WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

To najlepsze ostre pasty. Idealne do mięsa, gulaszu i warzyw

Ostre pasty warzywne mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, służą m.in. do nadawania pikantności gulaszom, zupom i pieczonym zapiekankom. Są dobrą bazą do sosów. Przyprawia się nimi kanapki i pizzę. Przyrządzenie pasty jest bardzo łatwe, a składniki można elastycznie dostosować do własnych upodobań. Które ostre pasty są najpopularniejsze w skali globalnej?

Ajvar to jedna z najpopularniejszych czerwonych pastAjvar to jedna z najpopularniejszych past
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Premium Resource

Pasty ajvar – prosto z Bałkanów

Pasta ajvar to znany przysmak kuchni bałkańskiej. Należy do tradycyjnych potraw serbskich. Jest przyrządzana w różnych wariacjach – od lekko do piekielnie pikantnej. Bazuje na słodkiej papryce rocznej (pieczonej) i bakłażanie (niekiedy zamiennikiem są kabaczki). W zależności od pożądanego stopnia ostrości dodaje się przyprawy, głównie mielone papryczki chilli i czosnek. Ajvar zawiera odrobinę octu, a także cukru. Do "łączenia" składników używa się oliwy bądź olejów roślinnych.

Czerwona pasta curry – przysmak kuchni tajskiej

Czerwona pasta curry jest szczególnie popularna w kuchni tajskiej (znana jako Gaeng Phed) i indonezyjskiej. Nazwę zawdzięcza wyrazistej, pomarańczowoczerwonej barwie, którą nadaje jej główny składnik – papryczki chilli. Do przyrządzania pasty ponadto używa się czosnku, szalotki, curry, trawy cytrynowej, kminu, kolendry, galangal i innych przypraw. Jest oparta na bazie mleka kokosowego (łagodzi smak), rzadziej stosuje się olej arachidowy bądź kokosowy.

Niektóre wersje zawierają dodatek nietypowych składników takich jak orzeszki ziemne, tofu, liście limonki czy ananas. Czerwona curry ma zrównoważony, pikantno-słodko-kwaśny smak. To uniwersalna pasta, którą często dodaje się do mięs, krewetek i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

A może zielona pasta curry?

Amatorzy ostrzejszych potraw powinni spróbować również zielonego curry. Ma bardziej wyrazisty, pikantniejszy smak od bardziej znanej czerwonej pasty. Barwę nadają jej zielone papryczki chili. Głębia smaku opiera się liściach limonki, korzeniu imbiru, czosnku, szalotce i liściach kolendry. Oprócz tego wykorzystuje się mleko kokosowe. Opcjonalne składniki to m.in. strąki fasoli i pędy bambusowe. Zielona curry jest dobrą bazą do sosów i gulaszy.

Gochujang – gotowa dopiero po kilku miesiącach

Gochujang to pasta przyrządzana w kuchni koreańskiej od XVIII wieku. Głównymi składnikami są: chilli, kleisty ryż, fermentowana soja i sól. Zawiera także dodatek cukru, octu i przypraw (m.in. czosnek i imbir). Smak czasem lekko łagodzi się miodem.

Klasycznie przyrządzana gochujang dojrzewa w glinianych naczyniach wystawiona na działanie słońca. Czas produkcji wynosi kilka miesięcy do kilku lat. To zwiększa głębię smaku i aromatu. Oczywiście można ją samodzielnie przyrządzić, bez tak długiego czasu oczekiwania. Nie będzie tradycyjna, lecz to świetna namiastka kuchni koreańskiej.

Jak sporządzać ostre pasty warzywne?

Zdecydowana większość past oparta jest na bazie papryki (słodkiej lub pikantnej). Można ją gotować, lecz lepszy smak daje pieczenie (dotyczy to także innych warzyw). Następnie blenduje się ją z pozostałymi składnikami. Potrzebny jest łącznik, np. oliwa z oliwek bądź olej roślinny.

Do pasty dodaje się opcjonalne inne warzywa, np. bakłażan, cukinię, fasolę czy nawet marchewkę. Aby uzyskać ostry smak, używa się pikantnych przypraw, zwłaszcza chilli, habanero i czosnku. Zazwyczaj dodaje się 1 łyżkę octu. Dobrze przyrządzona pasta powinna mieć konsystencję gęstą, nielejącą się.

Źródło artykułu: Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser