Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości

Od dbałości o mikrobiom jelitowy i poszukiwania szybkiego wsparcia dla odporności aż po powrót do kulinarnych korzeni, czyli kasz. Nasze codzienne nawyki żywieniowe nieustannie ewoluują. Odkryj nowe trendy w przygotowaniu posiłków, korzenne aromaty, egzotyczne nowości i kulinarne upodobania Polaków.

Jesienne nowości i inspiracjeJesienne nowości i inspiracje
Źródło zdjęć: © Canva, materiały prasowe
Ewa Malinowska

Huel wspiera jesienną dietę

Jesień i zima to czas, gdy nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia. Gdy wirusy i infekcje nabierają na sile, kluczowe staje się świadome dbanie o siebie. Fundamentem tej troski jest pełnowartościowa, zbilansowana dieta. Układ odpornościowy to złożony system obronny, który nieustannie pracuje, by chronić nas przed patogenami i chorobami. Regularna aktywność fizyczna, efektywne zarządzanie stresem oraz przede wszystkim zbilansowane odżywianie to filary silnej odporności.

Huel to pełnowartościowy zamiennik posiłku
Huel to pełnowartościowy zamiennik posiłku © Materiały prasowe

Czasami, w szybkim trybie życia, trudno jest skomponować idealnie zbilansowane posiłki każdego dnia. Z pomocą przychodzi wtedy Huel. W każdej porcji znajdziemy odpowiednią ilość białka (m.in. z grochu i brązowego ryżu), zdrowe tłuszcze w optymalnym stosunku Omega-3 do Omega-6, oraz kompleks 26 witamin i minerałów, w tym kluczowe dla odporności witaminy C, D, E, cynk i selen. Co więcej, produkty te dbają o mikrobiom jelitowy, czyli zestaw "dobrych bakterii", które coraz częściej uznawane są za istotny element ogólnej odporności organizmu.

Huel oferuje w pełni roślinne, zbilansowane posiłki, takie jak gotowe napoje, przekąski i dania instant), które można przygotować w zaledwie kilka minut. To dobra opcja dla osób, które nie chcą tracić czasu.

Jesień w kuchni razem z FRoSTĄ

W jesiennym sezonie, gdy życie przenosi się do domu, kuchnia jest jego sercem. Badania FRoSTY pokazują, że Polacy uwielbiają swoje kuchnie (aż 80 proc. zadowolenia), doceniając komfort i dopasowane wyposażenie. Mimo że większość z nich jest mała (często poniżej 10 m²), kuchnia przestała być miejscem użytkowym, stając się centrum życia, kreatywności i rodzinnych chwil.

Raport Jak gotują Polacy
Raport Jak gotują Polacy © Materiały prasowe

Polacy marzą o nowoczesności i wygodzie. Na liście najbardziej pożądanych sprzętów królują roboty wielofunkcyjne (Thermomix/Lidlomix) oraz urządzenia do zdrowego i szybkiego gotowania, jak frytkownica beztłuszczowa. Widać wyraźną tendencję: sprzęt ma być sprzymierzeńcem w gotowaniu szybkim i świadomym.

Marka FRoSTA idealnie wpisuje się w ten trend, oferując inteligentne wsparcie w nowoczesnej kuchni. Jej produkty pozwalają łatwo połączyć wygodę i oszczędność czasu z jakością, co czyni je idealnym sposobem na czerpanie radości z jesiennego gotowania, bez rezygnacji z domowego smaku.

Zimowe napoje w McDonalds

Zimne poranki i chłodne wieczory nadeszły na dobre, a to oznacza jedno: oficjalnie otwieramy pełnię sezonu na ciepłe i aromatyczne napoje. Wśród nich nie może zabraknąć korzennych aromatów.

Do oferty McDonald’s powróciła pozycja, która zdążyła już skraść serca gości – Piernikowa Latte. To idealne zestawienie dla tych, którzy szukają chwili słodyczy i ciepła. To połączenie espresso z aksamitnym mlekiem i mnóstwem głębokiej, korzennej słodyczy. Sezon na ten piernikowy komfort w Maku trwa, a fani esencjonalnej kawy mogą delektować się swoim ulubionym, jesiennym smakiem.

Sezonowe napoje w McDonald's
Sezonowe napoje w McDonald's © Materiały prasowe

By dodać jeszcze więcej ciepła i aromatu, w ofercie znajdziemy także inne idealne na listopad propozycje:

  • Herbata Zimowa z Jabłkami: herbata Earl Grey wzbogacona słodkim, korzennym syropem Spiced Red Berries i cząstkami jabłek.
  • Chrupiące ciastko sezonowe: z gorącym, śliwkowo-cynamonowym nadzieniem.

Kubuś edukuje najmłodszych

Trwa kolejna edycja Kubusiowych Przyjaciół Natury – największego i bezpłatnego programu edukacyjnego w Polsce, który od blisko 20 lat uczy najmłodszych, jak dbać o środowisko. Program skierowany jest do przedszkolaków oraz uczniów klas I-III szkół podstawowych. W oparciu o zabawę i doświadczenia, dzieci uczą się, jak w praktyczny sposób chronić przyrodę.

W dotychczasowych edycjach wzięło udział już ponad 10 milionów dzieci. Nauczyciele otrzymują bezpłatne, gotowe materiały dydaktyczne opracowane we współpracy z ekspertami, takie jak scenariusze, karty pracy, filmy i piosenki. Skuteczność programu potwierdzają pedagodzy – aż 99 proc. nauczycieli poleciłoby go innym, a wiedza zdobyta przez dzieci znajduje zastosowanie w codziennym życiu.

Kubuś rusza z projektem do przedszkoli i szkół
Kubuś rusza z projektem do przedszkoli i szkół © Materiały prasowe | Rawpixel Ltd.

Rejestracja do najnowszej edycji (trwającej do czerwca 2026 r.) jest otwarta na stronie www.przyjacielenatury.pl

Owocowe nowości od Fanex

 Tym, którym marzą się kierunki, Fanex proponuje kulki żelowe Fan & Joy, dostępne w różnych wariantach smakowych oraz sos pomarańczowy Fanex, które idealnie sprawdzą się zarówno w deserach, jak i daniach wytrawnych. 

Sos Pomarańczowy Fanex, przygotowany z 47 proc. miąższu owocowego, to uniwersalny dodatek o naturalnym aromacie i wyważonej słodyczy. Idealnie sprawdza się w klasycznych deserach, takich jak serniki, tarty czy lody, dodając im elegancji i świeżości. Co ważne, sos ten jest również świetnym partnerem dla dań wytrawnych, doskonale komponując się z mięsem, takim jak kaczka czy kurczak.

Uzupełnieniem jesiennych kompozycji są kulki żelowe Fan & Joy. Dostępne w sześciu smakach (w tym pomarańcza, liczi czy marakuja), wnoszą do deserów ciekawy element wizualny i teksturalny - pękają w ustach, uwalniając soczysty aromat.

Nowości Fanex można wykorzystać do zrobienia domowej bubble tea
Nowości Fanex można wykorzystać do zrobienia domowej bubble tea © Materiały prasowe

Zarówno sos, jak i kulki, pozwalają na szybkie i efektowne urozmaicenie menu. Sernik z pomarańczową nutą, puszyste pankejki z kolorowymi kulkami czy domowa bubble tea z egzotycznymi smakami liczi i marakui, zyskują nowoczesny charakter. To idealny zestaw dla każdego, kto chce ożywić jesienne gotowanie ciekawym kontrastem.

Kupiec zachęca, by jeść kasze

Kasze to jeden z najbardziej wartościowych i niedocenianych składników naszej diety. Szczególnie po 60. roku życia, kiedy organizm wymaga specjalnego wsparcia, kasze stają się fundamentem zdrowia, dostarczając cennego błonnika, witamin i minerałów. Marka Kupiec przypomina, dlaczego warto włączyć te pełnowartościowe produkty do codziennego jadłospisu.

- Włączenie kasz do codziennego menu po 60. roku życia to nie tylko kwestia zdrowia, ale też sposobność do urozmaicenia diety. Różnorodność kasz pozwala łączyć je z warzywami, owocami, rybami czy orzechami, tworząc pełnowartościowe posiłki, które wspierają metabolizm i pomagają utrzymać energię przez cały dzień. Dodatkowo, kasze mogą pełnić funkcję "bazową" w kreatywnych daniach, dzięki czemu zdrowe odżywianie nie musi być monotonne - mówi Ewa Ceborska-Scheiterbauer, dietetyk kliniczny i ekspert dietetyczny
Dlaczego warto jeść kasze?
Dlaczego warto jeść kasze? © Materiały prasowe

Jak podkreślają eksperci, włączenie kasz do diety po 60. roku życia to nie tylko kwestia zdrowia, ale i smaku. Wszystkie kasze, niezależnie od rodzaju, łączy prozdrowotny potencjał. Marka Kupiec zachęca, by traktować kasze jako stały element zbilansowanej diety – źródło energii, zdrowia i pretekst do kulinarnych eksperymentów.

Wybrane dla Ciebie
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji