Gdy pierwszy raz spróbowałam tej zupy, byłam zachwycona. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałam, a jest taka prosta
Ogórkowa, pomidorowa, rosół, żurek - o tych zupach specjalnie opowiadać nie trzeba, bo na dobre zadomowiły się w codziennym menu. Moja mama w swoim zeszycie z przepisami skrywa jednak wyjątkową zupę, którą znają tylko nie liczni.
12.03.2024 11:23
Od kiedy dostałam ten przepis, przyrządzam ją regularnie. Przygotowanie jest błyskawicznie, dzięki czemu ta zupa staje się ratunkiem w zabiegane dni. W środku znajduje się również mięsna wkładka, dzięki której zupa staje się bardziej sycąca. Ten przepis spokojnie zastąpi kultową pomidorówkę, a na porcję skuszą się zarówno dzieci, jak i dorośli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa parówczanka
Ta zupa pomidorowa to nie tylko zwykłe połączenie pomidorów, przecieru i przypraw. Oprócz klasycznych składników, w zupie znajdziesz smażoną cebulkę i pieczarki, które nadają jej głębię aromatu. Ale prawdziwą gwiazdą tego dania są parówki. To one grają tu pierwsze skrzypce.
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy smak, zrób tę zupę na bazie niedzielnego bulionu. Nada on jej wyjątkowej esencji i aromatu, który zachwyci całą rodzinę. Pamiętaj, aby wybrać parówki o dobrej jakości.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 500 g dobrej jakości parówek,
- 500 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 250 ml przecieru pomidorowego lub passaty,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub oliwa,
- natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Obieram cebulkę i drobno ją siekam.
- Dokładnie myję pieczarki i kroję je w kostkę.
- Zdejmuję folię z parówek i kroję je w niezbyt cienkie plasterki.
- W garnku rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę i podsmażam ją na złoty kolor.
- Następnie dodaję parówki, podsmażam do zarumienienia i dorzucam pieczarki.
- Trzymam wszystko na ogniu przez kilka chwil, aby wszystkie produkty dobrze się wysmażyły.
- Oprószam zawartość patelni mąką, mieszam i duszę około 5 minut.
- Po tym czasie wlewam pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Podgrzewam wszystko przez następne 5 minut.
- Wlewam bulion i śmietankę. Na sam koniec wsypuję do zupy sól, pieprz i obie papryki, mieszam.
Gotową zupę podaję na gorąco, udekorowaną posiekaną natką pietruszki. Zamiast parówek możesz użyć kiełbasy drobiowej lub szynki. Smacznego!