Jedne z najsmaczniejszych grzybów. Koszyk napełnia się w kilka chwil

Opieńki znajdziemy w lasach w całej Polsce. Są to dość popularne grzyby, które możemy przyrządzić w ciekawy sposób. Wyrastają bardzo blisko pni drzew, dlatego otrzymały tę intrygującą nazwę. Najwięcej opieńków rośnie od września do listopada.

OpieńkiOpieńki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Grzyby te przede wszystkim rosną skupiskami. Najbardziej znane są trzy rodzaje: opieńka miodowa, bezpierścieniową oraz ciemną. Opieńka miodowa może osiągnąć nawet 18 centymetrów, ma malutki kapelusz oraz jasnobrązowy lub żółty trzon. Ciemna zaś posiada czerwonobrązowy lub cielisty kapelusz, mięsisty pierścień oraz kremoworóżowe blaszki. Mamy jeszcze opieńkę bezpierścieniową. Ich kapelusz jest żółtokarmelowy lub rdzawobrązowy i lekko wywija się do dołu. Ten rodzaj znajdziemy tylko w lasach bukowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wrzuć pomidory na patelnię i dodaj śmietankę. Lepszego sosu do gnocchi nie jadłeś

Jak przygotować opieńki?

Przede wszystkim nie powinieneś jeść surowych grzybów. Chociażby ze względu na to, że są niesmaczne. Oprócz tego możesz się zatruć i mieć nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego. Lepiej je przygotować. Możesz ugotować, podsmażyć, zamarynować lub ususzyć. Tutaj nie ma żadnych ograniczeń. Wszystko zależy od tego, czego będziesz potrzebować do przygotowywania dań.

Do gotowania wykorzystuje się tylko kapelusze (trzony mają dziwny smak i zazwyczaj psują dania). Opieńki dokładnie oczyść i pokrój na kawałki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez pięć minut. Po tym czasie odcedź grzyby i przelej je zimną wodą. Dzięki temu opieńka będzie gotowa do dalszego przygotowywania.

Opieńki
Opieńki © Wikipedia | Stuart Phillips

Grzyby świetnie smakują, gdy są usmażone lub podduszone. Możesz stworzyć z nich aromatyczny sos na bazie śmietany (bądź jogurtu) lub przygotować przepyszną zupę grzybową. Ciekawym pomysłem jest zrobienie z jajka i bułki tartej panierki oraz usmażenie grzybów. To będą takie oszukane kotlety. Opieńki nadają się również do wypełniania krokietów oraz naleśników. Dzięki nim farsz będzie smakował zupełnie inaczej niż ten z pieczarkami. Bez problemu możesz dodać je do bigosu, mięsa, jajecznicy oraz sałatek. Świetnie pasują także do pizzy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych