PrzepisKolacjaCiabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Masz dość jedzenia na okrągło tych samych rzeczy na kolację? Z drugiej strony brakuje ci inspiracji, które mógłbyś wykorzystać w swojej kuchni? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

21.05.2024 08:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na pewno nie jeden raz jadłeś w swoim życiu smaczną sałatkę cezar z kurczakiem. Ale czy wiesz, że można przygotować i podać ją w zupełnie inny sposób? Jaki? Już tłumaczę!

Tym razem przychodzę z pomysłem na smaczną, ciekawą i przede wszystkim oryginalną kolację z ciabattą w roli głównej. Wystarczy połączyć pieczywo we włoskim stylu z genialnym sosem cezarkurczakiem w chrupiącej panierce. Obok takiego trio nie da przejść się obojętnie. Co więcej, jest to coś zupełnie nowego, dlatego nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi. Cała rodzina będzie zachwycona takim rozwiązaniem i z pewnością poprosi cię od razu o dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz swoich bliskich i na kolację przygotuj ciabattę à la cezar. Nie pozostanie po niej nawet jeden okruszek

Składniki:

Sos cezar:

  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 fileciki anchois,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ⅓ szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

Kotlet drobiowy:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • ½ szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 jajko, 
  • ½ szkl. maślanki. 

Pozostałe składniki:

  • 2 małe podpieczone ciabatty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu rozbijam go delikatnie przy pomocy wałka, po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem. 

W pierwszej kolejności zajmuję się mięsem
W pierwszej kolejności zajmuję się mięsem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję dwuetapową panierkę. W pierwszej misce łączę ze sobą: mąkę, słodką paprykę, suszone oregano oraz suszony czosnek. Z kolei w drugim naczyniu miksuję maślankęjajkiem. Na koniec obtaczam filet z kurczaka w mieszance mąki i przypraw, w miksie jajka i maślanki, po czym ponownie otulam kurczaka w sypkiej mieszance.

Czas na panierkę
Czas na panierkę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Przechodzę do przygotowania sosu cezar. Aby go zrobić, w małej misce łączę ze sobą: żółtka, musztardę, drobno posiekane fileciki anchois, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej, sok z cytryny, ocet winny oraz starty parmezan.  

Do sosu dodaję m.in. parmezan.
Do sosu dodaję m.in. parmezan.© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy sos jest już gotowy, łączę go z sałatą lodową. Wcześniej dzielę umyte i osuszone warzywo na mniejsze kawałki

Sałata lodowa w połączeniu z pysznym sosem to jest to!
Sałata lodowa w połączeniu z pysznym sosem to jest to!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie smażę filet z kurczaka na dobrze rozgrzanejnatłuszczonej patelni po kilka minut z każdej strony. W tym czasie jego panierka powinna stać się idealnie złocista. 

Już za chwilę kurczak nabierze złocistych rumieńców
Już za chwilę kurczak nabierze złocistych rumieńców© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Usmażonego kurczaka dzielę na mniejsze części. Po czym układam go na podpieczonym pieczywie z dodatkiem sosu cezar. Kolejną warstwę tworzę z wcześniej przygotowanej sałaty lodowej. Nie zapominam też o porcji starego parmezanu

Złożenie pysznej kolacji w jedno to czysta przyjemność
Złożenie pysznej kolacji w jedno to czysta przyjemność© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Całą konstrukcję przekładam drugą połówką ciabatty, po czym kroję ją na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideociabatta