Gorzkie ogórki? Ten błąd popełnia prawie każdy

Idealna mizeria świetnie sprawdzi się jako dodatek do wiosennych i letnich obiadów. Dzięki tym wskazówkom ogórki nigdy nie będą gorzkie.

ObrazekMizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Zielone ogórki ze śmietaną lub jogurtem to smak, który nieodzownie kojarzy nam się z lekkimi obiadami. Idealnie pasuje zarówno do pieczonych mięs, kiełbaski z grilla, jak i sadzonego jaja. Jest tania, pożywna i niesamowicie smaczna. Chociaż mogłoby się wydawać, że w jej przygotowaniu nie ma nic trudnego ani skomplikowanego, to czyha na nas kilka błędów, które mogą zepsuć smak tej prostej sałatki. Zobacz, jak ich unikać.

Pozbądź się goryczki

Może się zdarzyć, że po obraniu ogórki będą gorzkie i niesmaczne. Odpowiada za to kukurbitacyna. Znajduje się ona głównie w łodygach, liściach i korzeniu, czyli tam, gdzie skórka ogórka jest najciemniejsza. Właśnie z uwagi na produkcję kukutrbitacynów w łodyżkach, często intensywniejszy smak goryczki ma ciemniejsza strona ogórka, ulokowana bliżej łodygi. Zacznij zatem obieranie od najjaśniejszej części, płucząc na koniec obieraczkę. Znacznie szybszym, ale przy okazji mniej ekonomicznym, sposobem jest odcięcie ciemnej końcówki przed rozpoczęciem obierania. Ryzyko gorzkiej, ciemnej końcówki dotyczy w głównej mierze ogórków gruntowych, ze szklarniowymi nie ma takiego problemu.

mizeria w miseczce posypana szczypiorkiem
Mizeria - Pyszności

Najlepsza mizeria

Po latach rozmów z naszymi czytelnikami wiemy jedno: przepisów na mizerię jest całe mnóstwo. Podstawą są oczywiście ogórki i śmietana lub jogurt. Jedni przystają na tej wersji, doprawiając ją jedynie solą i pieprzem. Inni dorzucają cukier, następni wrzucają szczypiorek, cebulkę lub koperek.

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1/2 łyżeczki octu,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieram, zaczynając od najciemniejszej strony, przesuwając obieraczkę do jasnej.
  2. Kroję w cieniutkie plasterki i posypuję solą. Odstawiam na 20 minut.
  3. Po tym czasie usuwam nadmiar wody, która została wyciągnięta z ogórków dzięki soli.
  4. Dodaję śmietanę, pieprz i posiekany koperek.
  5. Dokładnie mieszam i przekładam do salaterek.

Ogórki w 98 proc. składają się z wody, więc sałatka na ich bazie będzie nie tylko smaczna, ale również świetnie nawodni nasz organizm i zadba o jędrność naszej skóry. W prostej mizerii możemy znaleźć naprawdę dużo wartości odżywczych: witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B, chlor, sód, jod, wapń, żelazo, magnez, cynk oraz białko.

Przygotuj pieczarki z grilla w sosie. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska