Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają

Zupy takie jak pomidorowa, ogórkowa czy kalafiorowa zna każdy – mają wielu zwolenników i są znane niemal wszystkim. Jednak to nie oznacza, że nie warto próbować zupełnie nowych smaków i warzyw, które raczej nie kojarzą nam się w pierwszej kolejności z zupą.

Zupa paprykowaPapryka w zupie sprawdzi sie bardzo dobrze
Źródło zdjęć: © Pyszności | Ivan Danik

Myśląc o potrawach z papryki, rzadko od razu przychodzą nam na myśl zupy — a jeśli już, to zazwyczaj kremy. Niesłusznie, ponieważ jest to prawdziwe odkrycie. Aromatyczna, pełna smaku a dzięki odpowiednim dodatkom takim jak ciecierzyca czy ziemniaki jest również sycąca i pełna witamin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez garnka i gotowania na kuchence. Litewska zupa to najlepszy obiad na upały

Wartości odżywcze zupy paprykowej

Zupa paprykowa to świetny pomysł nie tylko na codzienny, rozgrzewający obiad, ale też na wyjątkowe okazje. Jej intensywny kolor i pełen warzyw smak sprawiają, że prezentuje się apetycznie i robi dobre wrażenie na gościach. Możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym albo drobnym makaronem — dzięki temu łatwo dopasujesz ją do własnych upodobań. Papryka, która gra tu główną rolę, jest nie tylko smaczna, ale też pełna cennych składników — na przykład witaminy C, beta-karotenu i błonnika, które wspierają odporność i trawienie. Dodatek ciecierzycy wzbogaca zupę o roślinne białko, a ziemniaki sprawiają, że danie jest bardziej sycące. To idealna propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo i smacznie, bez skomplikowanego gotowania.

Przepis na zupę paprykową

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 cebule,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 żółte papryki,
  • 2 marchewki,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g),
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 200 ml śmietany,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie osusz wszystkie warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, cebule w ćwiartki, papryki oczyść z nasion i pokrój w paski, marchewki w plasterki.
  2. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z marchewką przez kilka minut.
  3. Dodaj paprykę oraz przyprawy i smaż jeszcze chwilę, przełóż wszystko do garnka, wlej bulion i dodaj pomidory, gotuj na średnim ogniu 15 minut.
  4. Dorzuć ziemniaki i gotuj kolejne 15 minut.
  5. Odsącz ciecierzycę z zalewy.
  6. Zahartuj śmietanę – wlej trochę gorącej zupy do śmietany, wymieszaj i wlej powoli do garnka.
  7. Dodaj ciecierzycę, gotuj jeszcze 5 minut.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Posiekaj drobno natkę pietruszki i posyp nią nalaną do miski zupę.
Wybrane dla Ciebie
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Kiełbasy z tego mięsa wcześniej nie widziałam. Musiałam sprawdzić, jak wygląda
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀