Dodaj do surówki z marchwi. Nie dość, że będzie smaczniejsza, to dużo zdrowsza
Wyjątkowa smaczna i zdrowa surówka z marchwi z nietypowym składnikiem świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu. Tania i lekka.
29.06.2023 | aktual.: 29.06.2023 12:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Surówka z tartej marchewki świetnie smakuje do większości potraw. Możesz śmiało serwować ją z pieczonymi i duszonymi mięsami, rybami czy po prostu jako lekką przekąskę między posiłkami. Apetyczny smak sprawi, że chętnie sięgną po nią wszyscy domownicy, dostarczając tym samym porcji niezbędnych witamin i minerałów. Świeże surówki to świetny sposób na urozmaicenie posiłku i zadbanie o odpowiednią porcję warzyw w diecie.
Tarta marchewka do obiadu
Tartą marchewkę warto połączyć ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, aby dodatek nabrał kremowego charakteru. W moim przepisie znalazł się również chrzan, który świetnie podkręca całość, a jego ostrość cudownie kontrastuje ze słodką marchewką. Na chrzan mówi się czasem, że jest naszym słowiańskim żeń-szeniem. Doskonale wspomaga trawienie, stymulując wydzielanie soków żołądkowych. Dlatego świetnie sprawdza się podczas obfitych obiadów i tłustych kolacji. W połączeniu ze słodką marchewką smakuje po prostu obłędnie.
Surówka z marchwi to prawdziwa bomba beta-karotenu, który ma wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Beta-karoten nie tylko pomaga w naturalnym procesie opalania skóry, ale także korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego narządu wzroku oraz wzmacnia ogólną odporność organizmu. Jak podaje portal "abcZdrowie", surówka z marchwi, sok z marchwi czy inne potrawy z marchewki zawierają falkarinol, który według badań specjalistów może przyhamować rozwój nowotworu nawet w kilkunastu procentach.
Surówka z marchwi z chrzanem
Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%,
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny (do smaku),
- sól (do smaku).
Sposób przygotowania:
- Marchewki i jabłka obieram i ścieram na tarce o średnich lub małych oczkach. Dodaję do nich starty chrzan i mieszam.
- Skraplam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Dodaję jogurt naturalny oraz cukier i dokładnie mieszam.
- Całość doprawiam opcjonalnie cytryną lub solą.
Surówkę z marchewki przygotowuję na świeżo, tuż przed podaniem. Jogurt naturalny możesz zastąpić częściowo majonezem, jeśli lubisz ten smak. Dodatkowo surówkę możesz wzbogacić o białą część pora. Posiekaj go i dorzuć do warzyw, żeby było jeszcze zdrowiej. Pasuje do większości dań z ziemniakami, kluskami lub kopytkami. W nieco bardziej orientalnej wersji możesz zastąpić chrzan tartym imbirem.