Ta sałatka nie ma sobie równych. Sąsiadka przywiozła przepis aż z Afryki

Ta prosta kompozycja z podstawowych warzyw sezonowych zachwyca niebagatelnym smakiem. Kluczową rolę odgrywa w niej sosik z podsmażoną cebulą, czosnkiem i papryczką chili. Chakalakę możesz podać w wersji na ciepło do obiadu lub na zimno jako pyszną i pożywną przekąskę.

Afrykańska sałatka chakalakaAfrykańska sałatka chakalaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chakalaka to danie popularne w RPA, gdzie występuje w wielu różnych odmianach. Podstawowe składniki to marchewka, papryka, kapusta i pomidory. Do tego często dodawane są strączki z puszki – potrawa w założeniu miała być szybka, więc nie ma mowy o wielogodzinnym moczeniu, ale oczywiście w domowych warunkach możesz przygotować je po swojemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Afrykańska sałatka pracowników kopalni złota

Z tą sałatką związana jest pewna historia, która powoduje błysk w oku. To proste danie miało być standardowym pożywieniem mieszkańców wsi i miasteczek położonych wokół Johannesburga. Wielu z nich było pracownikami okolicznych kopalń złota. Miska pełna warzyw i strączków idealnie sprawdzała się na przerwę w pracy – uzupełniała witaminy, minerały i białko.

Dzisiaj chakalaka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni afrykańskiej. Nieraz przybiera formę sałatki, a innym razem gulaszu – zwłaszcza gdy do warzyw dodawane jest mięso, na przykład kawałki kurczaka, a i taką wersję można spotkać we współczesnych kompozycjach. To popularne danie na spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

Przepis na chakalakę – sałatkę afrykańską

W tradycyjnej wersji do sałatki dodawano białą fasolę z puszki, ale możesz wybrać także inne strączki, na przykład ciecierzycę lub zielony groszek.

Składniki:

  • ćwiartka główki kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 pomidory – sparzone i obrane ze skórki,
  • 1 puszka fasoli lub innych strączków,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz według uznania,
  • olej do smażenia, na przykład kokosowy.

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj kapustę, obierz marchewkę i cebulę. Z papryki wykrój gniazda nasienne. Pokrój warzywa w paski lub kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę.
  3. Po chwili dodaj pokrojone w cieniutkie plasterki czosnek i papryczkę chili. Gdy się podsmażą, dodaj pokrojone w kostkę pomidory (bez skórki). Duś do uzyskania gęstego sosu.
  4. Następnie dodaj pozostałe warzywa, przykryj pokrywką i duś przez ok. 10-15 minut. Na koniec wymieszaj z odsączoną fasolą z puszki.
  5. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez ok. 5-10 min bez pokrywki, aby odparować nadmiar wody.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend