Żeberka w sosie kawowym bardzo często goszczą w moim domu. Każdy ciągle się o nie dopomina

Lubisz żeberka, ale nie masz pomysłu, jak je przygotować w nowy, ciekawy i przede wszystkim smaczny sposób? Postaw na sos na bazie kawy, a twoje kubki smakowe oszaleją z zachwytu. Taki duet to prawdziwy strzał w dziesiątkę!

Żeberka w sosie kawowym smakują genialnie
Żeberka w sosie kawowym smakują genialnie
Źródło zdjęć: © Pyszności

19.05.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli jesteś fanem mięsnych kęsków, na pewno na liście ulubionych produktów tego typu wysoką lokatę zajmują żeberka. Może cię zatem zainteresować receptura na przepyszne danie z aromatyczną kawą. Tak, dobrze przeczytałeś, do mięsnych kęsków świetnie będzie pasować mała czarna i to w dwóch rolach.

Po pierwsze wykorzystasz ją do zamarynowania mięsa. Po drugie na jej bazie przygotujesz genialny sos, który w połączeniu z żeberkami stanowi idealną kombinację na każdą okazję. Po prostu palce lizać! Kawę do tego przepisu zaparzyliśmy w ekspresie marki Jura C8

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka w sosie kawowym są tak dobre, że nie sposób obejść się bez dokładki

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 120 ml czarnej kawy,
  • 200 g passaty pomidorowej,
  • ½ szkl. cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 starta na tarce cebula,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pokrojenia mięsa na mniejsze kawałki, po czym przekładam je do naczynia. 

W pierwszej kolejności zajmuję się żeberkami
W pierwszej kolejności zajmuję się żeberkami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przygotowuję aromatyczną kawę przy pomocy ekspresu. Gotowy napój wlewam do naczynia z mięsem, po czym szczelnie je zamykam i odstawiam do zamarynowania minimum na 2 godziny

Kawałki mięsa zalewam kawą z ekspresu
Kawałki mięsa zalewam kawą z ekspresu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po dwóch godzinach wyjmuję mięso z naczynia i przechodzę do przygotowania sosu na bazie czarnej kawy. W tym celu dodaję do niej następujące składniki: passatę pomidorową, cukier trzcinowy, startą na tarce cebulę, ocet winny, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki mieszam dokładnie kuchenną rózgą. 

Ten sos na stałe zadomowi się w twoim menu
Ten sos na stałe zadomowi się w twoim menu© Licencjodawca | Pyszności

Gotową mieszankę przelewam do garnka i gotuję na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie sos powinien się zredukować i stać się idealnie gęsty. 

Krok 4. Żeberka przekładam do formy do pieczenia, po czym zalewam je kawowym sosem.

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Na koniec przykrywam całą zawartość formy folią aluminiową i wstawiam ją do nagrzanego piekarnika na 2,5 godziny. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Po 150 minutach usuwam folię i piekę żeberka bez zabezpieczenia przez kolejne 30 minut

Krok 5. Gotowe żeberka serwuję z ziemniaczanymi łódeczkami i kolorową surówką. Mięso w wyjątkowym sosie dodatkowo posypuję pietruszką. Smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideożeberka