Żeberka w sosie kawowym bardzo często goszczą w moim domu. Każdy ciągle się o nie dopomina

Lubisz żeberka, ale nie masz pomysłu, jak je przygotować w nowy, ciekawy i przede wszystkim smaczny sposób? Postaw na sos na bazie kawy, a twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu. Taki duet to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Żeberka w sosie kawowym smakują genialnie
Żeberka w sosie kawowym smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Pyszności

19.05.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:12

Jeśli jesteś fanem mięsnych kęsków, na pewno na liście ulubionych produktów tego typu wysoką lokatę zajmują żeberka. Może cię zatem zainteresować receptura na przepyszne danie z aromatyczną kawą. Tak, dobrze przeczytałeś, do mięsnych kęsków świetnie będzie pasować mała czarna i to w dwóch rolach.

Po pierwsze wykorzystasz ją do zamarynowania mięsa. Po drugie na jej bazie przygotujesz genialny sos, który w połączeniu z żeberkami stanowi idealną kombinację na każdą okazję. Po prostu palce lizać! Kawę do tego przepisu zaparzyliśmy w ekspresie marki Jura C8

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka w sosie kawowym są tak dobre, że nie sposób obejść się bez dokładki

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 120 ml czarnej kawy,
  • 200 g passaty pomidorowej,
  • ½ szkl. cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 starta na tarce cebula,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki, po czym przekładam je do naczynia. 

W pierwszej kolejności zajmuję się żeberkami
W pierwszej kolejności zajmuję się żeberkami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję aromatyczną kawę przy pomocy ekspresu. Gotowy napój wlewam do naczynia z mięsem, po czym szczelnie je zamykam i odstawiam do zamarynowania minimum na 2 godziny

Kawałki mięsa zalewam kawą z ekspresu
Kawałki mięsa zalewam kawą z ekspresu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po dwóch godzinach wyjmuję mięso z naczynia i przechodzę do przygotowania sosu na bazie czarnej kawy. W tym celu dodaję do niej następujące składniki: passatę pomidorową, cukier trzcinowy, startą na tarce cebulę, ocet winny, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszam dokładnie kuchenną rózgą. 

Ten sos na stałe zadomowi się w twoim menu
Ten sos na stałe zadomowi się w twoim menu© Licencjodawca | Pyszności

Gotową mieszankę przelewam do garnka i gotuję na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie sos powinien się zredukować i stać się idealnie gęsty. 

Krok 4. Żeberka przekładam do formy do pieczenia, po czym zalewam je kawowym sosem.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Na koniec przykrywam całą zawartość formy folią aluminiową i wstawiam ją do nagrzanego piekarnika na 2,5 godziny. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po 150 minutach usuwam folię i piekę żeberka bez zabezpieczenia przez kolejne 30 minut

Krok 5. Gotowe żeberka serwuję z ziemniaczanymi łódeczkami i kolorową surówką. Mięso w wyjątkowym sosie dodatkowo posypuję pietruszką. Smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideożeberka
Wybrane dla Ciebie