Smażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówki

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i wegetariański obiad lub kolację? Wypróbuj boczniaki w panierce! To proste danie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Boczniaki panierowane są idealne jako samodzielny posiłek lub dodatek do ziemniaków, ryżu czy sałatki.

Smażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówkiSmażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówki
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Boczniaki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Ich delikatna struktura i zdolność do wchłaniania smaków sprawiają, że doskonale sprawdzają się jako główny składnik wielu potraw. W szczególności boczniaki w panierce stały się prawdziwym hitem domówek, przyciągając uwagę zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Gwarantuję, że smażone jak kurczak i podawane z aromatycznym sosem, boczniaki zadowolą każde podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej zniknie z talerza, taki jest dobry

Jak zrobić boczniaki w panierce?

Przygotowanie boczniaków w panierce jest bardzo proste. Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • Boczniaki,
  • Jajko,
  • Mąka,
  • Bułka tarta,
  • Sól,
  • Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na plastry o grubości około 1 cm.
  2. Posól boczniaki z obu stron i odstaw na kilka minut.
  3. W miseczce roztrzep jajko.
  4. Na talerzu rozłóż mąkę i bułkę tartą.
  5. Obtocz każdy plaster boczniaka najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
  7. Smaż boczniaki na złoty kolor z obu stron, po około 2-3 minuty z każdej strony.
  8. Usmażone boczniaki odłóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do panierki możesz dodać swoje ulubione przyprawy, np. paprykę słodką, ostrą, czosnek granulowany lub zioła prowansalskie.
  • Zamiast bułki tartej możesz użyć płatków kukurydzianych lub otrąb owsianych.
  • Boczniaki w panierce możesz również upiec w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz boczniaki przez około 20 minut, aż będą złociste.

Boczniaki w panierce możesz podawać z różnymi sosami, np. czosnkowym, jogurtowym lub pomidorowym. Możesz je również posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub koperkiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥