PrzepisZupyPyszna i sycąca zupa, którą zajadają się Francuzki. Poznaj jeden z sekretów ich urody

Pyszna i sycąca zupa, którą zajadają się Francuzki. Poznaj jeden z sekretów ich urody

Vichyssoise brzmi wyszukanie, ale dotyczy prostego dania z ziemniaków
Vichyssoise brzmi wyszukanie, ale dotyczy prostego dania z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Anadolu Agency via Getty Images
30.08.2023 17:24

Ni to kartoflanka, ni jarzynowa. Nazwa zalatuje nutą ekstrawagancji, ale dotyczy prostego dania, stworzonego na bazie ziemniaków, cebuli i pora. Francuzki od lat zajadają się vichyssoise. I podobno w tym tkwi sekret ich urody.

Zupę vichyssoise uznaje się za danie kuchni francuskiej, choć w restauracjach po raz pierwszy zajadano się nią w Stanach Zjednoczonych. Ta przyrządzona na bazie sezonowych warzyw potrawa jest zdrowa i doskonale schładza w upalne dni. Charakteryzuje ją prostota wykonania, delikatny smak i kremowa konsystencja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Vichyssoise - francuska zupa, którą docenili za oceanem

Vichyssoise to prosta zupa znana ze swojego delikatnego smaku i kremowej konsystencji. Pochodzi z regionu Vichy we Francji, skąd wzięła swoją nazwę. Bazę potrawy stanowią pory, ziemniaki, cebule, śmietana i bulion. Często podaje się ją na zimno, co sprawia, że jest idealnym daniem w upalne dni. Dla podkreślenia smaku i dla dodania koloru zupę można udekorować świeżymi ziołami lub chrupiącymi grzankami.

Historia vichyssoise sięga pierwszej połowy XX wieku. Co ciekawe, pochodzenie potrawy nie jest związane wyłącznie z Francją. Jak się okazuję, zupa ta została przywieziona do Stanów Zjednoczonych przez francuskiego kucharza Louisa Diata. Diat dorastał w Vichy i wspominał, że w jego domu podawano zupę kremową z porów. W późniejszych latach, pracując jako szef kuchni w nowojorskim Ritz-Carlton, kucharz postanowił przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i dostosować tę tradycyjną zupę do lokalnych warunków. Przede wszystkim zaczął serwować ją na zimno, co okazało się strzałem w dziesiątkę.

Zupa vichyssoise jest banalna w przygotowaniu
Zupa vichyssoise jest banalna w przygotowaniu© Pixabay

Sekret urody Francuzek. Przepis na kremową zupę vichyssoise

Według Mireille Guiliano - autorki książki "Francuzki na każdy sezon" - na dobry wygląd i samopoczucie Francuzek wpływa dostosowywanie trybu życia do pór roku. Mowa o sezonowości, która powinna być obecna m.in. kuchni. Korzystanie z najlepszych produktów dostępnych w danym sezonie świetnie wpływa na zdrowie, tym samym pozytywnie oddziałując na samopoczucie i wygląd.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 4 białe części pora,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu lub wody,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pory pokrój w półplastry, a cebulę i ziemniaki w kostkę.
  2. W dużym garnku rozpuść masło. Kiedy będzie rozgrzane, podsmaż na nim cebulę i pory.
  3. Kiedy warzywa zeszklą się, dodaj pokrojone ziemniaki i zalej całość wodą bądź bulionem.
  4. Gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy zestaw zupę z ognia, wlej śmietanę, a następnie zblenduj całość na gładki krem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Doprawioną i zblendowaną zupę vichyssoise odstaw, by nieco się ochłodziła. Następnie wstaw ją do lodówki na kilka godzin.
  6. Zupę podawaj na zimno ze świeżymi ziołami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także