Dietetyk ostrzega: Takie orzechy mogą zrujnować zdrowie

Nie od dziś uważa się, że orzechy to prawdziwa bomba zdrowia i skarbnica wielu cennych minerałów i składników odżywczych. Nie wszyscy jednak potrafią zachować w nich umiar. Dietetyk ostrzega jednak przed produktem, który tylko udaje zdrową przekąskę.

Orzechy - PysznościOrzechy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | towfiqu
Ewa Malinowska

Są składnikiem wielu ciast i deserów, urozmaicają sałatkę, a i nieraz trafiają też do wytrawnych dań. Asortyment orzechów jest naprawdę szeroki i można wybierać i przebierać wśród różnych przysmaków. Nie każdy jednak zasługuje na naszą uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Czy orzechy są zdrowe?

Orzechy to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, w tym jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, czyli "złego" cholesterolu, i zwiększyć poziom cholesterolu HDL, czyli "dobrego" cholesterolu

Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego © Pixabay

Orzechy to nie tylko źródło zdrowych tłuszczów, ale również witamin, minerałów i białka. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także mikroelementy, takie jak wapń, fosfor, potas, cynk i sód. To również bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Jakich orzechów unikać?

Orzechy są zdrowe, ale tylko wtedy, gdy wybieramy je z uwagą. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zwraca uwagę na błędy, które popełniamy podczas zakupów. Orzechy w mlecznej czekoladzie, glazurze cukrowej czy w postaci draży to nie są zdrowe przekąski. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zwraca uwagę, że w ich składzie zaledwie 15-30 proc. to orzechy, a pozostała część to cukier.

Orzechy z dodatkami - Pyszności
Orzechy z dodatkami - Pyszności © Canva | uladzimir-zgurski

Oznacza to, że zamiast zdrowych tłuszczów, błonnika i witamin, dostarczamy sobie przede wszystkim pustych kalorii. Takie przekąski mogą przyczynić się do wzrostu masy ciała, a także do rozwoju chorób, takich jak cukrzyca typu 2 czy choroby serca.

Tych orzechów lepiej unikać

Kupując orzechy warto odłożyć na półkę te solone - to zbędny dodatek, a soli w codziennej diecie Polaków jest aż zanadto. Uważaj również na pleśń, która jest niebezpieczna dla zdrowia. Zawiera ona toksyny, które mogą powodować zatrucie pokarmowe, a nawet raka.

Orzechy są przykładem zdrowej przekąski
Orzechy są przykładem zdrowej przekąski © Pixabay
Oczywiście spodziewam się, że nikt celowo nie spożywa orzechów, które mają widoczną pleśń, ale wiem, że zdarza się, że w wypadku zaobserwowanej pleśni usuwamy tylko spleśniałe orzechy z paczki, a resztę spożywamy – opowiada dr Bartek Kulczyński.

Jeśli zauważysz pleśń na orzechach, wyrzuć je w całości. Nie wystarczy usunąć tylko spleśniałych orzechów z paczki. Aby uniknąć pleśni na orzechach, przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki