Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku

Jeśli ryż kojarzył ci się do tej pory z nudnym dodatkiem, czas na egzotyczną zmianę. Senegalski Jollof Rice to narodowy przysmak, który bez problemu odtworzysz także w polskich warunkach.

Ryż w sosie po senegalskuRyż w sosie po senegalsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Ewa Malinowska

O ile kuchnia włoska, francuska czy grecka nie ma przed nami większych tajemnic, o tyle dania z Afryki Zachodniej pozostają pewną tajemnicą. Jollof rice przybliży jednak ten nieznany kulinarny zakątek i to na dodatek w naprawdę przystępny sposób. To jednogarnkowe danie o pięknym pomarańczowo-czerwonym kolorze i głębokim smaku. W moim domu obowiązkowo pojawia się wraz z pieczonym kurczakiem.

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Ryż po senegalsku

Jollof Rice, znany w Senegalu jako Thieboudienne lub Thieb (ryż z rybą), to jedne z najbardziej rozpoznawalnych i najważniejszych dań Afryki Zachodniej. Uznawany za afrykański "soul food", ryż jest gotowany w pikantnym, intensywnie pomidorowym sosie, co nadaje mu charakterystyczny smak, aromat i niepowtarzalny, intensywnie czerwony kolor.

W sosie znaleźć można także drobno pokrojone pomidory, paprykę oraz dodatek bulionu. Danie jest tradycyjnie gotowane z kawałkami mięsa lub ryby, ale może też być dodatkiem zastępującym klasyczny ryż, kaszę czy ziemniaki.

Składniki:

  • 2 czerwone cebule,
  • 170 g koncentratu pomidorowego,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 papryczka chili,
  • 500 g ryżu długoziarnistego,
  • 700 ml bulionu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżka curry,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku.
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Czerwoną paprykę, pomidory, ostrą papryczkę bez pestek i pół cebuli zblenduj na gładką masę.
  2. Do garnka wlej olej i podsmaż na nim drugą połówkę czerwoną cebulę.
  3. Gdy się zeszkli, dorzuć koncentrat i smaż przez kilka minut na małym ogniu.
  4. Dodaj zmiksowane warzywa i gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu. Pamiętaj o mieszaniu. Gotowanie powinno trwać, dopóki większość wody nie odparuje, a na wierzchu sosu nie zacznie wytrącać się tłuszcz.
  5. Dodaj bulion, liście laurowe, tymianek, czosnek i curry. Dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Włóż całą, obraną czerwoną cebulę do bulionu. Zagotuj.
  7. Opłukany ryż wsyp do gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj, upewniając się, że sos całkowicie przykrywa ryż. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę bulionu.
  8. Przykryj garnek bardzo szczelnie folią aluminiową, a następnie pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum.
  9. Gotuj ryż przez 25-35 minut. Kluczem jest to, by ryż się dusił i parował, a nie gotował w bulgoczącym płynie. Para, która się zbierze, ugotuje górne ziarna.
  10. Odkryj garnek i wyjmij liście laurowe i cebulę. Delikatnie wymieszaj ryż, aby górne ziarna połączyły się z dolnymi. Uważaj, by nie zeskrobywać zbyt mocno przypieczonej warstwy z dna.
  11. Dodaj masło i odstaw na 5 minut.

Gotowy ryż podawaj z pieczonym mięsem, na przykład udkami z kurczaka. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji