PrzepisZupyPyszna i sycąca zupa, którą zajadają się Francuzki. Poznaj jeden z sekretów ich urody

Pyszna i sycąca zupa, którą zajadają się Francuzki. Poznaj jeden z sekretów ich urody

Vichyssoise brzmi wyszukanie, ale dotyczy prostego dania z ziemniaków
Vichyssoise brzmi wyszukanie, ale dotyczy prostego dania z ziemniaków
Źródło zdjęć: © Anadolu Agency via Getty Images

30.08.2023 17:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ni to kartoflanka, ni jarzynowa. Nazwa zalatuje nutą ekstrawagancji, ale dotyczy prostego dania, stworzonego na bazie ziemniaków, cebuli i pora. Francuzki od lat zajadają się vichyssoise. I podobno w tym tkwi sekret ich urody.

Zupę vichyssoise uznaje się za danie kuchni francuskiej, choć w restauracjach po raz pierwszy zajadano się nią w Stanach Zjednoczonych. Ta przyrządzona na bazie sezonowych warzyw potrawa jest zdrowa i doskonale schładza w upalne dni. Charakteryzuje ją prostota wykonania, delikatny smak i kremowa konsystencja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Vichyssoise - francuska zupa, którą docenili za oceanem

Vichyssoise to prosta zupa znana ze swojego delikatnego smaku i kremowej konsystencji. Pochodzi z regionu Vichy we Francji, skąd wzięła swoją nazwę. Bazę potrawy stanowią pory, ziemniaki, cebule, śmietana i bulion. Często podaje się ją na zimno, co sprawia, że jest idealnym daniem w upalne dni. Dla podkreślenia smaku i dla dodania koloru zupę można udekorować świeżymi ziołami lub chrupiącymi grzankami.

Historia vichyssoise sięga pierwszej połowy XX wieku. Co ciekawe, pochodzenie potrawy nie jest związane wyłącznie z Francją. Jak się okazuję, zupa ta została przywieziona do Stanów Zjednoczonych przez francuskiego kucharza Louisa Diata. Diat dorastał w Vichy i wspominał, że w jego domu podawano zupę kremową z porów. W późniejszych latach, pracując jako szef kuchni w nowojorskim Ritz-Carlton, kucharz postanowił przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i dostosować tę tradycyjną zupę do lokalnych warunków. Przede wszystkim zaczął serwować ją na zimno, co okazało się strzałem w dziesiątkę.

Zupa vichyssoise jest banalna w przygotowaniu
Zupa vichyssoise jest banalna w przygotowaniu© Pixabay

Sekret urody Francuzek. Przepis na kremową zupę vichyssoise

Według Mireille Guiliano - autorki książki "Francuzki na każdy sezon" - na dobry wygląd i samopoczucie Francuzek wpływa dostosowywanie trybu życia do pór roku. Mowa o sezonowości, która powinna być obecna m.in. kuchni. Korzystanie z najlepszych produktów dostępnych w danym sezonie świetnie wpływa na zdrowie, tym samym pozytywnie oddziałując na samopoczucie i wygląd.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 4 białe części pora,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu lub wody,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pory pokrój w półplastry, a cebulę i ziemniaki w kostkę.
  2. W dużym garnku rozpuść masło. Kiedy będzie rozgrzane, podsmaż na nim cebulę i pory.
  3. Kiedy warzywa zeszklą się, dodaj pokrojone ziemniaki i zalej całość wodą bądź bulionem.
  4. Gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy zestaw zupę z ognia, wlej śmietanę, a następnie zblenduj całość na gładki krem. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  5. Doprawioną i zblendowaną zupę vichyssoise odstaw, by nieco się ochłodziła. Następnie wstaw ją do lodówki na kilka godzin.
  6. Zupę podawaj na zimno ze świeżymi ziołami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także