Kolor ma duże znaczenie. Wiele osób nie ma pojęcia, że aż tak się różnią

Czy każda papryka ma te same właściwości prozdrowotne, zawartość witamin i antyoksydantów? Jak się okazuje — absolutnie nie. Z tego artykułu dowiesz się, czym tak naprawdę różnią się poszczególne kolory papryki, a także tego, z czego właściwie one wynikają. 

ObrazekFreepik

Można by rzec, że papryka, to taki prosty dowód na to, w jak bardzo kolorowym świecie przyszło nam żyć. Co ciekawe, jej różne kolory nie wynikają z odmian gatunkowych, lecz czegoś zupełnie innego. W zależności od tego, jaką barwę warzywa wybierzesz, otrzymasz zarówno inny smak, jak i zmienne właściwości zdrowotne. Znajomość cech całej palety barw papryki z całą pewnością wyjdzie ci na dobre!

Dlaczego papryka występuje w tylu różnych kolorach?

Papryka to warzywo, po które Polacy sięgają często i chętnie. Zdarza się jednak odbywa się to na zasadzie "chybił-trafił", lub też zwykłych preferencji estetycznych. Do sałatki damy żółtą — bo pasuje, a już do leczo — tradycyjnie czerwoną. A jakie tak naprawdę jest źródło zróżnicowanej palety barw tego warzywa? Jak już wspomnieliśmy, to wszystko jedna i ta sama odmiana. Inny był tylko czas jej... zerwania. 

Obrazek
Czym się charakteryzuje papryka poszczególnego koloru? - Pyszności; foto: Canva

Papryką, która została zerwana najwcześniej (a, co za tym idzie, jest najmniej dojrzała) jest papryka zielona. Następny w kolejności jest kolor żółty, a na samym końcu — czerwony. Zerwane w różnych momentach stadium rozwoju papryki delikatnie różnią się też smakiem. Im bardziej dojrzała papryka, tym słodszy jest jej posmak. Podobna hierarchia dotyczy właściwości prozdrowotnych.

Która papryka jest najzdrowsza?

Zanim wpadniesz na pomysł, by "najgorszą" paprykę wyrzucić do kosza, to musisz wiedzieć, że zjedzenie tego warzywa w każdym kolorze ma pozytywny wpływ na twój organizm. Oczywiście zachodzą między nimi pewne różnice — o czym zaraz się dowiesz — ale nawet te papryki, które posiadają najmniej witamin, dalej są rozsądnym i zdrowym dodatkiem do codziennego menu.

Według specjalistów najzdrowsza jest papryka czerwona. Ze wszystkich swoich kuzynek zawiera najwięcej witaminy C, której ilość trzykrotnie przekracza zasoby... soku z cytryny. To ogromne stężenie kwasu askorbinowego sprawia, że czerwona papryka to potężny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki i wzmacnia układ odpornościowy.

Obrazek
Papryka czerwona zawiera najwięcej witaminy C - Pyszności; foto: Canva

Co ciekawe, wbrew jasnym skojarzeniom, najmniej witaminy C i beta-karotenu zawiera papryka żółta. Wszystkie kolory charakteryzuje natomiast podobna ilość witaminy E, błonnika i fosforu. Papryka w każdym kolorze jest warzywem niskokalorycznym, o niskim indeksie glikemicznym, co sprawia, że stanowi totalny "must have" diet osób odchudzających się i dotkniętych cukrzycą.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯