PrzepisZupyTa pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

Ta pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

Czy wiesz, że jeszcze dziś w twojej kuchni może pojawić się zupa, która nie tylko świetnie smakuje, ale i zmienia kolory? Sprawdzony przepis już na ciebie czeka!

Zupa w takim wydaniu od razu przyciąga oko
Zupa w takim wydaniu od razu przyciąga oko
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

04.03.2024 07:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli lubisz zaskakiwać swoich bliskich ciekawymi i oryginalnymi daniami, nasza genialna zupa na bazie warzyw powstała właśnie z myślą o tobie. Dzięki niej nie tylko przygotujesz pożywny obiad dla całej rodziny, ale też zapewnisz jej ciekawe atrakcje wizualne

W jaki sposób? Otóż prosta i szybka w przygotowaniu zupa zmienia kolory. A wszystko to za sprawą jednego składnika, który bez problemu można znaleźć w każdej kuchni. Dlatego też nie zwlekaj ani chwili i przygotuj zupę w dwóch kolorach jeszcze dziś. Wszyscy będą pod wielkim wrażeniem i z pewnością poproszą o dokładną recepturę. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa, która zmienia kolory? Tak wystrzałowej kombinacji nie może zabraknąć również w twojej kuchni!

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego,
  • 1/2 główki czerwonej kapusty, drobno posiekanej,
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 200 g kukurydzy,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • sok z cytryny do zmiany koloru zupy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od obrania i pokrojenia na mniejsze kawałki cebuli. Następnie obieram też ząbki czosnku i przeciskam je przez praskę. Oba składniki wrzucam na koniec do dobrze rozgrzanego i natłuszczonego garnka, po czym smażę przez chwilę. 

Najpierw podsmażam cebulę i czosnek
Najpierw podsmażam cebulę i czosnek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do garnka trafiają: obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, domowej roboty bulion warzywny, kukurydza z puszki oraz drobno posiekana kapusta

Bazą przyszłej zupy jest m.in. czerwona kapusta
Bazą przyszłej zupy jest m.in. czerwona kapusta© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mieszankę z garnka doprawiam do smaku przy pomocy soli i pieprzu, po czym gotuję całość przez 25-30 minut na średnim ogniu. 

W zupie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw
W zupie nie może zabraknąć aromatycznych przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową zupę rozlewam do talerzy i dekoruję każdą porcję świeżą natką pietruszki. A kiedy chce zmienić fioletowy kolor zupy, do talerza dodaję kilka kropel soku z cytryny i magia sama się dzieje. Z cytrusowym dodatkiem zupa w mgnieniu oka nabiera bordowych barw, co jest nie lada gratką dla oka. Po prostu od takiego cuda nie sposób oderwać wzroku. I to wszystko, smacznego!

Którą opcję wybierasz?
Którą opcję wybierasz?© Licencjodawca | Pyszności

Jak już wspomniałam, zupa jest bardzo pożywna, więc możesz spokojnie serwować ją solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją z chrupkim pieczywem lub grzankami. Wybierz takie rozwiązanie, które najlepiej będzie trafiać w gusta smakowe twojej rodziny.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl