Kurczaka podaj po marokańsku. Nudne pałki pójdą w odstawkę

Pieczone pałki i udka odejdą w cień, gdy na stole pojawi się kurczak po marokańsku. i. To danie, które przenosi w orientalny świat pełen przypraw, słodyczy, kwasowości i głębi smaku.

Kurczak po marokańskuKurczak po marokańsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Gliniane naczynie tadżin (tagine) to jeden z najważniejszych symboli marokańskiej kuchni, a przygotowywane w nim mięsa są prawdziwą kulinarną wizytówką regionu. Klasycznym przykładem jest duszony w nim kurczak. Nie musisz jednak posiadać specjalistycznego sprzętu, by cieszyć się wyjątkowym smakiem — wystarczy solidny garnek lub brytfanna z dobrze dopasowaną pokrywką. Dodaj odpowiednie przyprawy, pozwól daniu dusić się w swoim sosie, a na Twoim stole pojawi się kurczak, po którym goście będą oblizywać się ze smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Kurczak po marokańsku

Już podczas pieczenia dom wypełnia się niesamowitym aromatem. To zasługa mieszanki przypraw, dzięki której zwykły kurczak staje się furtką do orientalnych podróży kulinarnych.

Marokański kurczak z dodatkiem cytryn
Marokański kurczak z dodatkiem cytryn © Adobe Stock

Kluczem do autentycznego smaku tego marokańskiego kurczaka są cytryny konserwowe. Przechodzą one proces fermentacji w soli, dzięki czemu stają się aromatyczne, miękkie i delikatnie słone, tracąc przy tym mocno kwaśny smak. Znajdziesz je w sklepach z orientalną żywnością, a czasem nawet w większych supermarketach. Możesz je również łatwo przygotować samodzielnie w domu, choć wymagają kilku tygodni konserwacji. Jeśli jednak nie znajdziesz tego składnika, możesz go pominąć.

Składniki:

  • 1 cały kurczak,
  • 2 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 4-5 cm kawałek imbiru,
  • 1 szklanka oliwek bez pestek,
  • 1-2 cytryny konserwowe,
  • pół pęczka świeżej kolendry,
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół szklanki bulionu lub wody.

Marynata:

  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
  2. Kurczaka dokładnie natrzyj mieszanką i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. W garnku rozgrzej oliwę.
  4. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  5. Dorzuć posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Smaż jeszcze przez minutę.
  6. Włóż zamarynowane kawałki kurczaka do garnka, układając je na cebuli. Smaż przez kilka minut z każdej strony, aby lekko się zrumieniły.
  7. Zalej bulionem lub wodą i duś kurczaka przez około 1,5 - 2 godziny, lub do momentu, gdy mięso będzie bardzo miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości. Jeśli sos zbyt szybko odparowuje, możesz dodać odrobinę wody lub bulionu
  8. Po około 1,5 godziny duszenia dodaj oliwki i pokrojoną skórkę z cytryn konserwowych. Delikatnie wymieszaj, aby składniki
  9. Duś jeszcze przez około 15-20 minut.
  10. Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że cytryny konserwowe i oliwki są słone, więc dodawaj sól ostrożnie.

Tradycyjnie to danie podaje się z kuskusem lub świeżym, który idealnie nadaje się do zbierania pysznego sosu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇