Dodaj do surówki z marchwi. Nie dość, że będzie smaczniejsza, to dużo zdrowsza

Wyjątkowa smaczna i zdrowa surówka z marchwi z nietypowym składnikiem świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu. Tania i lekka.

Surówka z marchwi- Pyszności, źródło: CanvaSurówka z marchwi- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Surówka z tartej marchewki świetnie smakuje do większości potraw. Możesz śmiało serwować ją z pieczonymi i duszonymi mięsami, rybami czy po prostu jako lekką przekąskę między posiłkami. Apetyczny smak sprawi, że chętnie sięgną po nią wszyscy domownicy, dostarczając tym samym porcji niezbędnych witamin i minerałów. Świeże surówki to świetny sposób na urozmaicenie posiłku i zadbanie o odpowiednią porcję warzyw w diecie.

Tarta marchewka do obiadu

Tartą marchewkę warto połączyć ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, aby dodatek nabrał kremowego charakteru. W moim przepisie znalazł się również chrzan, który świetnie podkręca całość, a jego ostrość cudownie kontrastuje ze słodką marchewką. Na chrzan mówi się czasem, że jest naszym słowiańskim żeń-szeniem. Doskonale wspomaga trawienie, stymulując wydzielanie soków żołądkowych. Dlatego świetnie sprawdza się podczas obfitych obiadów i tłustych kolacji. W połączeniu ze słodką marchewką smakuje po prostu obłędnie.

Obrazek
Surówka z marchewki - Pyszności; Foto Canva.com

Surówka z marchwi to prawdziwa bomba beta-karotenu, który ma wiele korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Beta-karoten nie tylko pomaga w naturalnym procesie opalania skóry, ale także korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego narządu wzroku oraz wzmacnia ogólną odporność organizmu. Jak podaje portal "abcZdrowie", surówka z marchwi, sok z marchwi czy inne potrawy z marchewki zawierają falkarinol, który według badań specjalistów może przyhamować rozwój nowotworu nawet w kilkunastu procentach.

Surówka z marchwi z chrzanem

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny (do smaku),
  • sól (do smaku).

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki i jabłka obieram i ścieram na tarce o średnich lub małych oczkach. Dodaję do nich starty chrzan i mieszam.
  2. Skraplam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Dodaję jogurt naturalny oraz cukier i dokładnie mieszam.
  4. Całość doprawiam opcjonalnie cytryną lub solą.
Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Surówkę z marchewki przygotowuję na świeżo, tuż przed podaniem. Jogurt naturalny możesz zastąpić częściowo majonezem, jeśli lubisz ten smak. Dodatkowo surówkę możesz wzbogacić o białą część pora. Posiekaj go i dorzuć do warzyw, żeby było jeszcze zdrowiej. Pasuje do większości dań z ziemniakami, kluskami lub kopytkami. W nieco bardziej orientalnej wersji możesz zastąpić chrzan tartym imbirem.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇