Faszeruję pomidory i zapiekam przez godzinę. Rodzina od razu domaga się powtórki

Faszerowane pomidory nie muszą być przygotowywane na specjalne okazje. Kiedy wyszedłem z tego założenia, nagle komponowanie obiadu dla całej rodziny stało się prostsze. Co jakiś czas wcielam ten niecny plan w życie — wykrawam środek warzyw, nadziewam go farszem i zapiekam. To działa!

Faszerowane pomidory to ostatni hit w moim domuFaszerowane pomidory to ostatni hit w moim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga

Minęło już naprawdę sporo lat, od kiedy mój kulinarny gust wyjątkowo mocno polubił się z pieczonymi pomidorami. Stało się to przy okazji poszukiwań naturalnych źródeł umami — piątego smaku znanego przede wszystkim w kuchni japońskiej. Kiedy odkryłem, że to właśnie w pieczonych pomidorach jest go multum, zrozumiałem, że od tej pory będą one odgrywały ważną rolę w mojej domowej kuchni. Wystarczyło tylko zaprojektować danie, które posmakuje pozostałym domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski śląskie zapiekane z sosem pomidorowym robię przynajmniej raz w tygodniu

To wyzwanie okazało się trudniejsze, niż poszukiwanie umami. Postanowiłem więc nie szperać zbyt długo w wymyślnych kompozycjach, tylko stworzyć coś relatywnie prostego. W ruch poszło mięso mielone, tarty ser i ziołowe przyprawy. Co z tego wyszło? Cóż, pełnoprawne danie, do którego wystarczy ugotować ziemniaczki, by "robota" została skończona.

Poniżej prezentuję sprawdzony przepis, z którego nieraz już korzystałem. Polecam i... powodzenia!

Faszerowane pomidory na obiad

Składniki:

  • 6 pomidorów,
  • 200 g mięsa mielonego (u mnie z indyka lub udźca),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • kilka łyżek bułki tartej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz,
  • 1 jajko,
  • kawałek twardego sera żółtego w kostce.
Faszerowane i upieczone pomidory to duże źródło umami
Faszerowane i upieczone pomidory to duże źródło umami © Canva | kie-ker

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory myję i kroję na połówki (oczywiście w poprzek). Alternatywnie, jeśli pomidory są mniejsze, można po prostu ściąć "kapelusze" i z każdego warzywa zrobić jedną porcję.
  2. Za pomocą małego nożyka i łyżki wyciągam miąższ. Jeśli pomidory były wyjątkowo wodniste, warto posypać je w środku solą i odstawić odwrócone na pół godziny. Rzadko zdarza mi się to jednak robić.
  3. Mięso mielone doprawiam czosnkiem i przyprawami. Dodaję również oliwę, bułkę tartą i jajko. Mieszam i powstałą masą faszeruję pomidory.
  4. Układam warzywa w naczyniu żaroodpornym. Wierzch skrapiam oliwą, posypuję pieprzem. Piekę godzinę w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem dodaję jeszcze starty ser żółty. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej