Kurczaka w pysznym sosie serwuję ze szparagami i ziemniakami. Moja rodzina jest zachwycona

Szukasz pomysłu na smaczny obiad, który przygotujesz w szybki i prosty sposób? Postaw na kombinację kurczaka w aksamitnym sosie z najlepszymi dodatkami, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!

Taki obiad można jeść na okrągłoTaki obiad można jeść na okrągło
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem przychodzę z pomysłem na obiad, który pokochasz już od pierwszego kęsa. Skąd to wiem? Kiedy po raz pierwszy pojawił się na moim stole, cała rodzina była pod wielkim wrażeniem. Od tej pory co kilka dni słyszę prośby o przygotowanie wyjątkowego dania. A, że jest to ciekawa, szybkaprosta receptura wracam do niej bardzo chętnie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawia się kurczak w sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

I w sumie nie ma się co dziwić, bo ciężko oprzeć się medalionom z kurczaka w śmietankowym sosie, którym towarzyszą zielone szparagiziemniaki. Już od samego czytania można natychmiast zgłodnieć, dlatego też nie ma co przedłużać.

Kiedy na stole pojawia się kurczak w śmietankowym sosie w towarzystwie szparagów i ziemniaków, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 1 szalotka,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 250 ml śmietanki 18 proc.,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu najpierw dokładnie myję i osuszam mięso. Następnie dzielę je na mniejsze kawałki, po czym polewam delikatnie olejem i doprawiam do smaku przy pomocy przypraw: słodkiej papryki, suszonego czosnku, ziół prowansalskich, soli oraz pieprzu. 

Dzięki przyprawom kurczak będzie jeszcze lepszy
Dzięki przyprawom kurczak będzie jeszcze lepszy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Mięso w aromatycznej marynacie przerzucam następnie na dobrze rozgrzaną patelnię, po czym smażę je przez kilka minut z każdej strony. 

Kawałki kurczaka podsmażam na patelni
Kawałki kurczaka podsmażam na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Medaliony z kurczaka po wstępnym smażeniu zdejmuję z patelni i odkładam na bok. Na tym samym urządzeniu łączę ze sobą następnie drobno posiekaną szalotkę, śmietankę oraz musztardę

Czas przygotować pyszny sos
Czas przygotować pyszny sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec wrzucam na patelnię wcześniej przygotowane mięso i duszę całość na małym ogniu przez 10 minut

Jak ostatni element na patelnię ponownie trafia kurczak
Jak ostatni element na patelnię ponownie trafia kurczak © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowego kurczaka w sosie serwuję z ugotowanymi szparagamiziemniakami. Dodatkowo każdą porcję posypuję delikatnie świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Ślinka cieknie od samego patrzenia! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej