Znany kucharz mówi, jak prawidłowo mrozić truskawki. Większość z nas robi to źle

Piotr Ogiński pokazał najlepszy sposób na mrożenie truskawek. W ten sposób nasze truskawki zachowają więcej smaku i nie rozpadną się podczas rozmrażania.

Piotr Ogiński pokazał, jak mrozić truskawki- Pyszności, źródło: Instagram, CanvaPiotr Ogiński pokazał, jak mrozić truskawki- Pyszności, źródło: Instagram, Canva
Ewa

Korzystając z dobrodziejstw ryneczków, na których widać prawdziwy wysyp świeżych, pachnących, polskich truskawek, warto zadbać o przygotowanie zapasów na jesień i zimę. Dzięki temu pyszne owoce zawsze będziemy mieli pod ręką i wyczarowanie błyskawicznych lodów czy ciasta z truskawkami nie będzie wyzwaniem. Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności.

Jak mrozić truskawki?

Piotr Ogiński, znany kucharz i twórca kanału "Kocham gotować" na swoim instagramowym profilu chętnie dzieli się przepisami i wskazówkami przydatnymi podczas gotowania. W jednym z opublikowanych filmików pokazał, jak we właściwy sposób przygotować truskawki do mrożenia.

Obrazek
Truskawki to niezwykle zdrowe i pożywne owoce - Pyszności; foto: Canva

Zacznij od umycia truskawek w zimnej wodzie. Jeśli zauważysz, że któraś jest obita - odłóż ją. Nie nadaje się do mrożenia, ale jeśli nie jest zepsuta i spleśniała, to wykorzystaj ją do jogurtu, owsianki lub po prostu zjedz ze smakiem. Usuń szypułki i wrzuć owoce na durszlak, żeby dobrze wyschły. Piotr Ogiński wysuszone truskawki układa na papierze do pieczenia tak, aby nie dotykały siebie. Każda z nich powinna indywidualnie zamrozić się w zamrażarce.

Piotr Ogiński pokazuje, jak mrozić truskawki- Pyszności/ źródło: Instagram
Piotr Ogiński pokazuje, jak mrozić truskawki- Pyszności/ źródło: Instagram

Użyj specjalnych woreczków

Zamrożone, pojedyncze truskawki przełóż do woreczka strunowego. Naklej etykietę z opisem, co znajduje się w środku oraz z datą zamrożenia. Dobrze zamrożone przetrwają nawet rok. Truskawki przygotowane według instrukcji Piotra Ogińskiego nie będą się sklejały, a po rozmrożeniu zachowają swój kształt.

Niby proste ale rzadko kto tak robi ??- zwraca uwagę obserwatorka kucharza w komentarzu pod filmikiem.

Jak wykorzystać mrożone truskawki?

Zamrożone owoce będą świetnym składnikiem domowego smoothie. Dodaj mrożone truskawki do blendera wraz z ulubionymi składnikami, takimi jak jogurt, mleko, sok pomarańczowy lub banany i ciesz się orzeźwieniem w upalne dni. Świetnie sprawdzą się do wypieków ciast i muffinek. Gotuj mrożone truskawki wraz z cukrem i sokiem z cytryny, aby stworzyć pyszne konfitury lub dżemy. Możesz je wykorzystać do smarowania pieczywa, naleśników czy dodawania do jogurtu. Świetnie zastąpią również kostki lodu w drinkach i lemoniadach.

Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem