Kolor ma duże znaczenie. Wiele osób nie ma pojęcia, że aż tak się różnią

Czy każda papryka ma te same właściwości prozdrowotne, zawartość witamin i antyoksydantów? Jak się okazuje — absolutnie nie. Z tego artykułu dowiesz się, czym tak naprawdę różnią się poszczególne kolory papryki, a także tego, z czego właściwie one wynikają. 

ObrazekFreepik

Można by rzec, że papryka, to taki prosty dowód na to, w jak bardzo kolorowym świecie przyszło nam żyć. Co ciekawe, jej różne kolory nie wynikają z odmian gatunkowych, lecz czegoś zupełnie innego. W zależności od tego, jaką barwę warzywa wybierzesz, otrzymasz zarówno inny smak, jak i zmienne właściwości zdrowotne. Znajomość cech całej palety barw papryki z całą pewnością wyjdzie ci na dobre!

Dlaczego papryka występuje w tylu różnych kolorach?

Papryka to warzywo, po które Polacy sięgają często i chętnie. Zdarza się jednak odbywa się to na zasadzie "chybił-trafił", lub też zwykłych preferencji estetycznych. Do sałatki damy żółtą — bo pasuje, a już do leczo — tradycyjnie czerwoną. A jakie tak naprawdę jest źródło zróżnicowanej palety barw tego warzywa? Jak już wspomnieliśmy, to wszystko jedna i ta sama odmiana. Inny był tylko czas jej... zerwania. 

Obrazek
Czym się charakteryzuje papryka poszczególnego koloru? - Pyszności; foto: Canva

Papryką, która została zerwana najwcześniej (a, co za tym idzie, jest najmniej dojrzała) jest papryka zielona. Następny w kolejności jest kolor żółty, a na samym końcu — czerwony. Zerwane w różnych momentach stadium rozwoju papryki delikatnie różnią się też smakiem. Im bardziej dojrzała papryka, tym słodszy jest jej posmak. Podobna hierarchia dotyczy właściwości prozdrowotnych.

Która papryka jest najzdrowsza?

Zanim wpadniesz na pomysł, by "najgorszą" paprykę wyrzucić do kosza, to musisz wiedzieć, że zjedzenie tego warzywa w każdym kolorze ma pozytywny wpływ na twój organizm. Oczywiście zachodzą między nimi pewne różnice — o czym zaraz się dowiesz — ale nawet te papryki, które posiadają najmniej witamin, dalej są rozsądnym i zdrowym dodatkiem do codziennego menu.

Według specjalistów najzdrowsza jest papryka czerwona. Ze wszystkich swoich kuzynek zawiera najwięcej witaminy C, której ilość trzykrotnie przekracza zasoby... soku z cytryny. To ogromne stężenie kwasu askorbinowego sprawia, że czerwona papryka to potężny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki i wzmacnia układ odpornościowy.

Obrazek
Papryka czerwona zawiera najwięcej witaminy C - Pyszności; foto: Canva

Co ciekawe, wbrew jasnym skojarzeniom, najmniej witaminy C i beta-karotenu zawiera papryka żółta. Wszystkie kolory charakteryzuje natomiast podobna ilość witaminy E, błonnika i fosforu. Papryka w każdym kolorze jest warzywem niskokalorycznym, o niskim indeksie glikemicznym, co sprawia, że stanowi totalny "must have" diet osób odchudzających się i dotkniętych cukrzycą.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej