PrzepisZupyPyszna i sycąca zupa. Zrób na obiad, a drugie danie będzie zbędne

Pyszna i sycąca zupa. Zrób na obiad, a drugie danie będzie zbędne

Masz ochotę na sycącą i rozgrzewającą zupę, która zaspokoi twój apetyt na dłużej? Wypróbuj ten tradycyjny przepis prosto z Warmii i Mazur. To tania, prosta i krzepiąca zupa, idealna na przednówku.

Aromatyczna zupa w białej miseczce
Aromatyczna zupa w białej miseczce
Źródło zdjęć: © Freepik | KamranAydinov

Choć Polacy są przywiązani do tradycyjnych potraw, mało mówi się o kuchni regionalnej, a to właśnie ona stanowi esencję kuchni polskiej. Mieszkańcy Warmii i Mazur mogą pochwalić się wyjątkowymi daniami, które są naprawdę proste w przygotowaniu.

Jedną z takich potraw jest ta rozgrzewająca zupa, która sprawdzi się przy chłodnym przednówku. Przygotowanie jest naprawdę proste, bowiem bazuje wyłącznie na sezonowych produktach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Karmuszka, czyli zupa prosto z Warmii i Mazur

Warmia i Mazury to wyjątkowy region, nazywany Krainą Tysiąca Jezior. Nazwa może wprowadzić w błąd, bowiem jest ich tam aż 2600. Są one połączone ze sobą specjalnymi kanałami, co tworzy doskonałe warunki do żeglowania. Pojezierze Mazurskie przyciąga tysiące turystów, ale i miłośników dobrej kuchni.

Kuchnia Warmii i Mazur to fuzja tradycyjnej kuchni kresowej, staropolskiej i niemieckiej. Co jada się w tym regionie? Słynne plińce z pomoćką, farszynki, dzyndzałki z hreczką, tradycyjny sękacz czy karmuszkę, czyli zupę kapuścianą.

Karmuszka to bardzo syta i rozgrzewająca zupa, która czerpie z tradycyjnej kuchni polskiej i niemieckiej. To jedna z tych potraw, która zadowoli "wiecznie głodnych chłopców". Znajdziesz tu kapustę, fasolę, boczek czy wieprzowinę. Zakochasz się w niej już od pierwszego kęsa.

Zupa "karmuszka" - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka),
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 250 g białej fasoli,
  • 200 g białej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • pół selera,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • natka pietruszki,
  • suszony majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso i boczek pokrój w niedużą kostkę i przełóż je do garnka z grubym dnem. Posmaż je z każdej strony aż staną się lekko rumiane.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dorzuć ją do mięsa. Dodaj pieprz, sól i majeranek.
  3. Obierz marchew i seler. Pokrój je w drobną kostkę. Kapustę umyj i poszatkuj. Wszystkie składniki wrzuć do garnka.
  4. Całość zalej wodą tak, aby przykrywała wszystkie składniki. Zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką. Zupę gotuj przez godzinę, aż mięso stanie się miękkie.
  5. Po godzinie dodaj ugotowaną fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Pod koniec gotowania zapraw zupę śmietaną. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie