Dietetyk ostrzega: Takie orzechy mogą zrujnować zdrowie
Nie od dziś uważa się, że orzechy to prawdziwa bomba zdrowia i skarbnica wielu cennych minerałów i składników odżywczych. Nie wszyscy jednak potrafią zachować w nich umiar. Dietetyk ostrzega jednak przed produktem, który tylko udaje zdrową przekąskę.
13.12.2023 | aktual.: 13.12.2023 11:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Są składnikiem wielu ciast i deserów, urozmaicają sałatkę, a i nieraz trafiają też do wytrawnych dań. Asortyment orzechów jest naprawdę szeroki i można wybierać i przebierać wśród różnych przysmaków. Nie każdy jednak zasługuje na naszą uwagę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy orzechy są zdrowe?
Orzechy to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, w tym jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL, czyli "złego" cholesterolu, i zwiększyć poziom cholesterolu HDL, czyli "dobrego" cholesterolu
Orzechy to nie tylko źródło zdrowych tłuszczów, ale również witamin, minerałów i białka. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E, a także mikroelementy, takie jak wapń, fosfor, potas, cynk i sód. To również bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Jakich orzechów unikać?
Orzechy są zdrowe, ale tylko wtedy, gdy wybieramy je z uwagą. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zwraca uwagę na błędy, które popełniamy podczas zakupów. Orzechy w mlecznej czekoladzie, glazurze cukrowej czy w postaci draży to nie są zdrowe przekąski. Dietetyk dr Bartek Kulczyński zwraca uwagę, że w ich składzie zaledwie 15-30 proc. to orzechy, a pozostała część to cukier.
Oznacza to, że zamiast zdrowych tłuszczów, błonnika i witamin, dostarczamy sobie przede wszystkim pustych kalorii. Takie przekąski mogą przyczynić się do wzrostu masy ciała, a także do rozwoju chorób, takich jak cukrzyca typu 2 czy choroby serca.
Tych orzechów lepiej unikać
Kupując orzechy warto odłożyć na półkę te solone - to zbędny dodatek, a soli w codziennej diecie Polaków jest aż zanadto. Uważaj również na pleśń, która jest niebezpieczna dla zdrowia. Zawiera ona toksyny, które mogą powodować zatrucie pokarmowe, a nawet raka.
Oczywiście spodziewam się, że nikt celowo nie spożywa orzechów, które mają widoczną pleśń, ale wiem, że zdarza się, że w wypadku zaobserwowanej pleśni usuwamy tylko spleśniałe orzechy z paczki, a resztę spożywamy – opowiada dr Bartek Kulczyński.
Jeśli zauważysz pleśń na orzechach, wyrzuć je w całości. Nie wystarczy usunąć tylko spleśniałych orzechów z paczki. Aby uniknąć pleśni na orzechach, przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu.