Szybki makaron z kurczakiem. Idealny, gdy po pracy nie masz czasu i siły na gotowanie

W tygodniu każdy z nas marzy o szybkim i pysznym obiedzie, który nie wymaga spędzania godzin w kuchni. Szczególnie po długim dniu pracy często brakuje nam sił i czasu na skomplikowane potrawy. W takich sytuacjach idealnym rozwiązaniem jest makaron z kurczakiem - danie proste, sycące i pełne smaku, które zrobisz w mgnieniu oka.

Szybki makaron z kurczakiem. Idealny, gdy po pracy nie masz czasu i siły na gotowanieSzybki makaron z kurczakiem. Idealny, gdy po pracy nie masz czasu i siły na gotowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

W codziennym zgiełku, kiedy obowiązki zawodowe i domowe pochłaniają większość naszego czasu, szybkie i smaczne dania stają się prawdziwym wybawieniem. Jednym z takich dań jest makaron z kurczakiem. To idealna propozycja na szybki obiad, który przygotujesz w zaledwie 30 minut, a jednocześnie zachwyci całą rodzinę swoim smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Kulinarna prostota: makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem to jedno z tych dań, które z łatwością wpasowują się w napięty harmonogram. Pracując na pełny etat, weekendy często poświęcam na planowanie posiłków na nadchodzący tydzień. Dzięki temu mam pewność, że wszystkie potrzebne składniki są pod ręką, a ja wiem, kiedy mogę sobie pozwolić na przygotowanie świeżego obiadu po pracy.

Przepis na makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym

Składniki:

  • 300 g makaronu penne lub innego grubszego,
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 50 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g startego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Pokrój je w paski lub kostkę, a następnie oprósz solą i pieprzem. Obsmaż kurczaka na oleju do momentu, aż będzie lekko złoty, a następnie zdejmij go z patelni.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Dodaj makaron. Gotuj go minutę krócej, niż zaleca producent na opakowaniu. Dzięki temu będzie idealnie al dente, kiedy połączy się z sosem.
  3. Na dużej patelni rozpuść masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez pół minuty, aż uwolni swój aromat. Następnie wlej śmietankę i zagotuj całość. Zmniejsz ogień, dodaj większość startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
  4. Następnie do sosu dodaj kawałki obsmażonego kurczaka. Odlej około pół szklanki wody z gotowania makaronu i odstaw na bok. Makaron odcedź i dodaj do sosu na patelni. Dokładnie wymieszaj, podgrzewając całość przez 1-2 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz go rozcieńczyć wodą z gotowania makaronu.
  5. Gotowy makaron z kurczakiem rozłóż na talerze. Posyp danie pozostałym parmezanem i świeżo posiekaną natką pietruszki.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do sosu możesz dodać inne warzywa, np. brokuły, paprykę czy pieczarki.
  • Zamiast parmezanu możesz użyć innego żółtego sera, np. cheddara czy goudy.
  • Makaron z kurczakiem możesz podawać z sałatką ze świeżych warzyw.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej