Smażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówki

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i wegetariański obiad lub kolację? Wypróbuj boczniaki w panierce! To proste danie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Boczniaki panierowane są idealne jako samodzielny posiłek lub dodatek do ziemniaków, ryżu czy sałatki.

Smażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówkiSmażę w panierce jak kurczaka i podaję z sosem. Są hitem każdej domówki
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Boczniaki to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Ich delikatna struktura i zdolność do wchłaniania smaków sprawiają, że doskonale sprawdzają się jako główny składnik wielu potraw. W szczególności boczniaki w panierce stały się prawdziwym hitem domówek, przyciągając uwagę zarówno wegetarian, jak i mięsożerców. Gwarantuję, że smażone jak kurczak i podawane z aromatycznym sosem, boczniaki zadowolą każde podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej zniknie z talerza, taki jest dobry

Jak zrobić boczniaki w panierce?

Przygotowanie boczniaków w panierce jest bardzo proste. Potrzebujesz tylko kilku składników:

  • Boczniaki,
  • Jajko,
  • Mąka,
  • Bułka tarta,
  • Sól,
  • Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Boczniaki opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na plastry o grubości około 1 cm.
  2. Posól boczniaki z obu stron i odstaw na kilka minut.
  3. W miseczce roztrzep jajko.
  4. Na talerzu rozłóż mąkę i bułkę tartą.
  5. Obtocz każdy plaster boczniaka najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu.
  7. Smaż boczniaki na złoty kolor z obu stron, po około 2-3 minuty z każdej strony.
  8. Usmażone boczniaki odłóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do panierki możesz dodać swoje ulubione przyprawy, np. paprykę słodką, ostrą, czosnek granulowany lub zioła prowansalskie.
  • Zamiast bułki tartej możesz użyć płatków kukurydzianych lub otrąb owsianych.
  • Boczniaki w panierce możesz również upiec w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz boczniaki przez około 20 minut, aż będą złociste.

Boczniaki w panierce możesz podawać z różnymi sosami, np. czosnkowym, jogurtowym lub pomidorowym. Możesz je również posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub koperkiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze