Pyszna i sycąca zupa. Zrób na obiad, a drugie danie będzie zbędne
Masz ochotę na sycącą i rozgrzewającą zupę, która zaspokoi twój apetyt na dłużej? Wypróbuj ten tradycyjny przepis prosto z Warmii i Mazur. To tania, prosta i krzepiąca zupa, idealna na przednówku.
Choć Polacy są przywiązani do tradycyjnych potraw, mało mówi się o kuchni regionalnej, a to właśnie ona stanowi esencję kuchni polskiej. Mieszkańcy Warmii i Mazur mogą pochwalić się wyjątkowymi daniami, które są naprawdę proste w przygotowaniu.
Jedną z takich potraw jest ta rozgrzewająca zupa, która sprawdzi się przy chłodnym przednówku. Przygotowanie jest naprawdę proste, bowiem bazuje wyłącznie na sezonowych produktach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika
Karmuszka, czyli zupa prosto z Warmii i Mazur
Warmia i Mazury to wyjątkowy region, nazywany Krainą Tysiąca Jezior. Nazwa może wprowadzić w błąd, bowiem jest ich tam aż 2600. Są one połączone ze sobą specjalnymi kanałami, co tworzy doskonałe warunki do żeglowania. Pojezierze Mazurskie przyciąga tysiące turystów, ale i miłośników dobrej kuchni.
Kuchnia Warmii i Mazur to fuzja tradycyjnej kuchni kresowej, staropolskiej i niemieckiej. Co jada się w tym regionie? Słynne plińce z pomoćką, farszynki, dzyndzałki z hreczką, tradycyjny sękacz czy karmuszkę, czyli zupę kapuścianą.
Karmuszka to bardzo syta i rozgrzewająca zupa, która czerpie z tradycyjnej kuchni polskiej i niemieckiej. To jedna z tych potraw, która zadowoli "wiecznie głodnych chłopców". Znajdziesz tu kapustę, fasolę, boczek czy wieprzowinę. Zakochasz się w niej już od pierwszego kęsa.
Zupa "karmuszka" - przepis
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka),
- 150 g boczku wędzonego,
- 250 g białej fasoli,
- 200 g białej kapusty,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- pół selera,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- natka pietruszki,
- suszony majeranek,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Mięso i boczek pokrój w niedużą kostkę i przełóż je do garnka z grubym dnem. Posmaż je z każdej strony aż staną się lekko rumiane.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dorzuć ją do mięsa. Dodaj pieprz, sól i majeranek.
- Obierz marchew i seler. Pokrój je w drobną kostkę. Kapustę umyj i poszatkuj. Wszystkie składniki wrzuć do garnka.
- Całość zalej wodą tak, aby przykrywała wszystkie składniki. Zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką. Zupę gotuj przez godzinę, aż mięso stanie się miękkie.
- Po godzinie dodaj ugotowaną fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem.
- Pod koniec gotowania zapraw zupę śmietaną. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.