Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Jeśli ryż kojarzył ci się do tej pory z nudnym dodatkiem, czas na egzotyczną zmianę. Senegalski Jollof Rice to narodowy przysmak, który bez problemu odtworzysz także w polskich warunkach.
O ile kuchnia włoska, francuska czy grecka nie ma przed nami większych tajemnic, o tyle dania z Afryki Zachodniej pozostają pewną tajemnicą. Jollof rice przybliży jednak ten nieznany kulinarny zakątek i to na dodatek w naprawdę przystępny sposób. To jednogarnkowe danie o pięknym pomarańczowo-czerwonym kolorze i głębokim smaku. W moim domu obowiązkowo pojawia się wraz z pieczonym kurczakiem.
Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika
Ryż po senegalsku
Jollof Rice, znany w Senegalu jako Thieboudienne lub Thieb (ryż z rybą), to jedne z najbardziej rozpoznawalnych i najważniejszych dań Afryki Zachodniej. Uznawany za afrykański "soul food", ryż jest gotowany w pikantnym, intensywnie pomidorowym sosie, co nadaje mu charakterystyczny smak, aromat i niepowtarzalny, intensywnie czerwony kolor.
W sosie znaleźć można także drobno pokrojone pomidory, paprykę oraz dodatek bulionu. Danie jest tradycyjnie gotowane z kawałkami mięsa lub ryby, ale może też być dodatkiem zastępującym klasyczny ryż, kaszę czy ziemniaki.
Składniki:
- 2 czerwone cebule,
- 170 g koncentratu pomidorowego,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 2 czerwone papryki,
- 1 papryczka chili,
- 500 g ryżu długoziarnistego,
- 700 ml bulionu,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżka curry,
- pół łyżeczki suszonego czosnku.
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Czerwoną paprykę, pomidory, ostrą papryczkę bez pestek i pół cebuli zblenduj na gładką masę.
- Do garnka wlej olej i podsmaż na nim drugą połówkę czerwoną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dorzuć koncentrat i smaż przez kilka minut na małym ogniu.
- Dodaj zmiksowane warzywa i gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu. Pamiętaj o mieszaniu. Gotowanie powinno trwać, dopóki większość wody nie odparuje, a na wierzchu sosu nie zacznie wytrącać się tłuszcz.
- Dodaj bulion, liście laurowe, tymianek, czosnek i curry. Dopraw solą oraz pieprzem.
- Włóż całą, obraną czerwoną cebulę do bulionu. Zagotuj.
- Opłukany ryż wsyp do gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj, upewniając się, że sos całkowicie przykrywa ryż. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę bulionu.
- Przykryj garnek bardzo szczelnie folią aluminiową, a następnie pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum.
- Gotuj ryż przez 25-35 minut. Kluczem jest to, by ryż się dusił i parował, a nie gotował w bulgoczącym płynie. Para, która się zbierze, ugotuje górne ziarna.
- Odkryj garnek i wyjmij liście laurowe i cebulę. Delikatnie wymieszaj ryż, aby górne ziarna połączyły się z dolnymi. Uważaj, by nie zeskrobywać zbyt mocno przypieczonej warstwy z dna.
- Dodaj masło i odstaw na 5 minut.
Gotowy ryż podawaj z pieczonym mięsem, na przykład udkami z kurczaka. Smacznego!