PrzepisWegetariańskaJuż teraz upchaj soczyste pomidory w słoiku. Jesienią sobie podziękujesz

Już teraz upchaj soczyste pomidory w słoiku. Jesienią sobie podziękujesz

Sos pomidorowy -  Pyszności
Sos pomidorowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | SMarina

22.05.2024 08:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiosna i lato to czas, gdy owoce i warzywa smakują po prostu najlepiej. Warto zachować ich smak na dłużej, przygotowując domowe przetwory. Soczyste i pachnące pomidory zamień w pyszny sos z dodatkiem czosnku i zamknij w słoiku. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad.

Chociaż pomidory dostać można bez żadnych problemów przez cały rok, to ich smak pozostawia wiele do życzenia. Przygotowany z nich sos smakuje nijako, więc lepszą opcją stają się pomidory w puszce. Zamiast płakać nad bezsmakowym pomidorem, zadbaj o zapas sosu już dziś. Jesienią i zimą z pewnością sobie podziękujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos pomidorowy do słoika

Domowy sos pomidorowy ze słoika to prawdziwe wybawienie. Po pierwsze, ma pełno smaku i świetny skład, do którego nie umywają się sklepowe gotowce. Po drugie, uratuje przed głodem w zabiegane dni - wystarczy odkręcić, podgrzać i wymieszać z makaronem.

Sos pomidorowy do słoików na zimę. Pomysł na szybki obiad.
Sos pomidorowy do słoików na zimę. Pomysł na szybki obiad.© canva.com

Smak podkręca dodatkowo nuta czosnku i porządna dawka przypraw. Nie potrzeba nic więcej, nawet mięsnej wkładki, aby zachwycić rodzinę pysznym obiadem. Warto wygospodarować trochę czasu w kuchni na przygotowanie takich weków.

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • odrobina chilli,
  • płaska łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń twarde części.
  2. Przełóż do dużego garnka, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu przez godzinę. W międzyczasie zblenduj je, gdy zaczną się powoli rozpadać. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
  3. Dodaj rozgnieciony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Gotuj przez 30 minut.
  4. Dodaj oliwę i gotuj dalej, co jakiś czas mieszając.
  5. Zdejmij garnek z ognia i w razie potrzeby zblenduj całość, wyciągając ziele angielskie.
  6. Sos przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Na wierzch wlej łyżkę oliwy i szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez 30 minut.

Sos przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także