Układam zielone szparagi na cieście francuskim i wkładam do piekarnika. Cała rodzina zajada się ze smakiem
Kupiłeś zielone szparagi i szukasz sprawdzonego przepisu, jak je wykorzystać w swojej kuchni? Zrób genialną przekąskę prosto z piekarnika, a na pewno nie pożałujesz. Jest tak dobra, że na jednej porcji z pewnością się nie skończy.
03.05.2024 | aktual.: 03.05.2024 11:59
W końcu mamy to! Ruszył sezon na szparagi, które można wykorzystać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Świetnie sprawdzą się jako element tarty, składnik farszu do kurczaka czy ciekawa przekąska na ciepło. Dziś wytłumaczę ci, jak w mgnieniu oka przygotować oryginalne danie składające się zaledwie z kilku produktów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zielone szparagi w kieszonce z ciasta francuskiego
Aby zaskoczyć bliskich smaczną i ciekawą niespodzianką, wystarczy postawić na niezawodną kombinację prostych składników. W tym przypadku do wiosennego warzywa świetnie pasuje ciasto francuskie oraz podstawowe produkty z lodówki, które na pewno masz pod ręką.
Chodzi oczywiście o szynkę i żółty ser. Wystarczy ułożyć je wraz ze szparagami na cieście francuskim oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wystające boki ciasta należy złożyć do środka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach pieczenia w temp. 200 stopni Celsjusza przekąska nadaje się do podania.
Zobacz także
Dlaczego warto jeść zielone szparagi?
Szparagi to nie tylko smaczne warzywo. Oprócz faktu, że praca z nimi to czysta przyjemność i na ich bazie można stworzyć naprawdę wspaniałe przepisy, warto pamiętać o ich właściwościach prozdrowotnych.
Nie dość, że znajdziesz tu takie witaminy jak: A, C, E oraz K, to jeszcze czeka na ciebie szereg minerałów na czele z żelazem, fosforem, wapniem, potasem i magnezem. W szparagach znajdziesz również cenny błonnik oraz kwas foliowy, który jest ważny przede wszystkim dla kobiet spodziewających się dziecka. Opisywane dzisiaj warzywo ma również niewiele kalorii, a jednocześnie jest bardzo pożywne i lekkostrawne. Szparagi można więc jeść bez wyrzutów sumienia i włączyć je do codziennej diety.