Jesz pomidory codziennie? Lekarz wyjaśnia, co się dzieje wtedy z twoim organizmem

Pomidory to warzywa, które w kuchniach Polaków pojawiają się bardzo często. Ale czy poza smakiem ich jedzenie przynosi nam jakieś korzyści? Lekarz Marek Skoczylas postanowił nieco rozjaśnić tę kwestię. Jego słowa powinieneś zapamiętać na zawsze.

ObrazekLekarz powiedział, co nas czeka, jeśli codziennie będziemy jeść pomidory - Pyszności; foto: Canva, Facebook

Spośród wszystkich masowo używanych przez nas warzyw, pomidory odgrywają jedną z najważniejszych ról. To nie tylko niezliczone sałatki, surówki i cienkie plastry położone na wierzchu kanapek. Pomidory przerabiamy też na sosy, kiszonki i oczywiście zupy. To zresztą nie tylko polska domena. O włoskim ragu alla bolognese albo indyjskim pomidorowym chutney wie przecież cały świat.

Obrazek
Pomidory - czy warto je jeść? - Pyszności; foto: Canva

A jednak pomidory to nie tylko smak, ale i właściwości odżywcze. Są prawdziwą bombą witaminową. Nie brakuje w nich również takich mikro i makroelementów, jak beta-karoten i likopen. Tyle z teorii — a jak wygląda praktyka? O tym, co się stanie, jeśli codziennie będziemy jeść pomidory, opowiedział dr Marek Skoczylas, absolwent akademii medycznej w Lublinie, specjalista od toksykologii żywności i autor znanego bloga "Życie bez leków".

Pomidory w codziennej diecie

Już na wstępie swojego filmu na YouTube dr Marek Skoczylas zdradza niejako jego wydźwięk, mówiąc, że za chwilę dowiemy się, dlaczego warto włączyć pomidory do diety. Przejdźmy więc do rzeczy. Na jakie elementy ludzkiego zdrowia najlepiej wpłynie codzienne jedzenie tych warzyw? Jest ich niewiarygodnie dużo.

Pomidory mają przede wszystkim imponujący wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wynika to z zawartego w nich likopenu, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. Te substancje normalizują ciśnienie krwi poprzez zmniejszanie napięcia ścian naczyń krwionośnych. Badania wykazały, że po 8 tygodniach stosowania ekstraktu z pomidora przez osoby z nadciśnieniem, nastąpił spadek ciśnienia kurczowego i rozkurczowego krwi. 

Czerwone warzywa dobrze wpływają również na profil lipidowy. Powodują one rozpad tzw. złego cholesterolu. Dr Skoczylas przytoczył tu badanie, w którym wykazano, że u pacjentów, którzy doświadczyli incydentów wieńcowych, poziom likopenu był znacznie niższy, niż u zdrowych osób.

Regularnym spożywaniem pomidorów powinni zainteresować się również... palacze. Jak się okazuje, likopen skutecznie neutralizuje wolne rodniki, które dostają się do organizmu wraz z dymem tytoniowym. Ostateczny wniosek? Pomidory zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc. Podobnym działaniem wykazują się też w przypadku prostaty, obniżając ryzyko nowotworu.

To oczywiście nie wszystkie zalety codziennego jedzenia pomidorów. Wpływają one pozytywnie również na wątrobę, mózg, kości i skórę. Są niezastąpionym wsparciem przy powikłaniach cukrzycowych, a nawet wspierają proces odchudzania.

W jaki sposób spożywać pomidory?

Na koniec swojego nagrania dr Marek Skoczylas postanowił jeszcze poruszyć ciekawą kwestię najlepszej możliwej formy pomidorów. Nie chodzi tu bynajmniej o smak, lecz właśnie o zawartość tego niezwykłego składnika — likopenu.

Jak wyjaśnił specjalista, biodostępność tego związku zwiększa się wraz z... obróbką termiczną pomidorów! To dlatego na przykład zupa krem z pieczonych pomidorów jest zdrowsza, niż ich surowa forma.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥