Nie wylewaj oleju po smażeniu do zlewu. Jest znacznie lepszy sposób

Jeśli masz w zwyczaju wylewać zużyty do smażenia olej spożywczy do zlewu, to zaniechaj tej czynności, zanim przydarzy ci się domowa katastrofa. Wyjaśniamy, dlaczego ten sposób utylizacji jest taki i zły, a także to, co tak naprawdę powinno się robić ze zużytym olejem.

Dokąd powinien trafić olej po smażeniu?Dokąd powinien trafić olej po smażeniu?
Źródło zdjęć: © canva | Africa images

W większości osiedlowych śmietników możemy znaleźć dość dokładne instrukcje opisujące, do którego pojemnika wrzucać konkretny produkt. Próżno jednak doszukiwać się tam wskazówki dotyczącej zużytego oleju spożywczego. Wniosek może być bardzo mylący. W końcu olej to niejako płyn, dlatego odpowiedź zdaje się być na wyciągnięcie ręki. A jednak wylewanie go do zlewu czy nawet ubikacji to czynność potencjalnie fatalna w skutkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Dlaczego olej po smażenia nie powinien być wylewany do zlewu?

Wiele osób po tym, jak skończy smażyć kotlety, czeka, aż olej nieco przestygnie, a następnie wylewa go do zlewu albo ubikacji. To naturalny odruch, któremu trudno się dziwić. Problem polega na tym, że zużyty tłuszcz wkrótce zaczyna tężeć i zmieniać konsystencję. Gdy osiądzie w rurach, może zacząć tworzyć "czop", który — regularnie powiększany kolejnymi "dostawami" zużytego oleju — w końcu zapcha odpływ na amen.

W takich sytuacjach może nie wystarczyć już zwykła chemia ze sklepu i potrzebna będzie pomoc specjalisty. Warto przecież zauważyć, że powstały "czop" to nie tylko olej, ale również resztki jedzenia, które dostały się tam wraz z tłuszczem. Nieumyślnie stworzona przegroda niechybnie zapcha rurę i wpędzi nas w nie lada kłopoty.

Olej po smażeniu - jak nim rozporządzić?
Olej po smażeniu - jak nim rozporządzić? © Canva | Africa images

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Wiemy już, że wylewanie zużytego oleju do ubikacji albo zlewu to pomysł wręcz fatalny. Pytanie brzmi: co w takim razie z nim zrobić? O ile oleju było mało, można go wytrzeć ręcznikiem papierowym i po kłopocie. A co jeśli przyrządzaliśmy danie, które wymagało dużej ilości tłuszczu?

W takich sytuacjach nie musimy improwizować, ponieważ urzędy odpowiadające za nadzór nad zagospodarowaniem odpadami dają nam jasne wytyczne. Według nich zużyty olej po smażeniu powinien trafić najpierw do opakowania — na przykład butelki — zamknięcie jej, a następnie wyrzucenie do pojemnika z odpadami zmieszanymi. Większe ilości poleca się na natomiast oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Informację o tym, gdzie znaleźć najbliższy punkt tzw. PSZOK-u łatwo znajdziemy w internecie.

Wybrane dla Ciebie

Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Zupa harcerska sprawdza się nie tylko na biwakach. Szybko rozgrzewa i dodaje energii
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Dodaję do masy serowej. Sernik wychodzi puszysty jak chmurka
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Mocna konkurencja do pomidorówki. Zrobisz ją na wczorajszym rosole
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Tak szybko usuniesz nasiona z papryki. Kluczowe jest odpowiednie nacięcie
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Włosi się nimi zajadają. Do farszu wykorzystują suche kromki
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Łotysze robią zupę na nietypowym składniku. Można pomylić ją z eleganckim deserem
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Wystarczy 2 łyżki wlać do mleka. Placki będą pulchne i smaczne jak u babci
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Przedwojenny przepis na pyszny sok. Cukier zostawisz w szafce
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Dorzucam do pomidorowej. Nabiera żelaza i syci na dłużej
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Ma delikatne mięso i lekki smak. Dziś mało kto pamięta o tym gatunku
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby
Po te drożdżówki Rozkosznego ustawiła się długa kolejka. Dodatek sypał chochlą do torby