Nie wylewaj oleju po smażeniu do zlewu. Jest znacznie lepszy sposób
Jeśli masz w zwyczaju wylewać zużyty do smażenia olej spożywczy do zlewu, to zaniechaj tej czynności, zanim przydarzy ci się domowa katastrofa. Wyjaśniamy, dlaczego ten sposób utylizacji jest taki i zły, a także to, co tak naprawdę powinno się robić ze zużytym olejem.
08.01.2024 | aktual.: 08.01.2024 09:05
W większości osiedlowych śmietników możemy znaleźć dość dokładne instrukcje opisujące, do którego pojemnika wrzucać konkretny produkt. Próżno jednak doszukiwać się tam wskazówki dotyczącej zużytego oleju spożywczego. Wniosek może być bardzo mylący. W końcu olej to niejako płyn, dlatego odpowiedź zdaje się być na wyciągnięcie ręki. A jednak wylewanie go do zlewu czy nawet ubikacji to czynność potencjalnie fatalna w skutkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego olej po smażenia nie powinien być wylewany do zlewu?
Wiele osób po tym, jak skończy smażyć kotlety, czeka, aż olej nieco przestygnie, a następnie wylewa go do zlewu albo ubikacji. To naturalny odruch, któremu trudno się dziwić. Problem polega na tym, że zużyty tłuszcz wkrótce zaczyna tężeć i zmieniać konsystencję. Gdy osiądzie w rurach, może zacząć tworzyć "czop", który — regularnie powiększany kolejnymi "dostawami" zużytego oleju — w końcu zapcha odpływ na amen.
W takich sytuacjach może nie wystarczyć już zwykła chemia ze sklepu i potrzebna będzie pomoc specjalisty. Warto przecież zauważyć, że powstały "czop" to nie tylko olej, ale również resztki jedzenia, które dostały się tam wraz z tłuszczem. Nieumyślnie stworzona przegroda niechybnie zapcha rurę i wpędzi nas w nie lada kłopoty.
Gdzie wylać olej po smażeniu?
Wiemy już, że wylewanie zużytego oleju do ubikacji albo zlewu to pomysł wręcz fatalny. Pytanie brzmi: co w takim razie z nim zrobić? O ile oleju było mało, można go wytrzeć ręcznikiem papierowym i po kłopocie. A co jeśli przyrządzaliśmy danie, które wymagało dużej ilości tłuszczu?
W takich sytuacjach nie musimy improwizować, ponieważ urzędy odpowiadające za nadzór nad zagospodarowaniem odpadami dają nam jasne wytyczne. Według nich zużyty olej po smażeniu powinien trafić najpierw do opakowania — na przykład butelki — zamknięcie jej, a następnie wyrzucenie do pojemnika z odpadami zmieszanymi. Większe ilości poleca się na natomiast oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Informację o tym, gdzie znaleźć najbliższy punkt tzw. PSZOK-u łatwo znajdziemy w internecie.