Nie wylewaj oleju po smażeniu do zlewu. Jest znacznie lepszy sposób

Jeśli masz w zwyczaju wylewać zużyty do smażenia olej spożywczy do zlewu, to zaniechaj tej czynności, zanim przydarzy ci się domowa katastrofa. Wyjaśniamy, dlaczego ten sposób utylizacji jest taki i zły, a także to, co tak naprawdę powinno się robić ze zużytym olejem.

Dokąd powinien trafić olej po smażeniu?Dokąd powinien trafić olej po smażeniu?
Źródło zdjęć: © canva | Africa images

W większości osiedlowych śmietników możemy znaleźć dość dokładne instrukcje opisujące, do którego pojemnika wrzucać konkretny produkt. Próżno jednak doszukiwać się tam wskazówki dotyczącej zużytego oleju spożywczego. Wniosek może być bardzo mylący. W końcu olej to niejako płyn, dlatego odpowiedź zdaje się być na wyciągnięcie ręki. A jednak wylewanie go do zlewu czy nawet ubikacji to czynność potencjalnie fatalna w skutkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bagietka z dodatkami w pieczonej wersji. Od samego patrzenia zrobisz się głodny

Dlaczego olej po smażenia nie powinien być wylewany do zlewu?

Wiele osób po tym, jak skończy smażyć kotlety, czeka, aż olej nieco przestygnie, a następnie wylewa go do zlewu albo ubikacji. To naturalny odruch, któremu trudno się dziwić. Problem polega na tym, że zużyty tłuszcz wkrótce zaczyna tężeć i zmieniać konsystencję. Gdy osiądzie w rurach, może zacząć tworzyć "czop", który — regularnie powiększany kolejnymi "dostawami" zużytego oleju — w końcu zapcha odpływ na amen.

W takich sytuacjach może nie wystarczyć już zwykła chemia ze sklepu i potrzebna będzie pomoc specjalisty. Warto przecież zauważyć, że powstały "czop" to nie tylko olej, ale również resztki jedzenia, które dostały się tam wraz z tłuszczem. Nieumyślnie stworzona przegroda niechybnie zapcha rurę i wpędzi nas w nie lada kłopoty.

Olej po smażeniu - jak nim rozporządzić?
Olej po smażeniu - jak nim rozporządzić? © Canva | Africa images

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Wiemy już, że wylewanie zużytego oleju do ubikacji albo zlewu to pomysł wręcz fatalny. Pytanie brzmi: co w takim razie z nim zrobić? O ile oleju było mało, można go wytrzeć ręcznikiem papierowym i po kłopocie. A co jeśli przyrządzaliśmy danie, które wymagało dużej ilości tłuszczu?

W takich sytuacjach nie musimy improwizować, ponieważ urzędy odpowiadające za nadzór nad zagospodarowaniem odpadami dają nam jasne wytyczne. Według nich zużyty olej po smażeniu powinien trafić najpierw do opakowania — na przykład butelki — zamknięcie jej, a następnie wyrzucenie do pojemnika z odpadami zmieszanymi. Większe ilości poleca się na natomiast oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Informację o tym, gdzie znaleźć najbliższy punkt tzw. PSZOK-u łatwo znajdziemy w internecie.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok