Zamiast znowu robić w occie, przerabiam na marokański sos. Zachwyt smakiem to mało powiedziane

Papryka to warzywo, które obok ogórków, króluje w przygotowaniu przetworów na zimę. Zamiast robić ją w occie, warto jest sięgnąć po recepturę, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Jak zrobić harrief i dlaczego warto?

Harrief to marokański sos z pieczonej paprykiHarrief to marokański sos z pieczonej papryki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nelli Kovalchuk
Karol Wiak

Harrief to mniej znany, ale niezwykle aromatyczny sos, który pochodzi z Maroka. Jego głównym składnikiem jest pieczona papryka, która nadaje mu wyjątkowy smak i pikantność. Sos ten jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, wzbogacając ich smak i aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Langosze w trzech wersjach. Pokochasz je od pierwszego kęsa

Harrief - marokański sos z pieczonej papryki

Harrief to aromatyczny, pikantny sos z pieczonej czerwonej papryki, popularny w kuchni marokańskiej. Często zawiera również czosnek, oliwę, przyprawy (takie jak kumin, papryka słodka i ostra, kolendra) oraz czasem odrobinę octu lub soku z cytryny. Ma lekko słodki, wędzony smak dzięki pieczeniu papryki.

Można go stosować jako dodatek do mięs i ryb, kanapek i wrapów. Świetnie sprawdzi się również jako dip do warzyw lub na grzanki.

Przepis na harrief

Przygotowanie harrief jest proste – bazą są soczyste papryki pieczone aż do momentu, gdy skórka lekko się zwęgli, po czym mieszane są z czosnkiem, oliwą i aromatycznymi przyprawami. Ten sos to prawdziwa perełka kuchni marokańskiej, która z łatwością wnosi kolor, smak i charakter do codziennych dań.

Składniki:

  • 2 kg papryki,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 3-6 papryczek chilli,
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego,
  • 2/3 szklanki oliwy,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka mielonej ostrej papryki,
  • 3 łyżeczki kuminu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj papryki, przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne.
  2. Ułóż papryki skórą do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C (najlepiej z funkcją grilla lub grzania od góry) i włóż papryki. Piecz około 10 minut, aż lekko się przypalą.
  4. Wyjmij papryki z piekarnika i włóż do foliowego woreczka. Zamknij szczelnie i odstaw do przestygnięcia.
  5. Zdejmij skórkę z ostudzonych papryk.
  6. Wrzuć papryki, obrany czosnek i papryczkę chili do blendera. Wlej oliwę i zmiksuj na gładką masę.
  7. Dodaj sól, mieloną paprykę i ocet, a następnie ponownie zmiksuj.
  8. Przelej sos do garnka, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 1,5 godziny, aż około 1/3 płynu odparuje.
  9. Spróbuj sos i w razie potrzeby dopraw solą lub ostrą papryką.
  10. Przelej gorący sos do wyparzonych słoików, zakręć i ustaw do góry dnem. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  11. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej