Znany kucharz mówi, jak prawidłowo mrozić truskawki. Większość z nas robi to źle
Piotr Ogiński pokazał najlepszy sposób na mrożenie truskawek. W ten sposób nasze truskawki zachowają więcej smaku i nie rozpadną się podczas rozmrażania.
29.06.2023 | aktual.: 29.06.2023 18:07
Korzystając z dobrodziejstw ryneczków, na których widać prawdziwy wysyp świeżych, pachnących, polskich truskawek, warto zadbać o przygotowanie zapasów na jesień i zimę. Dzięki temu pyszne owoce zawsze będziemy mieli pod ręką i wyczarowanie błyskawicznych lodów czy ciasta z truskawkami nie będzie wyzwaniem. Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności.
Jak mrozić truskawki?
Piotr Ogiński, znany kucharz i twórca kanału "Kocham gotować" na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się przepisami i wskazówkami przydatnymi podczas gotowania. W jednym z opublikowanych filmików pokazał, jak we właściwy sposób przygotować truskawki do mrożenia.
Zacznij od umycia truskawek w zimnej wodzie. Jeśli zauważysz, że któraś jest obita - odłóż ją. Nie nadaje się do mrożenia, ale jeśli nie jest zepsuta i spleśniała, to wykorzystaj ją do jogurtu, owsianki lub po prostu zjedz ze smakiem. Usuń szypułki i wrzuć owoce na durszlak, żeby dobrze wyschły. Piotr Ogiński wysuszone truskawki układa na papierze do pieczenia tak, aby nie dotykały siebie. Każda z nich powinna indywidualnie zamrozić się w zamrażarce.
Użyj specjalnych woreczków
Zamrożone, pojedyncze truskawki przełóż do woreczka strunowego. Naklej etykietę z opisem, co znajduje się w środku oraz z datą zamrożenia. Dobrze zamrożone przetrwają nawet rok. Truskawki przygotowane według instrukcji Piotra Ogińskiego nie będą się sklejały, a po rozmrożeniu zachowają swój kształt.
Jak wykorzystać mrożone truskawki?
Zamrożone owoce będą świetnym składnikiem domowego smoothie. Dodaj mrożone truskawki do blendera wraz z ulubionymi składnikami, takimi jak jogurt, mleko, sok pomarańczowy lub banany i ciesz się orzeźwieniem w upalne dni. Świetnie sprawdzą się do wypieków ciast i muffinek. Gotuj mrożone truskawki wraz z cukrem i sokiem z cytryny, aby stworzyć pyszne konfitury lub dżemy. Możesz je wykorzystać do smarowania pieczywa, naleśników czy dodawania do jogurtu. Świetnie zastąpią również kostki lodu w drinkach i lemoniadach.