Gdy pierwszy raz spróbowałam tej zupy, byłam zachwycona. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, a jest taka prosta

Ogórkowa, pomidorowa, rosół, żurek - o tych zupach specjalnie opowiadać nie trzeba, bo na dobre zadomowiły się w codziennym menu. Moja mama w swoim zeszycie z przepisami skrywa jednak wyjątkową zupę, którą znają tylko nie liczni.

Zupa parówczanka - PysznościZupa parówczanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Josef Mohyla
Ewa Malinowska

Od kiedy dostałam ten przepis, przyrządzam ją regularnie. Przygotowanie jest błyskawicznie, dzięki czemu ta zupa staje się ratunkiem w zabiegane dni. W środku znajduje się również mięsna wkładka, dzięki której zupa staje się bardziej sycąca. Ten przepis spokojnie zastąpi kultową pomidorówkę, a na porcję skuszą się zarówno dzieci, jak i dorośli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zupa parówczanka

Ta zupa pomidorowa to nie tylko zwykłe połączenie pomidorów, przecieru i przypraw. Oprócz klasycznych składników, w zupie znajdziesz smażoną cebulkę i pieczarki, które nadają jej głębię aromatu. Ale prawdziwą gwiazdą tego dania są parówki. To one grają tu pierwsze skrzypce.

Zupa parówczanka - Pyszności
Zupa parówczanka - Pyszności © Adobe Stock

Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy smak, zrób tę zupę na bazie niedzielnego bulionu. Nada on jej wyjątkowej esencji i aromatu, który zachwyci całą rodzinę. Pamiętaj, aby wybrać parówki o dobrej jakości.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 500 g dobrej jakości parówek,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 250 ml przecieru pomidorowego lub passaty,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram cebulkę i drobno ją siekam.
  2. Dokładnie myję pieczarki i kroję je w kostkę.
  3. Zdejmuję folię z parówek i kroję je w niezbyt cienkie plasterki.
  4. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę i podsmażam ją na złoty kolor.
  5. Następnie dodaję parówki, podsmażam do zarumienienia i dorzucam pieczarki.
  6. Trzymam wszystko na ogniu przez kilka chwil, aby wszystkie produkty dobrze się wysmażyły.
  7. Oprószam zawartość patelni mąką, mieszam i duszę około 5 minut.
  8. Po tym czasie wlewam pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Podgrzewam wszystko przez następne 5 minut.
  9. Wlewam bulion i śmietankę. Na sam koniec wsypuję do zupy sól, pieprz i obie papryki, mieszam.

Gotową zupę podaję na gorąco, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Zamiast parówek możesz użyć kiełbasy drobiowej lub szynki. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina