Znany kucharz mówi, jak prawidłowo mrozić truskawki. Większość z nas robi to źle

Piotr Ogiński pokazał najlepszy sposób na mrożenie truskawek. W ten sposób nasze truskawki zachowają więcej smaku i nie rozpadną się podczas rozmrażania.

Piotr Ogiński pokazał, jak mrozić truskawki- Pyszności, źródło: Instagram, CanvaPiotr Ogiński pokazał, jak mrozić truskawki- Pyszności, źródło: Instagram, Canva
Ewa

Korzystając z dobrodziejstw ryneczków, na których widać prawdziwy wysyp świeżych, pachnących, polskich truskawek, warto zadbać o przygotowanie zapasów na jesień i zimę. Dzięki temu pyszne owoce zawsze będziemy mieli pod ręką i wyczarowanie błyskawicznych lodów czy ciasta z truskawkami nie będzie wyzwaniem. Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności.

Jak mrozić truskawki?

Piotr Ogiński, znany kucharz i twórca kanału "Kocham gotować" na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się przepisami i wskazówkami przydatnymi podczas gotowania. W jednym z opublikowanych filmików pokazał, jak we właściwy sposób przygotować truskawki do mrożenia.

Obrazek
Truskawki to niezwykle zdrowe i pożywne owoce - Pyszności; foto: Canva

Zacznij od umycia truskawek w zimnej wodzie. Jeśli zauważysz, że któraś jest obita - odłóż ją. Nie nadaje się do mrożenia, ale jeśli nie jest zepsuta i spleśniała, to wykorzystaj ją do jogurtu, owsianki lub po prostu zjedz ze smakiem. Usuń szypułki i wrzuć owoce na durszlak, żeby dobrze wyschły. Piotr Ogiński wysuszone truskawki układa na papierze do pieczenia tak, aby nie dotykały siebie. Każda z nich powinna indywidualnie zamrozić się w zamrażarce.

Piotr Ogiński pokazuje, jak mrozić truskawki- Pyszności/ źródło: Instagram
Piotr Ogiński pokazuje, jak mrozić truskawki- Pyszności/ źródło: Instagram

Użyj specjalnych woreczków

Zamrożone, pojedyncze truskawki przełóż do woreczka strunowego. Naklej etykietę z opisem, co znajduje się w środku oraz z datą zamrożenia. Dobrze zamrożone przetrwają nawet rok. Truskawki przygotowane według instrukcji Piotra Ogińskiego nie będą się sklejały, a po rozmrożeniu zachowają swój kształt.

Niby proste ale rzadko kto tak robi ??- zwraca uwagę obserwatorka kucharza w komentarzu pod filmikiem.

Jak wykorzystać mrożone truskawki?

Zamrożone owoce będą świetnym składnikiem domowego smoothie. Dodaj mrożone truskawki do blendera wraz z ulubionymi składnikami, takimi jak jogurt, mleko, sok pomarańczowy lub banany i ciesz się orzeźwieniem w upalne dni. Świetnie sprawdzą się do wypieków ciast i muffinek. Gotuj mrożone truskawki wraz z cukrem i sokiem z cytryny, aby stworzyć pyszne konfitury lub dżemy. Możesz je wykorzystać do smarowania pieczywa, naleśników czy dodawania do jogurtu. Świetnie zastąpią również kostki lodu w drinkach i lemoniadach.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇