Gorzkie ogórki? Ten błąd popełnia prawie każdy

Idealna mizeria świetnie sprawdzi się jako dodatek do wiosennych i letnich obiadów. Dzięki tym wskazówkom ogórki nigdy nie będą gorzkie.

ObrazekMizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Ewa

Zielone ogórki ze śmietaną lub jogurtem to smak, który nieodzownie kojarzy nam się z lekkimi obiadami. Idealnie pasuje zarówno do pieczonych mięs, kiełbaski z grilla, jak i sadzonego jaja. Jest tania, pożywna i niesamowicie smaczna. Chociaż mogłoby się wydawać, że w jej przygotowaniu nie ma nic trudnego ani skomplikowanego, to czyha na nas kilka błędów, które mogą zepsuć smak tej prostej sałatki. Zobacz, jak ich unikać.

Pozbądź się goryczki

Może się zdarzyć, że po obraniu ogórki będą gorzkie i niesmaczne. Odpowiada za to kukurbitacyna. Znajduje się ona głównie w łodygach, liściach i korzeniu, czyli tam, gdzie skórka ogórka jest najciemniejsza. Właśnie z uwagi na produkcję kukutrbitacynów w łodyżkach, często intensywniejszy smak goryczki ma ciemniejsza strona ogórka, ulokowana bliżej łodygi. Zacznij zatem obieranie od najjaśniejszej części, płucząc na koniec obieraczkę. Znacznie szybszym, ale przy okazji mniej ekonomicznym, sposobem jest odcięcie ciemnej końcówki przed rozpoczęciem obierania. Ryzyko gorzkiej, ciemnej końcówki dotyczy w głównej mierze ogórków gruntowych, ze szklarniowymi nie ma takiego problemu.

mizeria w miseczce posypana szczypiorkiem
Mizeria - Pyszności

Najlepsza mizeria

Po latach rozmów z naszymi czytelnikami wiemy jedno: przepisów na mizerię jest całe mnóstwo. Podstawą są oczywiście ogórki i śmietana lub jogurt. Jedni przystają na tej wersji, doprawiając ją jedynie solą i pieprzem. Inni dorzucają cukier, następni wrzucają szczypiorek, cebulkę lub koperek.

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 4 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1/2 łyżeczki octu,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieram, zaczynając od najciemniejszej strony, przesuwając obieraczkę do jasnej.
  2. Kroję w cieniutkie plasterki i posypuję solą. Odstawiam na 20 minut.
  3. Po tym czasie usuwam nadmiar wody, która została wyciągnięta z ogórków dzięki soli.
  4. Dodaję śmietanę, pieprz i posiekany koperek.
  5. Dokładnie mieszam i przekładam do salaterek.

Ogórki w 98 proc. składają się z wody, więc sałatka na ich bazie będzie nie tylko smaczna, ale również świetnie nawodni nasz organizm i zadba o jędrność naszej skóry. W prostej mizerii możemy znaleźć naprawdę dużo wartości odżywczych: witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B, chlor, sód, jod, wapń, żelazo, magnez, cynk oraz białko.

Przygotuj pieczarki z grilla w sosie. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥