Już teraz upchaj soczyste pomidory w słoiku. Jesienią sobie podziękujesz

Wiosna i lato to czas, gdy owoce i warzywa smakują po prostu najlepiej. Warto zachować ich smak na dłużej, przygotowując domowe przetwory. Soczyste i pachnące pomidory zamień w pyszny sos z dodatkiem czosnku i zamknij w słoiku. Idealnie sprawdzi się na szybki obiad.

Sos pomidorowy -  PysznościSos pomidorowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | SMarina
Ewa Malinowska

Chociaż pomidory dostać można bez żadnych problemów przez cały rok, to ich smak pozostawia wiele do życzenia. Przygotowany z nich sos smakuje nijako, więc lepszą opcją stają się pomidory w puszce. Zamiast płakać nad bezsmakowym pomidorem, zadbaj o zapas sosu już dziś. Jesienią i zimą z pewnością sobie podziękujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Sos pomidorowy do słoika

Domowy sos pomidorowy ze słoika to prawdziwe wybawienie. Po pierwsze, ma pełno smaku i świetny skład, do którego nie umywają się sklepowe gotowce. Po drugie, uratuje przed głodem w zabiegane dni - wystarczy odkręcić, podgrzać i wymieszać z makaronem.

Sos pomidorowy do słoików na zimę. Pomysł na szybki obiad.
Sos pomidorowy do słoików na zimę. Pomysł na szybki obiad. © canva.com

Smak podkręca dodatkowo nuta czosnku i porządna dawka przypraw. Nie potrzeba nic więcej, nawet mięsnej wkładki, aby zachwycić rodzinę pysznym obiadem. Warto wygospodarować trochę czasu w kuchni na przygotowanie takich weków.

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • odrobina chilli,
  • płaska łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń twarde części.
  2. Przełóż do dużego garnka, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu przez godzinę. W międzyczasie zblenduj je, gdy zaczną się powoli rozpadać. Pamiętaj o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło.
  3. Dodaj rozgnieciony czosnek oraz wszystkie przyprawy. Gotuj przez 30 minut.
  4. Dodaj oliwę i gotuj dalej, co jakiś czas mieszając.
  5. Zdejmij garnek z ognia i w razie potrzeby zblenduj całość, wyciągając ziele angielskie.
  6. Sos przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Na wierzch wlej łyżkę oliwy i szczelnie zakręć. Pasteryzuj przez 30 minut.

Sos przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej