Żeberka w sosie kawowym bardzo często goszczą w moim domu. Każdy ciągle się o nie dopomina
Lubisz żeberka, ale nie masz pomysłu, jak je przygotować w nowy, ciekawy i przede wszystkim smaczny sposób? Postaw na sos na bazie kawy, a twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu. Taki duet to prawdziwy strzał w dziesiątkę!
19.05.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:12
Jeśli jesteś fanem mięsnych kęsków, na pewno na liście ulubionych produktów tego typu wysoką lokatę zajmują żeberka. Może cię zatem zainteresować receptura na przepyszne danie z aromatyczną kawą. Tak, dobrze przeczytałeś, do mięsnych kęsków świetnie będzie pasować mała czarna i to w dwóch rolach.
Po pierwsze wykorzystasz ją do zamarynowania mięsa. Po drugie na jej bazie przygotujesz genialny sos, który w połączeniu z żeberkami stanowi idealną kombinację na każdą okazję. Po prostu palce lizać! Kawę do tego przepisu zaparzyliśmy w ekspresie marki Jura C8.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeberka w sosie kawowym są tak dobre, że nie sposób obejść się bez dokładki
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 120 ml czarnej kawy,
- 200 g passaty pomidorowej,
- ½ szkl. cukru trzcinowego,
- 4 łyżki octu winnego,
- 1 starta na tarce cebula,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki, po czym przekładam je do naczynia.
Krok 2. Następnie przygotowuję aromatyczną kawę przy pomocy ekspresu. Gotowy napój wlewam do naczynia z mięsem, po czym szczelnie je zamykam i odstawiam do zamarynowania minimum na 2 godziny.
Krok 3. Po dwóch godzinach wyjmuję mięso z naczynia i przechodzę do przygotowania sosu na bazie czarnej kawy. W tym celu dodaję do niej następujące składniki: passatę pomidorową, cukier trzcinowy, startą na tarce cebulę, ocet winny, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszam dokładnie kuchenną rózgą.
Gotową mieszankę przelewam do garnka i gotuję na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie sos powinien się zredukować i stać się idealnie gęsty.
Krok 4. Żeberka przekładam do formy do pieczenia, po czym zalewam je kawowym sosem.
Na koniec przykrywam całą zawartość formy folią aluminiową i wstawiam ją do nagrzanego piekarnika na 2,5 godziny. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po 150 minutach usuwam folię i piekę żeberka bez zabezpieczenia przez kolejne 30 minut.
Krok 5. Gotowe żeberka serwuję z ziemniaczanymi łódeczkami i kolorową surówką. Mięso w wyjątkowym sosie dodatkowo posypuję pietruszką. Smacznego!