Pyszna i sycąca zupa. Zrób na obiad, a drugie danie będzie zbędne

Masz ochotę na sycącą i rozgrzewającą zupę, która zaspokoi twój apetyt na dłużej? Wypróbuj ten tradycyjny przepis prosto z Warmii i Mazur. To tania, prosta i krzepiąca zupa, idealna na przednówku.

Aromatyczna zupa w białej miseczceAromatyczna zupa w białej miseczce
Źródło zdjęć: © Freepik | KamranAydinov

Choć Polacy są przywiązani do tradycyjnych potraw, mało mówi się o kuchni regionalnej, a to właśnie ona stanowi esencję kuchni polskiej. Mieszkańcy Warmii i Mazur mogą pochwalić się wyjątkowymi daniami, które są naprawdę proste w przygotowaniu.

Jedną z takich potraw jest ta rozgrzewająca zupa, która sprawdzi się przy chłodnym przednówku. Przygotowanie jest naprawdę proste, bowiem bazuje wyłącznie na sezonowych produktach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Karmuszka, czyli zupa prosto z Warmii i Mazur

Warmia i Mazury to wyjątkowy region, nazywany Krainą Tysiąca Jezior. Nazwa może wprowadzić w błąd, bowiem jest ich tam aż 2600. Są one połączone ze sobą specjalnymi kanałami, co tworzy doskonałe warunki do żeglowania. Pojezierze Mazurskie przyciąga tysiące turystów, ale i miłośników dobrej kuchni.

Kuchnia Warmii i Mazur to fuzja tradycyjnej kuchni kresowej, staropolskiej i niemieckiej. Co jada się w tym regionie? Słynne plińce z pomoćką, farszynki, dzyndzałki z hreczką, tradycyjny sękacz czy karmuszkę, czyli zupę kapuścianą.

Karmuszka to bardzo syta i rozgrzewająca zupa, która czerpie z tradycyjnej kuchni polskiej i niemieckiej. To jedna z tych potraw, która zadowoli "wiecznie głodnych chłopców". Znajdziesz tu kapustę, fasolę, boczek czy wieprzowinę. Zakochasz się w niej już od pierwszego kęsa.

Zupa "karmuszka" - przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka),
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 250 g białej fasoli,
  • 200 g białej kapusty,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • pół selera,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • natka pietruszki,
  • suszony majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso i boczek pokrój w niedużą kostkę i przełóż je do garnka z grubym dnem. Posmaż je z każdej strony aż staną się lekko rumiane.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dorzuć ją do mięsa. Dodaj pieprz, sól i majeranek.
  3. Obierz marchew i seler. Pokrój je w drobną kostkę. Kapustę umyj i poszatkuj. Wszystkie składniki wrzuć do garnka.
  4. Całość zalej wodą tak, aby przykrywała wszystkie składniki. Zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką. Zupę gotuj przez godzinę, aż mięso stanie się miękkie.
  5. Po godzinie dodaj ugotowaną fasolę oraz koncentrat pomidorowy. Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby dopraw ją solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Pod koniec gotowania zapraw zupę śmietaną. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej