Zrobiłam w niedzielę. Mąż powiedział, że nie chce już słyszeć o kotletach

Siedzisz przed komputerem, ale w marzeniach już podziwiasz górskie widoki? Mamy pomysł na potrawę, która może przybliżyć wakacyjny klimat. Oczywiście to tylko namiastka, ale za to jaka smaczna. Przygotuj kurczaka po ustrzycku, a dni do urlopu upłyną szybciej.

Soczysty filet z kurczaka zapiekany z roladą ustrzyckąSoczysty filet z kurczaka zapiekany z roladą ustrzycką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Budi
Dorota Gepert

Jeśli już wybierasz mięso w takie upalne dni, to pewnie najczęściej jest to drób. Kurczak jest delikatny i lekkostrawny, ma sporo białka. A proponowane przez nas danie ma jeszcze jedną zaletę - nie wymaga smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Pochodzi z Ustrzyk

Kurczak po ustrzycku? Nie wiem, czy tak przygotowują mięso drobiowe mieszkańcy Ustrzyk, ale na pewno potrzebny jest do niego ser, a konkretnie rolada ustrzycka. Ten rodzaj sera rzeczywiście powstał w Ustrzykach Dolnych. Teraz ma go w ofercie wiele spółdzielni mleczarskich i bez problemu można go kupić w całym kraju.

Z górskim charakterem

Górskie sery mają swój zdecydowany charakter. Nie można tego odmówić i roladzie ustrzyckiej. To ser naturalnie wędzony, który ma konkretny smak. Dlatego tak idealnie pasuje do delikatnego kurczaka. Mdłe filety? Zapomnij. W takim wydaniu mają tę nutę zadziorności. Do potrawy potrzebne są też grzyby, które wiadomo, zawsze tworzą świetny duet z serem. Mogą to być pieczarki, ale to danie smakuje wyśmienicie także z grzybami leśnymi.

Kurczak po ustrzycku

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 500 g ulubionych grzybów,
  • 14-16 plastrów rolady ustrzyckiej,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałązka świeżego rozmarynu, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyść z błonek i podziel je na mniejsze części. Każdy kawałek delikatnie rozbij. Kotleciki posyp z każdej strony solą oraz pieprzem, następnie obtocz je w mące.
  2. Na patelni rozgrzej masło i ułóż na nim mięso. Smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po usmażeniu przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Grzyby dokładnie oczyść i wypłucz, pokrój je w plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na tej samej patelni, na której smażony był kurczak podsmaż warzywa i grzyby. Na koniec dolej bulion i zagotuj.
  4. Łyżkę mąki dodaj do niewielkiej ilości bulionu, wymieszaj. Mieszankę wlej do sosu i ponownie wymieszaj.
  5. Sosem polej ułożone w naczyniu kawałki mięsa. Wierzch udekoruj plastrami sera.
  6. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę, połóż na wierzchu rozmaryn i pozostaw na następne 10 minut, by ser mógł się podpiec.

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia