Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Masz dość jedzenia na okrągło tych samych rzeczy na kolację? Z drugiej strony brakuje ci inspiracji, które mógłbyś wykorzystać w swojej kuchni? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Na pewno nie jeden raz jadłeś w swoim życiu smaczną sałatkę cezar z kurczakiem. Ale czy wiesz, że można przygotować i podać ją w zupełnie inny sposób? Jaki? Już tłumaczę!

Tym razem przychodzę z pomysłem na smaczną, ciekawą i przede wszystkim oryginalną kolację z ciabattą w roli głównej. Wystarczy połączyć pieczywo we włoskim stylu z genialnym sosem cezarkurczakiem w chrupiącej panierce. Obok takiego trio nie da przejść się obojętnie. Co więcej, jest to coś zupełnie nowego, dlatego nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi. Cała rodzina będzie zachwycona takim rozwiązaniem i z pewnością poprosi cię od razu o dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Zaskocz swoich bliskich i na kolację przygotuj ciabattę à la cezar. Nie pozostanie po niej nawet jeden okruszek

Składniki:

Sos cezar:

  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 fileciki anchois,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ⅓ szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

Kotlet drobiowy:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • ½ szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 jajko, 
  • ½ szkl. maślanki. 

Pozostałe składniki:

  • 2 małe podpieczone ciabatty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu rozbijam go delikatnie przy pomocy wałka, po czym doprawiam do smaku solą i pieprzem. 

W pierwszej kolejności zajmuję się mięsem
W pierwszej kolejności zajmuję się mięsem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję dwuetapową panierkę. W pierwszej misce łączę ze sobą: mąkę, słodką paprykę, suszone oregano oraz suszony czosnek. Z kolei w drugim naczyniu miksuję maślankęjajkiem. Na koniec obtaczam filet z kurczaka w mieszance mąki i przypraw, w miksie jajka i maślanki, po czym ponownie otulam kurczaka w sypkiej mieszance.

Czas na panierkę
Czas na panierkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Przechodzę do przygotowania sosu cezar. Aby go zrobić, w małej misce łączę ze sobą: żółtka, musztardę, drobno posiekane fileciki anchois, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, olej, sok z cytryny, ocet winny oraz starty parmezan.  

Do sosu dodaję m.in. parmezan.
Do sosu dodaję m.in. parmezan. © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy sos jest już gotowy, łączę go z sałatą lodową. Wcześniej dzielę umyte i osuszone warzywo na mniejsze kawałki

Sałata lodowa w połączeniu z pysznym sosem to jest to!
Sałata lodowa w połączeniu z pysznym sosem to jest to! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie smażę filet z kurczaka na dobrze rozgrzanejnatłuszczonej patelni po kilka minut z każdej strony. W tym czasie jego panierka powinna stać się idealnie złocista. 

Już za chwilę kurczak nabierze złocistych rumieńców
Już za chwilę kurczak nabierze złocistych rumieńców © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Usmażonego kurczaka dzielę na mniejsze części. Po czym układam go na podpieczonym pieczywie z dodatkiem sosu cezar. Kolejną warstwę tworzę z wcześniej przygotowanej sałaty lodowej. Nie zapominam też o porcji starego parmezanu

Złożenie pysznej kolacji w jedno to czysta przyjemność
Złożenie pysznej kolacji w jedno to czysta przyjemność © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Całą konstrukcję przekładam drugą połówką ciabatty, po czym kroję ją na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans