Znany kucharz pokazał, jaką paprykę wybrać w sklepie. Dzięki temu możesz zaoszczędzić

Papryka zielona, czerwona, żółta, ostra, łagodna - wybierając to warzywo w sklepie sugerujemy się najczęściej jego właściwościami czy kolorem. Warto jednak zwrócić uwagę też na kształt papryki. Kucharz Piotr Ogiński, znany z kanału "Kocham Gotować" tłumaczy, dlaczego niektóre z tych warzyw mniej opłaca się kupować.

ObrazekPiotr Ogiński tłumaczy, która papryka jest łagodniejsza dla portfeli - Pysznosci; Fot. Canva/YouTube: Kocham Gotować (screenshot)

Wielu mógł umknąć ten szczegół, ale papryki różnią się od siebie nie tylko kolorem czy smakiem, ale też liczbą wypustek. W zależności od gatunku warzywo może mieć od dwóch do pięciu wybrzuszeń. W sklepach jednak najczęściej natkniemy się na odmiany z trzema lub czterema. Istnieje teoria, że liczba wypustek związana jest z płcią papryki. Ile w tym prawdy? I dlaczego te z trzema mogą być lepszym wyborem dla naszych portfeli?

Liczba wypustek na papryce. Czy to kwestia płci warzywa?

Piotr Ogiński, prowadzący w social mediach profil "Kocham Gotować", podpowiedział internautom, po którą paprykę sięgać w sklepie, chcąc zaoszczędzić. Wskazał przy tym na liczbę wybrzuszeń, jakimi charakteryzują się te warzywa. Wiele osób mogło przeoczyć ten szczegół, ale - rzeczywiście - papryka może mieć od dwóch do pięciu wybrzuszeń.

Jak dodaje Ogiński, mylnie uważa się, że liczba wybrzuszeń zależna jest od płci papryki. Te z trzema mają mieć męską płeć, a z czterema żeńską. 10 lat temu mit ten zdementował David Karp, pomolog z Uniwersytetu Kalifornijskiego, wskazując dosadnie, że papryka z botanicznego punktu widzenia jest owocem rośliny i nie ma płci.

Obrazek
Papryka może mieć od dwóch do pięciu wyburzuszeń - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Papryka z trzema czy czterema wypustkami. Którą wybrać?

Kucharz kontynuuje, że liczba wypustek w paprykach może być związana z wielkością gniazda nasiennego znajdującego się w warzywach. Ogiński przeprowadził mały eksperyment. Dwie ważące około 200 gramów papryki pozbawił nasion. Warzywo z czterema wypustkami miało 32 gramy pestek (16 proc. w stosunku do wagi warzywa), a z trzema - 23 gramy (12 proc.). "Czy to się opłaca?" - pyta pod koniec nagrania.

Co prawda, Ogiński wysnuł daleko idące wnioski, sprawdzając ilość nasion tylko w dwóch paprykach. Natomiast to, że warzywo z czterema wybrzuszeniami może mieć ich więcej niż z te trzema, ma swoje uzasadnienie. Chodzi o większą ilość przestrzeni na pestki. Specjaliści podkreślają jednak, że nie jest to regułą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej