Pyszna i sycąca zupa, którą zajadają się Francuzki. Poznaj jeden z sekretów ich urody

Ni to kartoflanka, ni jarzynowa. Nazwa zalatuje nutą ekstrawagancji, ale dotyczy prostego dania, stworzonego na bazie ziemniaków, cebuli i pora. Francuzki od lat zajadają się vichyssoise. I podobno w tym tkwi sekret ich urody.

Vichyssoise brzmi wyszukanie, ale dotyczy prostego dania z ziemniaków Vichyssoise brzmi wyszukanie, ale dotyczy prostego dania z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Anadolu Agency via Getty Images

Zupę vichyssoise uznaje się za danie kuchni francuskiej, choć w restauracjach po raz pierwszy zajadano się nią w Stanach Zjednoczonych. Ta przyrządzona na bazie sezonowych warzyw potrawa jest zdrowa i doskonale schładza w upalne dni. Charakteryzuje ją prostota wykonania, delikatny smak i kremowa konsystencja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fetę z pomidorkami zapiecz w wydrążonej cukinii. Będziesz zachwycony efektem

Vichyssoise - francuska zupa, którą docenili za oceanem

Vichyssoise to prosta zupa znana ze swojego delikatnego smaku i kremowej konsystencji. Pochodzi z regionu Vichy we Francji, skąd wzięła swoją nazwę. Bazę potrawy stanowią pory, ziemniaki, cebule, śmietana i bulion. Często podaje się ją na zimno, co sprawia, że jest idealnym daniem w upalne dni. Dla podkreślenia smaku i dla dodania koloru zupę można udekorować świeżymi ziołami lub chrupiącymi grzankami.

Historia vichyssoise sięga pierwszej połowy XX wieku. Co ciekawe, pochodzenie potrawy nie jest związane wyłącznie z Francją. Jak się okazuję, zupa ta została przywieziona do Stanów Zjednoczonych przez francuskiego kucharza Louisa Diata. Diat dorastał w Vichy i wspominał, że w jego domu podawano zupę kremową z porów. W późniejszych latach, pracując jako szef kuchni w nowojorskim Ritz-Carlton, kucharz postanowił przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i dostosować tę tradycyjną zupę do lokalnych warunków. Przede wszystkim zaczął serwować ją na zimno, co okazało się strzałem w dziesiątkę.

Zupa vichyssoise jest banalna w przygotowaniu
Zupa vichyssoise jest banalna w przygotowaniu © Pixabay

Sekret urody Francuzek. Przepis na kremową zupę vichyssoise

Według Mireille Guiliano - autorki książki "Francuzki na każdy sezon" - na dobry wygląd i samopoczucie Francuzek wpływa dostosowywanie trybu życia do pór roku. Mowa o sezonowości, która powinna być obecna m.in. kuchni. Korzystanie z najlepszych produktów dostępnych w danym sezonie świetnie wpływa na zdrowie, tym samym pozytywnie oddziałując na samopoczucie i wygląd.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 4 białe części pora,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu lub wody,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pory pokrój w półplastry, a cebulę i ziemniaki w kostkę.
  2. W dużym garnku rozpuść masło. Kiedy będzie rozgrzane, podsmaż na nim cebulę i pory.
  3. Kiedy warzywa zeszklą się, dodaj pokrojone ziemniaki i zalej całość wodą bądź bulionem.
  4. Gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy zestaw zupę z ognia, wlej śmietanę, a następnie zblenduj całość na gładki krem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Doprawioną i zblendowaną zupę vichyssoise odstaw, by nieco się ochłodziła. Następnie wstaw ją do lodówki na kilka godzin.
  6. Zupę podawaj na zimno ze świeżymi ziołami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Czekoladowy sernik z trzech składników. Tak szybki, że możesz go zrobić nawet rano w Wigilię
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯