Gorzkie ogórki? Ten błąd popełnia prawie każdy

Idealna mizeria świetnie sprawdzi się jako dodatek do wiosennych i letnich obiadów. Dzięki tym wskazówkom ogórki nigdy nie będą gorzkie.

ObrazekMizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Zielone ogórki ze śmietaną lub jogurtem to smak, który nieodzownie kojarzy nam się z lekkimi obiadami. Idealnie pasuje zarówno do pieczonych mięs, kiełbaski z grilla, jak i sadzonego jaja. Jest tania, pożywna i niesamowicie smaczna. Chociaż mogłoby się wydawać, że w jej przygotowaniu nie ma nic trudnego ani skomplikowanego, to czyha na nas kilka błędów, które mogą zepsuć smak tej prostej sałatki. Zobacz, jak ich unikać.

Pozbądź się goryczki

Może się zdarzyć, że po obraniu ogórki będą gorzkie i niesmaczne. Odpowiada za to kukurbitacyna. Znajduje się ona głównie w łodygach, liściach i korzeniu, czyli tam, gdzie skórka ogórka jest najciemniejsza. Właśnie z uwagi na produkcję kukutrbitacynów w łodyżkach, często intensywniejszy smak goryczki ma ciemniejsza strona ogórka, ulokowana bliżej łodygi. Zacznij zatem obieranie od najjaśniejszej części, płucząc na koniec obieraczkę. Znacznie szybszym, ale przy okazji mniej ekonomicznym, sposobem jest odcięcie ciemnej końcówki przed rozpoczęciem obierania. Ryzyko gorzkiej, ciemnej końcówki dotyczy w głównej mierze ogórków gruntowych, ze szklarniowymi nie ma takiego problemu.

mizeria w miseczce posypana szczypiorkiem
Mizeria - Pyszności

Najlepsza mizeria

Po latach rozmów z naszymi czytelnikami wiemy jedno: przepisów na mizerię jest całe mnóstwo. Podstawą są oczywiście ogórki i śmietana lub jogurt. Jedni przystają na tej wersji, doprawiając ją jedynie solą i pieprzem. Inni dorzucają cukier, następni wrzucają szczypiorek, cebulkę lub koperek.

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1/2 łyżeczki octu,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieram, zaczynając od najciemniejszej strony, przesuwając obieraczkę do jasnej.
  2. Kroję w cieniutkie plasterki i posypuję solą. Odstawiam na 20 minut.
  3. Po tym czasie usuwam nadmiar wody, która została wyciągnięta z ogórków dzięki soli.
  4. Dodaję śmietanę, pieprz i posiekany koperek.
  5. Dokładnie mieszam i przekładam do salaterek.

Ogórki w 98 proc. składają się z wody, więc sałatka na ich bazie będzie nie tylko smaczna, ale również świetnie nawodni nasz organizm i zadba o jędrność naszej skóry. W prostej mizerii możemy znaleźć naprawdę dużo wartości odżywczych: witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B, chlor, sód, jod, wapń, żelazo, magnez, cynk oraz białko.

Przygotuj pieczarki z grilla w sosie. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości