PoradyDietetyk ostrzega: Takie orzechy mogą zrujnować zdrowie

Dietetyk ostrzega: Takie orzechy mogą zrujnować zdrowie

Nie od dziś uważa się, że orzechy to prawdziwa bomba zdrowia i skarbnica wielu cennych minerałów i składników odżywczych. Nie wszyscy jednak potrafią zachować w nich umiar. Dietetyk ostrzega jednak przed produktem, który tylko udaje zdrową przekąskę.

Orzechy - Pyszności
Orzechy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | towfiqu

13.12.2023 | aktual.: 13.12.2023 11:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Są składnikiem wielu ciast i deserów, urozmaicają sałatkę, a i nieraz trafiają też do wytrawnych dań. Asortyment orzechów jest naprawdę szeroki i można wybierać i przebierać wśród różnych przysmaków. Nie każdy jednak zasługuje na naszą uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy orzechy są zdrowe?

Orzechy to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, w tym jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, czyli "złego" cholesterolu, i zwiększyć poziom cholesterolu HDL, czyli "dobrego" cholesterolu

Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego© Pixabay

Orzechy to nie tylko źródło zdrowych tłuszczów, ale również witamin, minerałów i białka. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także mikroelementy, takie jak wapń, fosfor, potas, cynk i sód. To również bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Jakich orzechów unikać?

Orzechy są zdrowe, ale tylko wtedy, gdy wybieramy je z uwagą. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zwraca uwagę na błędy, które popełniamy podczas zakupów. Orzechy w mlecznej czekoladzie, glazurze cukrowej czy w postaci draży to nie są zdrowe przekąski. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zwraca uwagę, że w ich składzie zaledwie 15-30 proc. to orzechy, a pozostała część to cukier.

Orzechy z dodatkami - Pyszności
Orzechy z dodatkami - Pyszności© Canva | uladzimir-zgurski

Oznacza to, że zamiast zdrowych tłuszczów, błonnika i witamin, dostarczamy sobie przede wszystkim pustych kalorii. Takie przekąski mogą przyczynić się do wzrostu masy ciała, a także do rozwoju chorób, takich jak cukrzyca typu 2 czy choroby serca.

Tych orzechów lepiej unikać

Kupując orzechy warto odłożyć na półkę te solone - to zbędny dodatek, a soli w codziennej diecie Polaków jest aż zanadto. Uważaj również na pleśń, która jest niebezpieczna dla zdrowia. Zawiera ona toksyny, które mogą powodować zatrucie pokarmowe, a nawet raka.

Orzechy są przykładem zdrowej przekąski
Orzechy są przykładem zdrowej przekąski© Pixabay
Oczywiście spodziewam się, że nikt celowo nie spożywa orzechów, które mają widoczną pleśń, ale wiem, że zdarza się, że w wypadku zaobserwowanej pleśni usuwamy tylko spleśniałe orzechy z paczki, a resztę spożywamy – opowiada dr Bartek Kulczyński.

Jeśli zauważysz pleśń na orzechach, wyrzuć je w całości. Nie wystarczy usunąć tylko spleśniałych orzechów z paczki. Aby uniknąć pleśni na orzechach, przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.