Zupa z taką kaszą działa jak opatrunek dla jelit. Jest sycąca, ale lekkostrawna
Zupa to świetny pomysł na pożywny i szybki obiad. Ta z dodatkiem kaszy nie tylko uciszy burczenie w brzuchu, ale również korzystnie wpłynie na pracę układu pokarmowego.
Chociaż w dużym miastach aż roi się od kuchni z różnych zakątków świata, warto wrócić do korzeni i sięgać po przepisy, które bazują na lokalnych, jakościowych produktach. Takim daniem jest zupa warzywna z kaszą gryczaną. Nie tylko uratuje w zabiegany dzień, gdy kiszki głośno grają marsza, ale też korzystnie wpłynie na pracę układu pokarmowego. Bez uczucia ciężkości, ale z pełnym brzuchem - ta zupa to idealny przepis na obiad dla całej rodziny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada
Zupa z kaszą gryczaną
Kasza gryczana na talerzu pojawia się najczęściej w towarzystwie mięsa z sosem, ale w zupie sprawdzi się jeszcze lepiej. Ma delikatny, orzechowy smak, który wspaniale komponuje się z warzywami. Kasza podczas gotowania pęcznieje, dzięki czemu zamienia bulion z warzywami w pożywne danie, nie obciążając przy tym żołądka.
Kasza gryczana, zwłaszcza nieprażona, jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu doskonale reguluje pracę jelit, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i przyczynia się do utrzymania zdrowego mikrobiomu jelit. Dzięki temu korzystnie wpływa nie tylko na samo trawienie, ale także na odporność. Na dodatek kasza gryczana dostarcza magnezu, żelaza, cynku, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy.
Składniki:
- 1 litr bulionu lub rosołu,
- 100-150 g kaszy gryczanej,
- 2 marchewki,
- 2-3 łodygi selera naciowego lub poł korzenia,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana świeża natka pietruszki lub koperek do posypania,
- opcjonalnie: 200-300 g gotowanego mięsa (np. pierś z kurczaka, kawałki wołowiny z bulionu, żeberka), pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę lub półplasterki. Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej olej lub masło klarowane. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż zmięknie i zeszkli się (nie rumień zbyt mocno). Dodaj marchewkę i seler. Smaż przez około 5-7 minut, często mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
- Kaszę gryczaną dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą (kilkakrotnie), aż woda będzie czysta – to usunie ewentualny gorzkawy posmak i nadmiar skrobi. Wsyp przepłukaną kaszę do garnka z warzywami i chwilę podsmaż, mieszając.
- Zalej zawartość garnka gorącym bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15-20 minut, lub do momentu, gdy kasza będzie miękka, a warzywa al dente.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotową zupę rozlej do misek. Przed podaniem posyp obficie świeżą, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Do zupy możesz dorzucić także gotowane mięso, na przykład pierś z kurczaka czy żeberka. Smacznego!