Faszeruję pomidory i zapiekam przez godzinę. Rodzina od razu domaga się powtórki

Faszerowane pomidory nie muszą być przygotowywane na specjalne okazje. Kiedy wyszedłem z tego założenia, nagle komponowanie obiadu dla całej rodziny stało się prostsze. Co jakiś czas wcielam ten niecny plan w życie — wykrawam środek warzyw, nadziewam go farszem i zapiekam. To działa!

Faszerowane pomidory to ostatni hit w moim domu
Faszerowane pomidory to ostatni hit w moim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga

22.05.2024 07:42

Minęło już naprawdę sporo lat, od kiedy mój kulinarny gust wyjątkowo mocno polubił się z pieczonymi pomidorami. Stało się to przy okazji poszukiwań naturalnych źródeł umami — piątego smaku znanego przede wszystkim w kuchni japońskiej. Kiedy odkryłem, że to właśnie w pieczonych pomidorach jest go multum, zrozumiałem, że od tej pory będą one odgrywały ważną rolę w mojej domowej kuchni. Wystarczyło tylko zaprojektować danie, które posmakuje pozostałym domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To wyzwanie okazało się trudniejsze, niż poszukiwanie umami. Postanowiłem więc nie szperać zbyt długo w wymyślnych kompozycjach, tylko stworzyć coś relatywnie prostego. W ruch poszło mięso mielone, tarty ser i ziołowe przyprawy. Co z tego wyszło? Cóż, pełnoprawne danie, do którego wystarczy ugotować ziemniaczki, by "robota" została skończona.

Poniżej prezentuję sprawdzony przepis, z którego nieraz już korzystałem. Polecam i... powodzenia!

Faszerowane pomidory na obiad

Składniki:

  • 6 pomidorów,
  • 200 g mięsa mielonego (u mnie z indyka lub udźca),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • kawałek twardego sera żółtego w kostce.
Faszerowane i upieczone pomidory to duże źródło umami
Faszerowane i upieczone pomidory to duże źródło umami© Canva | kie-ker

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myję i kroję na połówki (oczywiście w poprzek). Alternatywnie, jeśli pomidory są mniejsze, można po prostu ściąć "kapelusze" i z każdego warzywa zrobić jedną porcję.
  2. Za pomocą małego nożyka i łyżki wyciągam miąższ. Jeśli pomidory były wyjątkowo wodniste, warto posypać je w środku solą i odstawić odwrócone na pół godziny. Rzadko zdarza mi się to jednak robić.
  3. Mięso mielone doprawiam czosnkiem i przyprawami. Dodaję również oliwę, bułkę tartą i jajko. Mieszam i powstałą masą faszeruję pomidory.
  4. Układam warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wierzch skrapiam oliwą, posypuję pieprzem. Piekę godzinę w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem dodaję jeszcze starty ser żółty. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie