PrzepisDodaj do surówki z marchwi. Nie dość, że będzie smaczniejsza, to dużo zdrowsza

Dodaj do surówki z marchwi. Nie dość, że będzie smaczniejsza, to dużo zdrowsza

Wyjątkowa smaczna i zdrowa surówka z marchwi z nietypowym składnikiem świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu. Tania i lekka.

Surówka z marchwi- Pyszności, źródło: Canva
Surówka z marchwi- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

29.06.2023 | aktual.: 29.06.2023 12:58

Surówka z tartej marchewki świetnie smakuje do większości potraw. Możesz śmiało serwować ją z pieczonymi i duszonymi mięsami, rybami czy po prostu jako lekką przekąskę między posiłkami. Apetyczny smak sprawi, że chętnie sięgną po nią wszyscy domownicy, dostarczając tym samym porcji niezbędnych witamin i minerałów. Świeże surówki to świetny sposób na urozmaicenie posiłku i zadbanie o odpowiednią porcję warzyw w diecie.

Tarta marchewka do obiadu

Tartą marchewkę warto połączyć ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, aby dodatek nabrał kremowego charakteru. W moim przepisie znalazł się również chrzan, który świetnie podkręca całość, a jego ostrość cudownie kontrastuje ze słodką marchewką. Na chrzan mówi się czasem, że jest naszym słowiańskim żeń-szeniem. Doskonale wspomaga trawienie, stymulując wydzielanie soków żołądkowych. Dlatego świetnie sprawdza się podczas obfitych obiadów i tłustych kolacji. W połączeniu ze słodką marchewką smakuje po prostu obłędnie.

Surówka z marchewki - Pyszności; Foto Canva.com
Surówka z marchewki - Pyszności; Foto Canva.com

Surówka z marchwi to prawdziwa bomba beta-karotenu, który ma wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Beta-karoten nie tylko pomaga w naturalnym procesie opalania skóry, ale także korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego narządu wzroku oraz wzmacnia ogólną odporność organizmu. Jak podaje portal "abcZdrowie", surówka z marchwi, sok z marchwi czy inne potrawy z marchewki zawierają falkarinol, który według badań specjalistów może przyhamować rozwój nowotworu nawet w kilkunastu procentach.

Surówka z marchwi z chrzanem

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny (do smaku),
  • sól (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki i jabłka obieram i ścieram na tarce o średnich lub małych oczkach. Dodaję do nich starty chrzan i mieszam.
  2. Skraplam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Dodaję jogurt naturalny oraz cukier i dokładnie mieszam.
  4. Całość doprawiam opcjonalnie cytryną lub solą.
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Surówkę z marchewki przygotowuję na świeżo, tuż przed podaniem. Jogurt naturalny możesz zastąpić częściowo majonezem, jeśli lubisz ten smak. Dodatkowo surówkę możesz wzbogacić o białą część pora. Posiekaj go i dorzuć do warzyw, żeby było jeszcze zdrowiej. Pasuje do większości dań z ziemniakami, kluskami lub kopytkami. W nieco bardziej orientalnej wersji możesz zastąpić chrzan tartym imbirem.

Wybrane dla Ciebie