Pyszna i sycąca zupa, którą zajadają się Francuzki. Poznaj jeden z sekretów ich urody
Ni to kartoflanka, ni jarzynowa. Nazwa zalatuje nutą ekstrawagancji, ale dotyczy prostego dania, stworzonego na bazie ziemniaków, cebuli i pora. Francuzki od lat zajadają się vichyssoise. I podobno w tym tkwi sekret ich urody.
30.08.2023 17:24
Zupę vichyssoise uznaje się za danie kuchni francuskiej, choć w restauracjach po raz pierwszy zajadano się nią w Stanach Zjednoczonych. Ta przyrządzona na bazie sezonowych warzyw potrawa jest zdrowa i doskonale schładza w upalne dni. Charakteryzuje ją prostota wykonania, delikatny smak i kremowa konsystencja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Vichyssoise - francuska zupa, którą docenili za oceanem
Vichyssoise to prosta zupa znana ze swojego delikatnego smaku i kremowej konsystencji. Pochodzi z regionu Vichy we Francji, skąd wzięła swoją nazwę. Bazę potrawy stanowią pory, ziemniaki, cebule, śmietana i bulion. Często podaje się ją na zimno, co sprawia, że jest idealnym daniem w upalne dni. Dla podkreślenia smaku i dla dodania koloru zupę można udekorować świeżymi ziołami lub chrupiącymi grzankami.
Historia vichyssoise sięga pierwszej połowy XX wieku. Co ciekawe, pochodzenie potrawy nie jest związane wyłącznie z Francją. Jak się okazuję, zupa ta została przywieziona do Stanów Zjednoczonych przez francuskiego kucharza Louisa Diata. Diat dorastał w Vichy i wspominał, że w jego domu podawano zupę kremową z porów. W późniejszych latach, pracując jako szef kuchni w nowojorskim Ritz-Carlton, kucharz postanowił przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i dostosować tę tradycyjną zupę do lokalnych warunków. Przede wszystkim zaczął serwować ją na zimno, co okazało się strzałem w dziesiątkę.
Sekret urody Francuzek. Przepis na kremową zupę vichyssoise
Według Mireille Guiliano - autorki książki "Francuzki na każdy sezon" - na dobry wygląd i samopoczucie Francuzek wpływa dostosowywanie trybu życia do pór roku. Mowa o sezonowości, która powinna być obecna m.in. kuchni. Korzystanie z najlepszych produktów dostępnych w danym sezonie świetnie wpływa na zdrowie, tym samym pozytywnie oddziałując na samopoczucie i wygląd.
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 4 białe części pora,
- 1 cebula,
- 1 litr bulionu lub wody,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pory pokrój w półplastry, a cebulę i ziemniaki w kostkę.
- W dużym garnku rozpuść masło. Kiedy będzie rozgrzane, podsmaż na nim cebulę i pory.
- Kiedy warzywa zeszklą się, dodaj pokrojone ziemniaki i zalej całość wodą bądź bulionem.
- Gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy zestaw zupę z ognia, wlej śmietanę, a następnie zblenduj całość na gładki krem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Doprawioną i zblendowaną zupę vichyssoise odstaw, by nieco się ochłodziła. Następnie wstaw ją do lodówki na kilka godzin.
- Zupę podawaj na zimno ze świeżymi ziołami.