Już teraz upchaj soczyste pomidory w słoiku. Jesienią sobie podziękujesz
Wiosna i lato to czas, gdy owoce i warzywa smakują po prostu najlepiej. Warto zachować ich smak na dłużej, przygotowując domowe przetwory. Soczyste i pachnące pomidory zamień w pyszny sos z dodatkiem czosnku i zamknij w słoiku. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad.
Chociaż pomidory dostać można bez żadnych problemów przez cały rok, to ich smak pozostawia wiele do życzenia. Przygotowany z nich sos smakuje nijako, więc lepszą opcją stają się pomidory w puszce. Zamiast płakać nad bezsmakowym pomidorem, zadbaj o zapas sosu już dziś. Jesienią i zimą z pewnością sobie podziękujesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!
Sos pomidorowy do słoika
Domowy sos pomidorowy ze słoika to prawdziwe wybawienie. Po pierwsze, ma pełno smaku i świetny skład, do którego nie umywają się sklepowe gotowce. Po drugie, uratuje przed głodem w zabiegane dni - wystarczy odkręcić, podgrzać i wymieszać z makaronem.
Smak podkręca dodatkowo nuta czosnku i porządna dawka przypraw. Nie potrzeba nic więcej, nawet mięsnej wkładki, aby zachwycić rodzinę pysznym obiadem. Warto wygospodarować trochę czasu w kuchni na przygotowanie takich weków.
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów,
- 1 łyżka soli,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka bazylii,
- odrobina chilli,
- płaska łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń twarde części.
- Przełóż do dużego garnka, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu przez godzinę. W międzyczasie zblenduj je, gdy zaczną się powoli rozpadać. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
- Dodaj rozgnieciony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Gotuj przez 30 minut.
- Dodaj oliwę i gotuj dalej, co jakiś czas mieszając.
- Zdejmij garnek z ognia i w razie potrzeby zblenduj całość, wyciągając ziele angielskie.
- Sos przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Na wierzch wlej łyżkę oliwy i szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez 30 minut.
Sos przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!