe, które zawsze wyjdzie mięciutkie i wilgotne. Znika do ostatniego okruszka
Ciasto marchewkowe, które zawsze wyjdzie mięciutkie i wilgotne. Znika do ostatniego okruszka