Ta sałatka nie ma sobie równych. Sąsiadka przywiozła przepis aż z Afryki
Ta prosta kompozycja z podstawowych warzyw sezonowych zachwyca niebagatelnym smakiem. Kluczową rolę odgrywa w niej sosik z podsmażoną cebulą, czosnkiem i papryczką chili. Chakalakę możesz podać w wersji na ciepło do obiadu lub na zimno jako pyszną i pożywną przekąskę.
Chakalaka to danie popularne w RPA, gdzie występuje w wielu różnych odmianach. Podstawowe składniki to marchewka, papryka, kapusta i pomidory. Do tego często dodawane są strączki z puszki – potrawa w założeniu miała być szybka, więc nie ma mowy o wielogodzinnym moczeniu, ale oczywiście w domowych warunkach możesz przygotować je po swojemu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi
Afrykańska sałatka pracowników kopalni złota
Z tą sałatką związana jest pewna historia, która powoduje błysk w oku. To proste danie miało być standardowym pożywieniem mieszkańców wsi i miasteczek położonych wokół Johannesburga. Wielu z nich było pracownikami okolicznych kopalń złota. Miska pełna warzyw i strączków idealnie sprawdzała się na przerwę w pracy – uzupełniała witaminy, minerały i białko.
Dzisiaj chakalaka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni afrykańskiej. Nieraz przybiera formę sałatki, a innym razem gulaszu – zwłaszcza gdy do warzyw dodawane jest mięso, na przykład kawałki kurczaka, a i taką wersję można spotkać we współczesnych kompozycjach. To popularne danie na spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Przepis na chakalakę – sałatkę afrykańską
W tradycyjnej wersji do sałatki dodawano białą fasolę z puszki, ale możesz wybrać także inne strączki, na przykład ciecierzycę lub zielony groszek.
Składniki:
- ćwiartka główki kapusty,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 2 pomidory – sparzone i obrane ze skórki,
- 1 puszka fasoli lub innych strączków,
- pół łyżeczki cukru,
- sól i pieprz według uznania,
- olej do smażenia, na przykład kokosowy.
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj kapustę, obierz marchewkę i cebulę. Z papryki wykrój gniazda nasienne. Pokrój warzywa w paski lub kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę.
- Po chwili dodaj pokrojone w cieniutkie plasterki czosnek i papryczkę chili. Gdy się podsmażą, dodaj pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Duś do uzyskania gęstego sosu.
- Następnie dodaj pozostałe warzywa, przykryj pokrywką i duś przez ok. 10-15 minut. Na koniec wymieszaj z odsączoną fasolą z puszki.
- Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez ok. 5-10 min bez pokrywki, aby odparować nadmiar wody.