Bałkański specjał. Każda rodzina strzeże swojego przepisu

Ajvar to pikantny sos pochodzący z Bałkanów. Najbardziej znany jest w Serbii, Macedonii, Chorwacji oraz Bośni i Hercegowinie. Nazwa ajvar pochodzi od tureckiego słowa havyar, oznaczającego kawior. Sos ten jest nieodłącznym elementem kuchni bałkańskiej, a tradycja i kultura z nim związane są głęboko zakorzenione w historii i sposobie życia ludzi na Bałkanach.

ObrazekAjvar składa się głównie z papryki i przypraw. Są receptury, w których pojawiają się też inne warzywa - Pyszności; Fot. Pixabay

Oryginalny sos pochodzi z kuchni serbskiej i składa się z czerwonej papryki, octu winnego, oleju słonecznikowego i soli. Istnieje wiele innych przepisów, w których obok czerwonych papryk znajdziemy bakłażany, oliwę z oliwek, czosnek, cebulę, pomidory, a nawet cukinię. Tak naprawdę co rodzina, to inny przepis na ajvar. Strzeżone receptury są zazwyczaj przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Bałkański specjał i serbski kawior

Historia ajvaru sięga czasów starożytnych. Sos tradycyjnie wytwarza się w dużych ilościach pod koniec lata, aby można go było przechowywać przez zimę. Ajvar ma duże znaczenie społeczne i kulturowe dla ludzi na Bałkanach. Produkcja sosu często jest okazją do wspólnego spotkania rodziny i przyjaciół.

Sos ten może być też formą podarunku dla gospodarzy. Stosuje się go jako składnik wielu tradycyjnych potraw, takich jak pljeskavica (mięsne kotlety), burek (ciasto drożdżowe) czy pasztety. Ajvar można jeść z pieczywem, dodawać do sałatek czy serwować w towarzystwie serów lub wędlin. Po podgrzaniu może stanowić pyszny, aromatyczny sos.

Obrazek
Ajvar to specjał, wywodzący się z kuchni serbskiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na ajvar do słoików

Warzywa na ajvar są pieczone, a następnie miksowane lub mielone na gładką masę. Dzięki dodatkowi oleju słonecznikowego pasta nabiera aksamitnej konsystencji. Nie ma jednak sztandarowego przepisu na ajvar - istnieje bowiem wiele wariantów tego sosu, które różnią się smakiem i konsystencją w zależności od tradycji w danym regionie.

Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki,
  • 250 ml oleju,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Papryki umyj, osusz i przekrój na pół, a następnie wyłóż je na blachę do pieczenia nasionami do dołu.
  2. Tak przygotowane piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C, aż skórka zmarszczy się i nabierze ciemnego koloru.
  3. Upieczone papryki wyjmij z piekarnika i przełóż do miski, a następnie zamknij pojemnik lub szczelnie przykryj go folią (para z gorących papryk dodatkowo je zmiękczy i sprawi, że skórka będzie łatwiej odchodziła od warzywa).
  4. Obierz paprykę ze skórki i pozbądź się nasion. Gotowe umieść na sicie i odstaw na całą noc, by odciekła z nich woda.
  5. Odcedzoną paprykę przepuść przez maszynkę do mielenia lub zblenduj na gładko.
  6. Tak przygotowaną masę z papryki podgrzewaj w garnku na średnim ogniu przez ok. 20 minut, cały czas mieszając.
  7. W oddzielnym garnku rozgrzej olej, a następnie przelej go do papryki. Zamieszaj ponownie całość.
  8. Ajvar gotuj przez ok. 2-3 godziny, aż wyraźnie zgęstnieje.
  9. Na sam koniec dopraw ajvar solą, octem i cukrem.
  10. Do piekarnika wstaw słoiki na 100 st. C.
  11. Gorący ajvar wlej do słoików, zakręcić je i zredukuj temperaturę w piekarniku do 75 st. C.
  12. Słoiki wstaw do piekarnika na godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a słoiki zostaw w nim, aż ostygną.
Wybrane dla Ciebie
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥