Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Od dbałości o mikrobiom jelitowy i poszukiwania szybkiego wsparcia dla odporności aż po powrót do kulinarnych korzeni, czyli kasz. Nasze codzienne nawyki żywieniowe nieustannie ewoluują. Odkryj nowe trendy w przygotowaniu posiłków, korzenne aromaty, egzotyczne nowości i kulinarne upodobania Polaków.
Huel wspiera jesienną dietę
Jesień i zima to czas, gdy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia. Gdy wirusy i infekcje nabierają na sile, kluczowe staje się świadome dbanie o siebie. Fundamentem tej troski jest pełnowartościowa, zbilansowana dieta. Układ odpornościowy to złożony system obronny, który nieustannie pracuje, by chronić nas przed patogenami i chorobami. Regularna aktywność fizyczna, efektywne zarządzanie stresem oraz przede wszystkim zbilansowane odżywianie to filary silnej odporności.
Czasami, w szybkim trybie życia, trudno jest skomponować idealnie zbilansowane posiłki każdego dnia. Z pomocą przychodzi wtedy Huel. W każdej porcji znajdziemy odpowiednią ilość białka (m.in. z grochu i brązowego ryżu), zdrowe tłuszcze w optymalnym stosunku Omega-3 do Omega-6, oraz kompleks 26 witamin i minerałów, w tym kluczowe dla odporności witaminy C, D, E, cynk i selen. Co więcej, produkty te dbają o mikrobiom jelitowy, czyli zestaw "dobrych bakterii", które coraz częściej uznawane są za istotny element ogólnej odporności organizmu.
Huel oferuje w pełni roślinne, zbilansowane posiłki, takie jak gotowe napoje, przekąski i dania instant), które można przygotować w zaledwie kilka minut. To dobra opcja dla osób, które nie chcą tracić czasu.
Jesień w kuchni razem z FRoSTĄ
W jesiennym sezonie, gdy życie przenosi się do domu, kuchnia jest jego sercem. Badania FRoSTY pokazują, że Polacy uwielbiają swoje kuchnie (aż 80 proc. zadowolenia), doceniając komfort i dopasowane wyposażenie. Mimo że większość z nich jest mała (często poniżej 10 m²), kuchnia przestała być miejscem użytkowym, stając się centrum życia, kreatywności i rodzinnych chwil.
Polacy marzą o nowoczesności i wygodzie. Na liście najbardziej pożądanych sprzętów królują roboty wielofunkcyjne (Thermomix/Lidlomix) oraz urządzenia do zdrowego i szybkiego gotowania, jak frytkownica beztłuszczowa. Widać wyraźną tendencję: sprzęt ma być sprzymierzeńcem w gotowaniu szybkim i świadomym.
Marka FRoSTA idealnie wpisuje się w ten trend, oferując inteligentne wsparcie w nowoczesnej kuchni. Jej produkty pozwalają łatwo połączyć wygodę i oszczędność czasu z jakością, co czyni je idealnym sposobem na czerpanie radości z jesiennego gotowania, bez rezygnacji z domowego smaku.
Zimowe napoje w McDonalds
Zimne poranki i chłodne wieczory nadeszły na dobre, a to oznacza jedno: oficjalnie otwieramy pełnię sezonu na ciepłe i aromatyczne napoje. Wśród nich nie może zabraknąć korzennych aromatów.
Do oferty McDonald’s powróciła pozycja, która zdążyła już skraść serca gości – Piernikowa Latte. To idealne zestawienie dla tych, którzy szukają chwili słodyczy i ciepła. To połączenie espresso z aksamitnym mlekiem i mnóstwem głębokiej, korzennej słodyczy. Sezon na ten piernikowy komfort w Maku trwa, a fani esencjonalnej kawy mogą delektować się swoim ulubionym, jesiennym smakiem.
By dodać jeszcze więcej ciepła i aromatu, w ofercie znajdziemy także inne idealne na listopad propozycje:
- Herbata Zimowa z Jabłkami: herbata Earl Grey wzbogacona słodkim, korzennym syropem Spiced Red Berries i cząstkami jabłek.
- Chrupiące ciastko sezonowe: z gorącym, śliwkowo-cynamonowym nadzieniem.
Kubuś edukuje najmłodszych
Trwa kolejna edycja Kubusiowych Przyjaciół Natury – największego i bezpłatnego programu edukacyjnego w Polsce, który od blisko 20 lat uczy najmłodszych, jak dbać o środowisko. Program skierowany jest do przedszkolaków oraz uczniów klas I-III szkół podstawowych. W oparciu o zabawę i doświadczenia, dzieci uczą się, jak w praktyczny sposób chronić przyrodę.
W dotychczasowych edycjach wzięło udział już ponad 10 milionów dzieci. Nauczyciele otrzymują bezpłatne, gotowe materiały dydaktyczne opracowane we współpracy z ekspertami, takie jak scenariusze, karty pracy, filmy i piosenki. Skuteczność programu potwierdzają pedagodzy – aż 99 proc. nauczycieli poleciłoby go innym, a wiedza zdobyta przez dzieci znajduje zastosowanie w codziennym życiu.
Rejestracja do najnowszej edycji (trwającej do czerwca 2026 r.) jest otwarta na stronie www.przyjacielenatury.pl
Owocowe nowości od Fanex
Tym, którym marzą się kierunki, Fanex proponuje kulki żelowe Fan & Joy, dostępne w różnych wariantach smakowych oraz sos pomarańczowy Fanex, które idealnie sprawdzą się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych.
Sos Pomarańczowy Fanex, przygotowany z 47 proc. miąższu owocowego, to uniwersalny dodatek o naturalnym aromacie i wyważonej słodyczy. Idealnie sprawdza się w klasycznych deserach, takich jak serniki, tarty czy lody, dodając im elegancji i świeżości. Co ważne, sos ten jest również świetnym partnerem dla dań wytrawnych, doskonale komponując się z mięsem, takim jak kaczka czy kurczak.
Uzupełnieniem jesiennych kompozycji są kulki żelowe Fan & Joy. Dostępne w sześciu smakach (w tym pomarańcza, liczi czy marakuja), wnoszą do deserów ciekawy element wizualny i teksturalny - pękają w ustach, uwalniając soczysty aromat.
Zarówno sos, jak i kulki, pozwalają na szybkie i efektowne urozmaicenie menu. Sernik z pomarańczową nutą, puszyste pankejki z kolorowymi kulkami czy domowa bubble tea z egzotycznymi smakami liczi i marakui, zyskują nowoczesny charakter. To idealny zestaw dla każdego, kto chce ożywić jesienne gotowanie ciekawym kontrastem.
Kupiec zachęca, by jeść kasze
Kasze to jeden z najbardziej wartościowych i niedocenianych składników naszej diety. Szczególnie po 60. roku życia, kiedy organizm wymaga specjalnego wsparcia, kasze stają się fundamentem zdrowia, dostarczając cennego błonnika, witamin i minerałów. Marka Kupiec przypomina, dlaczego warto włączyć te pełnowartościowe produkty do codziennego jadłospisu.
- Włączenie kasz do codziennego menu po 60. roku życia to nie tylko kwestia zdrowia, ale też sposobność do urozmaicenia diety. Różnorodność kasz pozwala łączyć je z warzywami, owocami, rybami czy orzechami, tworząc pełnowartościowe posiłki, które wspierają metabolizm i pomagają utrzymać energię przez cały dzień. Dodatkowo, kasze mogą pełnić funkcję "bazową" w kreatywnych daniach, dzięki czemu zdrowe odżywianie nie musi być monotonne - mówi Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk kliniczny i ekspert dietetyczny
Jak podkreślają eksperci, włączenie kasz do diety po 60. roku życia to nie tylko kwestia zdrowia, ale i smaku. Wszystkie kasze, niezależnie od rodzaju, łączy prozdrowotny potencjał. Marka Kupiec zachęca, by traktować kasze jako stały element zbilansowanej diety – źródło energii, zdrowia i pretekst do kulinarnych eksperymentów.