Gorzkie ogórki? Ten błąd popełnia prawie każdy
09.05.2023 08:30, aktual.: 18.09.2023 08:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealna mizeria świetnie sprawdzi się jako dodatek do wiosennych i letnich obiadów. Dzięki tym wskazówkom ogórki nigdy nie będą gorzkie.
Zielone ogórki ze śmietaną lub jogurtem to smak, który nieodzownie kojarzy nam się z lekkimi obiadami. Idealnie pasuje zarówno do pieczonych mięs, kiełbaski z grilla, jak i sadzonego jaja. Jest tania, pożywna i niesamowicie smaczna. Chociaż mogłoby się wydawać, że w jej przygotowaniu nie ma nic trudnego ani skomplikowanego, to czyha na nas kilka błędów, które mogą zepsuć smak tej prostej sałatki. Zobacz, jak ich unikać.
Zobacz także
Pozbądź się goryczki
Może się zdarzyć, że po obraniu ogórki będą gorzkie i niesmaczne. Odpowiada za to kukurbitacyna. Znajduje się ona głównie w łodygach, liściach i korzeniu, czyli tam, gdzie skórka ogórka jest najciemniejsza. Właśnie z uwagi na produkcję kukutrbitacynów w łodyżkach, często intensywniejszy smak goryczki ma ciemniejsza strona ogórka, ulokowana bliżej łodygi. Zacznij zatem obieranie od najjaśniejszej części, płucząc na koniec obieraczkę. Znacznie szybszym, ale przy okazji mniej ekonomicznym, sposobem jest odcięcie ciemnej końcówki przed rozpoczęciem obierania. Ryzyko gorzkiej, ciemnej końcówki dotyczy w głównej mierze ogórków gruntowych, ze szklarniowymi nie ma takiego problemu.
Najlepsza mizeria
Po latach rozmów z naszymi czytelnikami wiemy jedno: przepisów na mizerię jest całe mnóstwo. Podstawą są oczywiście ogórki i śmietana lub jogurt. Jedni przystają na tej wersji, doprawiając ją jedynie solą i pieprzem. Inni dorzucają cukier, następni wrzucają szczypiorek, cebulkę lub koperek.
Składniki:
- 2 świeże ogórki,
- 4 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1/2 łyżeczki octu,
- pół pęczka koperku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obieram, zaczynając od najciemniejszej strony, przesuwając obieraczkę do jasnej.
- Kroję w cieniutkie plasterki i posypuję solą. Odstawiam na 20 minut.
- Po tym czasie usuwam nadmiar wody, która została wyciągnięta z ogórków dzięki soli.
- Dodaję śmietanę, pieprz i posiekany koperek.
- Dokładnie mieszam i przekładam do salaterek.
Ogórki w 98 proc. składają się z wody, więc sałatka na ich bazie będzie nie tylko smaczna, ale również świetnie nawodni nasz organizm i zadba o jędrność naszej skóry. W prostej mizerii możemy znaleźć naprawdę dużo wartości odżywczych: witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B, chlor, sód, jod, wapń, żelazo, magnez, cynk oraz białko.
Przygotuj pieczarki z grilla w sosie. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo: