Polacy często trzymają tam miód. Pszczelarz wyjaśnia, dlaczego to najgorsze miejsce

Wiele osób twierdzi, że miód nie może się zepsuć – w końcu znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych i konserwujących. Jednak pszczelarz z Wąchocka zwraca uwagę na to, że miód przechowywany w nieodpowiedni sposób wiele traci, a nawet może być szkodliwy dla zdrowia. Aby w pełni cieszyć się jego dobrodziejstwem, warto trzymać się kilku prostych zasad.

Pszczelarz z Wąchocka radzi, gdzie trzymać słoik z miodemPszczelarz z Wąchocka radzi, gdzie trzymać słoik z miodem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

W wielu domach słoik z miodem to produkt obowiązkowy, bo który sięgamy nie tylko w czasie infekcji czy obniżonej odporności organizmu. Jego słodki smak często zastępuje cukier, a właściwości lecznicze sprawiają, że możemy nim słodzić herbatę bez wyrzutów sumienia. Wojciech Margowniczy, znany w mediach społecznościowych jako pszczelarz w Wąchocka, mówi o tym, że niewłaściwe przechowywanie miodu może pozbawić go cennych właściwości. To byłaby ogromna strata, gdyby to cudowne dzieło natury, przekształciło się w bezużyteczny słodzik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Gdzie nie należy trzymać miodu?

Mogłoby się wydawać, że miód można trzymać wszędzie, ale pszczelarz z Wąchocka mówi stanowczo, że nie wszystkie miejsca są odpowiednie. Wiele osób trzyma słoiki z miodem w kuchennej szafce blisko źródła ciepła, na przykład obok kuchenki, kaloryfera czy piekarnika. Tymczasem ciepło i para wodna mogą negatywnie wpływać na jego skład chemiczny.

Kiedy postawały zalecenia odnośnie trzymania miodu w temperaturze pokojowej, w domach rzadko kiedy termometr sięgał 20 stopni Celsjusza. Jednak obecnie w Polsce lubimy ciepłe mieszkania, a dla miodu to może być zgubne. Wysoka temperatura może prowadzić do utraty jego prozdrowotnych właściwości. Długotrwałe wystawienie na ciepło powoduje powstawanie hydroksymetylofurfuralu (HMF), który obniża jakość miodu i może być szkodliwy dla zdrowia.

Co więcej, częste otwieranie słoika i wystawianie miodu na działanie wilgoci sprzyja fermentacji. Niewskazane jest również używanie łyżeczki, która miała kontakt z innymi produktami spożywczymi lub śliną. Nawet drobne zaniedbania mogą zniweczyć prozdrowotne właściwości miodu.

Idealne miejsca do przechowywania miodu

Aby zachować jak najwięcej właściwości miodu, słoik powinien być przechowywany w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu. Najlepszym wyborem jest spiżarnia, piwniczka lub dolna półka lodówki. Optymalna temperatura to poniżej 18 stopni Celsjusza, co często jest zaznaczone na etykiecie umieszczonej na słoiku.

Jednak niektóre rodzaje wymagają szczególnych warunków – Wojciech Margowniczy zwraca uwagę na przechowywanie miodów rzepakowych, nawłociowych, wczesnych i wielokwiatowych. Mają one tendencję do fermentacji, zwłaszcza jeśli zawierają zbyt dużo wody. Wtedy najlepszą opcją jest przechowywanie słoika w lodówce. Nawet jeśli miód został odwirowany zbyt wcześnie, niska temperatura skutecznie uniemożliwia fermentację.

Wybrane dla Ciebie

Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni