Kurczaka w pysznym sosie serwuję ze szparagami i ziemniakami. Moja rodzina jest zachwycona
Szukasz pomysłu na smaczny obiad, który przygotujesz w szybki i prosty sposób? Postaw na kombinację kurczaka w aksamitnym sosie z najlepszymi dodatkami, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!
10.05.2024 | aktual.: 10.05.2024 08:00
Tym razem przychodzę z pomysłem na obiad, który pokochasz już od pierwszego kęsa. Skąd to wiem? Kiedy po raz pierwszy pojawił się na moim stole, cała rodzina była pod wielkim wrażeniem. Od tej pory co kilka dni słyszę prośby o przygotowanie wyjątkowego dania. A, że jest to ciekawa, szybka i prosta receptura wracam do niej bardzo chętnie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
I w sumie nie ma się co dziwić, bo ciężko oprzeć się medalionom z kurczaka w śmietankowym sosie, którym towarzyszą zielone szparagi i ziemniaki. Już od samego czytania można natychmiast zgłodnieć, dlatego też nie ma co przedłużać.
Zobacz także
Kiedy na stole pojawia się kurczak w śmietankowym sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 szalotka,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 250 ml śmietanki 18 proc.,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu najpierw dokładnie myję i osuszam mięso. Następnie dzielę je na mniejsze kawałki, po czym polewam delikatnie olejem i doprawiam do smaku przy pomocy przypraw: słodkiej papryki, suszonego czosnku, ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu.
Krok 2. Mięso w aromatycznej marynacie przerzucam następnie na dobrze rozgrzaną patelnię, po czym smażę je przez kilka minut z każdej strony.
Krok 3. Medaliony z kurczaka po wstępnym smażeniu zdejmuję z patelni i odkładam na bok. Na tym samym urządzeniu łączę ze sobą następnie drobno posiekaną szalotkę, śmietankę oraz musztardę.
Krok 4. Na koniec wrzucam na patelnię wcześniej przygotowane mięso i duszę całość na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 5. Gotowego kurczaka w sosie serwuję z ugotowanymi szparagami i ziemniakami. Dodatkowo każdą porcję posypuję delikatnie świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!