Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć

Miód od wieków jest ceniony nie tylko za walory smakowe, ale i prozdrowotne. Choć jego wyjątkowy skład sprawia, że jest naturalnie konserwowany i może leżakować latami, to zachowanie pełni jego właściwości wymaga odpowiedniego przechowywania.

Przechowywanie miodu w zamrażarce to nie zawsze dobry pomysłPrzechowywanie miodu w zamrażarce to nie zawsze dobry pomysł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Ewa Malinowska

Miód to prawdziwy skarb i płynne złoto prosto z natury. Chociaż odpowiednio przechowywany może stać w szafce nawet przez długie lata, to wiele osób rozważa, czy można go zamrozić. Odpowiedź na to pytanie doskonale zna Wojciech Margowniczy, znany szerzej jako Pszczelarz z Wąchocka.

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Czy miód można mrozić?

Podczas jednego z porannych programów śniadaniowych zaproszona gościni opowiadała, że miód można śmiało mrozić. Fani znanego pszczelarza postanowili zweryfikować tę informację. Pan Wojciech potwierdził tę informację, zostawiając jednak pewne zastrzeżenia. Pierwsze z nich dotyczy hydroksymetylofurfuralu.

HMF to związek powstający w miodzie podczas podgrzewania lub długiego przechowywania i jest produktem naturalnego rozkładu cukrów prostych, czyli fruktozy i glukozy. Jego wysoka zawartość świadczy o pogorszeniu jakości miodu, przegrzaniu, a nawet zafałszowaniu. Miód o niskiej zawartości HMF jest świeższy, bardziej wartościowy i zachowuje więcej swoich naturalnych właściwości zdrowotnych. Zgodnie z normami UE, miód konwencjonalny nie powinien przekraczać 40 mg/kg HMF.

Przeprowadzone w Polsce oraz za granicą badania, na które powołuje się pszczelarz z Wąchocka, wykazały, że mrożenie miodu zatrzymuje proces powstania tego związku, tym samym spowalniając jego naturalną degradację z upływem czasu.

Czy mrożenie jest dobre?

Mimo że niska temperatura skutecznie blokuje powstawanie HMF, tradycyjne mrożenie w temperaturze ok. -18 stopni Celsjusza niesie za sobą inne ryzyko. Badania wykazały, ze tak ekstremalny chłód może powodować niszczenie cennych dla naszego organizmu enzymów, jakie zawarte są w miodzie. Dotyczy to zwłaszcza enzymów takich jak diastaza (amylaza) i inwertaza (sacharaza).

- Najlepszą temperaturą byłaby temperatura od 0 do 5 stopni Celsjusza, bo w tej temperaturze ten HMF jest zatrzymany i nie wzrasta, natomiast strata tych enzymów w tych temperaturach jest najmniejsza - podpowiada znany pszczelarz.

Zakres ten, zbliżony do warunków panujących w chłodnych piwnicach lub lodówce, jest uznawany za idealny kompromis między ochroną przed degradacją chemiczną a zachowaniem aktywności biologicznej. To rozwiązanie lepsze niż przechowywanie miodu w kuchennej szafce, gdzie temperatura pokojowa przyspiesza narastanie HMF. Oczywiście

mowa tutaj o większych zapasach i magazynowaniu, bo jeden otwarty słoik, wykorzystywany do codziennego podjadania, może stać w temperaturze pokojowej przez kilka tygodni — krótkoterminowe straty wartości odżywczych będą minimalne i nieszkodliwe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji