Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację
Masz dość jedzenia na okrągło tych samych rzeczy na kolację? Z drugiej strony brakuje ci inspiracji, które mógłbyś wykorzystać w swojej kuchni? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!
21.05.2024 08:08
Na pewno nie jeden raz jadłeś w swoim życiu smaczną sałatkę cezar z kurczakiem. Ale czy wiesz, że można przygotować i podać ją w zupełnie inny sposób? Jaki? Już tłumaczę!
Tym razem przychodzę z pomysłem na smaczną, ciekawą i przede wszystkim oryginalną kolację z ciabattą w roli głównej. Wystarczy połączyć pieczywo we włoskim stylu z genialnym sosem cezar i kurczakiem w chrupiącej panierce. Obok takiego trio nie da przejść się obojętnie. Co więcej, jest to coś zupełnie nowego, dlatego nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi. Cała rodzina będzie zachwycona takim rozwiązaniem i z pewnością poprosi cię od razu o dokładkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskocz swoich bliskich i na kolację przygotuj ciabattę à la cezar. Nie pozostanie po niej nawet jeden okruszek
Składniki:
Sos cezar:
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 fileciki anchois,
- 1 ząbek czosnku,
- ⅓ szkl. oleju roślinnego,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu winnego.
Kotlet drobiowy:
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- ½ szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 jajko,
- ½ szkl. maślanki.
Pozostałe składniki:
- 2 małe podpieczone ciabatty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu rozbijam go delikatnie przy pomocy wałka, po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 2. Następnie przygotowuję dwuetapową panierkę. W pierwszej misce łączę ze sobą: mąkę, słodką paprykę, suszone oregano oraz suszony czosnek. Z kolei w drugim naczyniu miksuję maślankę z jajkiem. Na koniec obtaczam filet z kurczaka w mieszance mąki i przypraw, w miksie jajka i maślanki, po czym ponownie otulam kurczaka w sypkiej mieszance.
Krok 3. Przechodzę do przygotowania sosu cezar. Aby go zrobić, w małej misce łączę ze sobą: żółtka, musztardę, drobno posiekane fileciki anchois, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej, sok z cytryny, ocet winny oraz starty parmezan.
Krok 4. Kiedy sos jest już gotowy, łączę go z sałatą lodową. Wcześniej dzielę umyte i osuszone warzywo na mniejsze kawałki.
Krok 5. Następnie smażę filet z kurczaka na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni po kilka minut z każdej strony. W tym czasie jego panierka powinna stać się idealnie złocista.
Krok 6. Usmażonego kurczaka dzielę na mniejsze części. Po czym układam go na podpieczonym pieczywie z dodatkiem sosu cezar. Kolejną warstwę tworzę z wcześniej przygotowanej sałaty lodowej. Nie zapominam też o porcji starego parmezanu.
Krok 7. Całą konstrukcję przekładam drugą połówką ciabatty, po czym kroję ją na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!