InspiracjeSmażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówki

Smażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówki

Smażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówki
Smażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówki
Źródło zdjęć: © YouTube

24.05.2024 18:09, aktual.: 24.05.2024 18:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i wegetariański obiad lub kolację? Wypróbuj boczniaki w panierce! To proste danie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Boczniaki panierowane są idealne jako samodzielny posiłek lub dodatek do ziemniaków, ryżu czy sałatki.

Boczniaki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Ich delikatna struktura i zdolność do wchłaniania smaków sprawiają, że doskonale sprawdzają się jako główny składnik wielu potraw. W szczególności boczniaki w panierce stały się prawdziwym hitem domówek, przyciągając uwagę zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Gwarantuję, że smażone jak kurczak i podawane z aromatycznym sosem, boczniaki zadowolą każde podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić boczniaki w panierce?

Przygotowanie boczniaków w panierce jest bardzo proste. Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • Boczniaki,
  • Jajko,
  • Mąka,
  • Bułka tarta,
  • Sól,
  • Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na plastry o grubości około 1 cm.
  2. Posól boczniaki z obu stron i odstaw na kilka minut.
  3. W miseczce roztrzep jajko.
  4. Na talerzu rozłóż mąkę i bułkę tartą.
  5. Obtocz każdy plaster boczniaka najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
  7. Smaż boczniaki na złoty kolor z obu stron, po około 2-3 minuty z każdej strony.
  8. Usmażone boczniaki odłóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do panierki możesz dodać swoje ulubione przyprawy, np. paprykę słodką, ostrą, czosnek granulowany lub zioła prowansalskie.
  • Zamiast bułki tartej możesz użyć płatków kukurydzianych lub otrąb owsianych.
  • Boczniaki w panierce możesz również upiec w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz boczniaki przez około 20 minut, aż będą złociste.

Boczniaki w panierce możesz podawać z różnymi sosami, np. czosnkowym, jogurtowym lub pomidorowym. Możesz je również posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub koperkiem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także