PrzepisZupyGdy pierwszy raz spróbowałam tej zupy, byłam zachwycona. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, a jest taka prosta

Gdy pierwszy raz spróbowałam tej zupy, byłam zachwycona. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, a jest taka prosta

Zupa parówczanka - Pyszności
Zupa parówczanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Josef Mohyla
12.03.2024 11:23

Ogórkowa, pomidorowa, rosół, żurek - o tych zupach specjalnie opowiadać nie trzeba, bo na dobre zadomowiły się w codziennym menu. Moja mama w swoim zeszycie z przepisami skrywa jednak wyjątkową zupę, którą znają tylko nie liczni.

Od kiedy dostałam ten przepis, przyrządzam ją regularnie. Przygotowanie jest błyskawicznie, dzięki czemu ta zupa staje się ratunkiem w zabiegane dni. W środku znajduje się również mięsna wkładka, dzięki której zupa staje się bardziej sycąca. Ten przepis spokojnie zastąpi kultową pomidorówkę, a na porcję skuszą się zarówno dzieci, jak i dorośli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa parówczanka

Ta zupa pomidorowa to nie tylko zwykłe połączenie pomidorów, przecieru i przypraw. Oprócz klasycznych składników, w zupie znajdziesz smażoną cebulkę i pieczarki, które nadają jej głębię aromatu. Ale prawdziwą gwiazdą tego dania są parówki. To one grają tu pierwsze skrzypce.

Zupa parówczanka - Pyszności
Zupa parówczanka - Pyszności© Adobe Stock

Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy smak, zrób tę zupę na bazie niedzielnego bulionu. Nada on jej wyjątkowej esencji i aromatu, który zachwyci całą rodzinę. Pamiętaj, aby wybrać parówki o dobrej jakości.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 500 g dobrej jakości parówek,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 250 ml przecieru pomidorowego lub passaty,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa,
  • natka pietruszki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obieram cebulkę i drobno ją siekam.
  2. Dokładnie myję pieczarki i kroję je w kostkę.
  3. Zdejmuję folię z parówek i kroję je w niezbyt cienkie plasterki.
  4. W garnku rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę i podsmażam ją na złoty kolor.
  5. Następnie dodaję parówki, podsmażam do zarumienienia i dorzucam pieczarki.
  6. Trzymam wszystko na ogniu przez kilka chwil, aby wszystkie produkty dobrze się wysmażyły.
  7. Oprószam zawartość patelni mąką, mieszam i duszę około 5 minut.
  8. Po tym czasie wlewam pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Podgrzewam wszystko przez następne 5 minut.
  9. Wlewam bulion i śmietankę. Na sam koniec wsypuję do zupy sól, pieprz i obie papryki, mieszam.

Gotową zupę podaję na gorąco, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Zamiast parówek możesz użyć kiełbasy drobiowej lub szynki. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także