Pyszna i sycąca zupa. Zrób na obiad, a drugie danie będzie zbędne
Masz ochotę na sycącą i rozgrzewającą zupę, która zaspokoi twój apetyt na dłużej? Wypróbuj ten tradycyjny przepis prosto z Warmii i Mazur. To tania, prosta i krzepiąca zupa, idealna na przednówku.
17.03.2024 | aktual.: 13.06.2024 10:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Choć Polacy są przywiązani do tradycyjnych potraw, mało mówi się o kuchni regionalnej, a to właśnie ona stanowi esencję kuchni polskiej. Mieszkańcy Warmii i Mazur mogą pochwalić się wyjątkowymi daniami, które są naprawdę proste w przygotowaniu.
Zobacz także
Jedną z takich potraw jest ta rozgrzewająca zupa, która sprawdzi się przy chłodnym przednówku. Przygotowanie jest naprawdę proste, bowiem bazuje wyłącznie na sezonowych produktach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karmuszka, czyli zupa prosto z Warmii i Mazur
Warmia i Mazury to wyjątkowy region, nazywany Krainą Tysiąca Jezior. Nazwa może wprowadzić w błąd, bowiem jest ich tam aż 2600. Są one połączone ze sobą specjalnymi kanałami, co tworzy doskonałe warunki do żeglowania. Pojezierze Mazurskie przyciąga tysiące turystów, ale i miłośników dobrej kuchni.
Kuchnia Warmii i Mazur to fuzja tradycyjnej kuchni kresowej, staropolskiej i niemieckiej. Co jada się w tym regionie? Słynne plińce z pomoćką, farszynki, dzyndzałki z hreczką, tradycyjny sękacz czy karmuszkę, czyli zupę kapuścianą.
Karmuszka to bardzo syta i rozgrzewająca zupa, która czerpie z tradycyjnej kuchni polskiej i niemieckiej. To jedna z tych potraw, która zadowoli "wiecznie głodnych chłopców". Znajdziesz tu kapustę, fasolę, boczek czy wieprzowinę. Zakochasz się w niej już od pierwszego kęsa.
Zupa "karmuszka" - przepis
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka),
- 150 g boczku wędzonego,
- 250 g białej fasoli,
- 200 g białej kapusty,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- pół selera,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- natka pietruszki,
- suszony majeranek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso i boczek pokrój w niedużą kostkę i przełóż je do garnka z grubym dnem. Posmaż je z każdej strony aż staną się lekko rumiane.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dorzuć ją do mięsa. Dodaj pieprz, sól i majeranek.
- Obierz marchew i seler. Pokrój je w drobną kostkę. Kapustę umyj i poszatkuj. Wszystkie składniki wrzuć do garnka.
- Całość zalej wodą tak, aby przykrywała wszystkie składniki. Zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką. Zupę gotuj przez godzinę, aż mięso stanie się miękkie.
- Po godzinie dodaj ugotowaną fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem.
- Pod koniec gotowania zapraw zupę śmietaną. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.