Wrzucam wszystkie składniki na patelnię i robię najlepszy obiad. Wszyscy proszą o dokładkę

Szukasz pomysłu na szybki, pyszny i sycący obiad dla całej rodziny? Mamy dla ciebie idealną propozycję - potrawkę z kurczaka i białej fasoli! To danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci wszystkich domowników.

Wrzucam wszystkie składniki na patelnię i robię najlepszy obiad. Wszyscy proszą o dokładkęWrzucam wszystkie składniki na patelnię i robię najlepszy obiad. Wszyscy proszą o dokładkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©lIndaHughesPhotography
Marcin Michałowski

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który rozczuli nawet najbardziej wymagające podniebienia, nie szukaj dalej. Wystarczy kurczak, biała fasola i kilka dodatków, by stworzyć potrawkę, która zachwyci każdego. A najlepsze jest to, że wszystko przygotujesz na jednej patelni, choć jedna dokładka to zdecydowanie będzie za mało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka produktów i w mgnieniu oka na stole pojawia się różowy makaron. Każdy się nim zachwyca

Przepis na potrawkę z kurczaka i białej fasoli

Tajemnica tego dania tkwi w prostocie i wyjątkowych składnikach. Kurczak i biała fasola tworzą bazę, którą można dowolnie wzbogacać dodatkami, jak papryka czy marchewka. Gotowanie na jednej patelni to nie tylko oszczędność czasu, ale i zachowanie pełnego smaku każdego składnika.

Składniki na Kulinarną Magię

  • 2 nieduże piersi z kurczaka,
  • 200 g białej fasoli,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • koperek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka wody,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania składników. Umyj i pokrój kurczaka w kostkę, a następnie przypraw solą i pieprzem. Fasolę wcześniej namocz, cebulę pokrój w kostkę, paprykę w cienkie paseczki, a marchewkę w plasterki. Posiekaj również koper.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło, a po chwili cebulę i czosnek. Gdy zeszkli się, dodaj kurczaka i podsmażaj przez kilka minut, aż mięso zrumieni się z każdej strony. Następnie wyjmij je z patelni.
  3. Do tej samej patelni dodaj białą fasolę, paprykę i marchewkę. Smaż przez kilka minut, po czym zalej wodą i przykryj. Duszenie potrawki pozwoli na uwalnianie aromatów i zagęszczenie sosu.
  4. Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj ponownie mięso oraz wcześniej przygotowane czosnek i cebulę. Delikatnie wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
  5. Na koniec dodaj śmietanę i koper. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość duś jeszcze przez chwilę, by składniki dobrze się połączyły i sos nabrał intensywnego smaku.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do potrawki możesz dodać inne warzywa, np. pieczarki, cukinię lub brokuły.
  • Zamiast białej fasoli możesz użyć fasoli szparagowej lub ciecierzycy.
  • Potrawkę możesz podawać z jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej pikantny smak, dodaj do potrawki szczyptę chili.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟