Jamie Oliver układa w naczyniu kurczaka i warzywa. Po godzinie ma obiad jak z restauracji

Jamie Oliver proponuje przepis na pieczonego kurczaka, którego można przygotować bez wysiłku. To świetny pomysł na obiad, kiedy nie masz czasu lub ochoty na długie stanie przy garach.

Pieczony kurczakPieczony kurczak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Niektóre dni wymagają szybkich i prostych posiłków, które można przygotować w mgnieniu oka, zwłaszcza po długim dniu pracy. W natłoku obowiązków trudno znaleźć czas na przygotowanie smacznego i zdrowego dania. Dlatego przepis na pieczonego kurczaka od Jamiego Olivera to doskonałe rozwiązanie – jest nie tylko łatwy, ale i pożywny. Najlepsze jest to, że wymaga minimalnego wysiłku, co pozwala na więcej czasu na relaks lub inne zajęcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Jamie Oliver podzielił się tym przepisem w swojej książce "Gotuj sprytnie jak Jamie", podkreślając: "Pozwól piekarnikowi wykonać całą ciężką pracę z tym prostym przepisem na pieczonego kurczaka."

Pieczony kurczak Jamiego Olivera

Składniki:

  • 4 duże, dojrzałe pomidory,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 6 udek z kurczaka z wolnego wybiegu, bez skóry i kości,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół pęczka świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Pokrój pomidory na ćwiartki i ułóż je w dużym naczyniu do pieczenia (ok. 25 cm x 30 cm).
  2. Obierz cebule i pokrój je w ósemki, usuń nasiona z papryk i posiekaj je grubo. Dodaj warzywa do naczynia razem z udkami kurczaka.
  3. Użyj płaskiej strony noża, aby rozgnieść nieobrane ząbki czosnku i wrzuć je do naczynia. Następnie posyp wszystko liśćmi tymianku i wędzoną papryką. Skrop oliwą, octem balsamicznym i obficie dopraw solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie pokryte, a następnie rozłóż je równomiernie w naczyniu, upewniając się, że kawałki kurczaka nie są przykryte warzywami.
  5. Piecz przez około godzinę, aż kurczak będzie złocisty i w pełni upieczony, od czasu do czasu obracając mięso i polewając je sokami z pieczenia.
  6. Podawaj danie z sałatką z zielonych liści. Aby posiłek był bardziej sycący, możesz podać z ryżem, polentą lub chrupiącym chlebem.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne