Nie wylewaj oleju po smażeniu do zlewu. Jest znacznie lepszy sposób

Jeśli masz w zwyczaju wylewać zużyty do smażenia olej spożywczy do zlewu, to zaniechaj tej czynności, zanim przydarzy ci się domowa katastrofa. Wyjaśniamy, dlaczego ten sposób utylizacji jest taki i zły, a także to, co tak naprawdę powinno się robić ze zużytym olejem.

Dokąd powinien trafić olej po smażeniu?Dokąd powinien trafić olej po smażeniu?
Źródło zdjęć: © canva | Africa images

W większości osiedlowych śmietników możemy znaleźć dość dokładne instrukcje opisujące, do którego pojemnika wrzucać konkretny produkt. Próżno jednak doszukiwać się tam wskazówki dotyczącej zużytego oleju spożywczego. Wniosek może być bardzo mylący. W końcu olej to niejako płyn, dlatego odpowiedź zdaje się być na wyciągnięcie ręki. A jednak wylewanie go do zlewu czy nawet ubikacji to czynność potencjalnie fatalna w skutkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Dlaczego olej po smażenia nie powinien być wylewany do zlewu?

Wiele osób po tym, jak skończy smażyć kotlety, czeka, aż olej nieco przestygnie, a następnie wylewa go do zlewu albo ubikacji. To naturalny odruch, któremu trudno się dziwić. Problem polega na tym, że zużyty tłuszcz wkrótce zaczyna tężeć i zmieniać konsystencję. Gdy osiądzie w rurach, może zacząć tworzyć "czop", który — regularnie powiększany kolejnymi "dostawami" zużytego oleju — w końcu zapcha odpływ na amen.

W takich sytuacjach może nie wystarczyć już zwykła chemia ze sklepu i potrzebna będzie pomoc specjalisty. Warto przecież zauważyć, że powstały "czop" to nie tylko olej, ale również resztki jedzenia, które dostały się tam wraz z tłuszczem. Nieumyślnie stworzona przegroda niechybnie zapcha rurę i wpędzi nas w nie lada kłopoty.

Olej po smażeniu - jak nim rozporządzić?
Olej po smażeniu - jak nim rozporządzić? © Canva | Africa images

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Wiemy już, że wylewanie zużytego oleju do ubikacji albo zlewu to pomysł wręcz fatalny. Pytanie brzmi: co w takim razie z nim zrobić? O ile oleju było mało, można go wytrzeć ręcznikiem papierowym i po kłopocie. A co jeśli przyrządzaliśmy danie, które wymagało dużej ilości tłuszczu?

W takich sytuacjach nie musimy improwizować, ponieważ urzędy odpowiadające za nadzór nad zagospodarowaniem odpadami dają nam jasne wytyczne. Według nich zużyty olej po smażeniu powinien trafić najpierw do opakowania — na przykład butelki — zamknięcie jej, a następnie wyrzucenie do pojemnika z odpadami zmieszanymi. Większe ilości poleca się na natomiast oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Informację o tym, gdzie znaleźć najbliższy punkt tzw. PSZOK-u łatwo znajdziemy w internecie.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀