To najlepsze ostre pasty. Idealne do mięsa, gulaszu i warzyw

Ostre pasty warzywne mają wszechstronne zastosowanie w kuchni, służą m.in. do nadawania pikantności gulaszom, zupom i pieczonym zapiekankom. Są dobrą bazą do sosów. Przyprawia się nimi kanapki i pizzę. Przyrządzenie pasty jest bardzo łatwe, a składniki można elastycznie dostosować do własnych upodobań. Które ostre pasty są najpopularniejsze w skali globalnej?

Ajvar to jedna z najpopularniejszych czerwonych pastAjvar to jedna z najpopularniejszych past
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Premium Resource

Pasty ajvar – prosto z Bałkanów

Pasta ajvar to znany przysmak kuchni bałkańskiej. Należy do tradycyjnych potraw serbskich. Jest przyrządzana w różnych wariacjach – od lekko do piekielnie pikantnej. Bazuje na słodkiej papryce rocznej (pieczonej) i bakłażanie (niekiedy zamiennikiem są kabaczki). W zależności od pożądanego stopnia ostrości dodaje się przyprawy, głównie mielone papryczki chilli i czosnek. Ajvar zawiera odrobinę octu, a także cukru. Do "łączenia" składników używa się oliwy bądź olejów roślinnych.

Czerwona pasta curry – przysmak kuchni tajskiej

Czerwona pasta curry jest szczególnie popularna w kuchni tajskiej (znana jako Gaeng Phed) i indonezyjskiej. Nazwę zawdzięcza wyrazistej, pomarańczowoczerwonej barwie, którą nadaje jej główny składnik – papryczki chilli. Do przyrządzania pasty ponadto używa się czosnku, szalotki, curry, trawy cytrynowej, kminu, kolendry, galangal i innych przypraw. Jest oparta na bazie mleka kokosowego (łagodzi smak), rzadziej stosuje się olej arachidowy bądź kokosowy.

Niektóre wersje zawierają dodatek nietypowych składników takich jak orzeszki ziemne, tofu, liście limonki czy ananas. Czerwona curry ma zrównoważony, pikantno-słodko-kwaśny smak. To uniwersalna pasta, którą często dodaje się do mięs, krewetek i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę

A może zielona pasta curry?

Amatorzy ostrzejszych potraw powinni spróbować również zielonego curry. Ma bardziej wyrazisty, pikantniejszy smak od bardziej znanej czerwonej pasty. Barwę nadają jej zielone papryczki chili. Głębia smaku opiera się liściach limonki, korzeniu imbiru, czosnku, szalotce i liściach kolendry. Oprócz tego wykorzystuje się mleko kokosowe. Opcjonalne składniki to m.in. strąki fasoli i pędy bambusowe. Zielona curry jest dobrą bazą do sosów i gulaszy.

Gochujang – gotowa dopiero po kilku miesiącach

Gochujang to pasta przyrządzana w kuchni koreańskiej od XVIII wieku. Głównymi składnikami są: chilli, kleisty ryż, fermentowana soja i sól. Zawiera także dodatek cukru, octu i przypraw (m.in. czosnek i imbir). Smak czasem lekko łagodzi się miodem.

Klasycznie przyrządzana gochujang dojrzewa w glinianych naczyniach wystawiona na działanie słońca. Czas produkcji wynosi kilka miesięcy do kilku lat. To zwiększa głębię smaku i aromatu. Oczywiście można ją samodzielnie przyrządzić, bez tak długiego czasu oczekiwania. Nie będzie tradycyjna, lecz to świetna namiastka kuchni koreańskiej.

Jak sporządzać ostre pasty warzywne?

Zdecydowana większość past oparta jest na bazie papryki (słodkiej lub pikantnej). Można ją gotować, lecz lepszy smak daje pieczenie (dotyczy to także innych warzyw). Następnie blenduje się ją z pozostałymi składnikami. Potrzebny jest łącznik, np. oliwa z oliwek bądź olej roślinny.

Do pasty dodaje się opcjonalne inne warzywa, np. bakłażan, cukinię, fasolę czy nawet marchewkę. Aby uzyskać ostry smak, używa się pikantnych przypraw, zwłaszcza chilli, habanero i czosnku. Zazwyczaj dodaje się 1 łyżkę octu. Dobrze przyrządzona pasta powinna mieć konsystencję gęstą, nielejącą się.

Źródło artykułu: Michał Mazik
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯