Zapomnij o nudnych sałatkach. Po marokańskiej zgarniesz same komplementy

Sałatki zdecydowanie nie muszą być nudne, a ta marokańska z ciecierzycą jest na to najlepszym dowodem. Każdy kęs to barwna podróż w stronę Orientu i rozkosz dla podniebienia.

Marokańska sałatka z ciecierzycąMarokańska sałatka z ciecierzycą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

To coś zupełnie innego niż sałatka jarzynowa czy gyrosowa. Mnogość przypraw i warzyw sprawia, że można śmiało serwować ją nie tylko jako przekąskę, ale nawet lekki obiad. Kalafior i ciecierzyca, stanowiące bazę tej sałatki, doskonale komponują się z aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i słodko-kwaśnym sosem. To danie dla tych, którzy rozkochali się w orientalnej kuchni oraz tych, którzy poszukują nowych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Marokańska sałatka z ciecierzycą

Ta sałatka przeniesie cię wprost do słonecznego Maroka, nawet gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera. Orientalne nuty przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, kurkuma i cynamon, mieszają się z delikatnością kalafiora i ciecierzycy, a chrupkie warzywa wprowadzają świeżość i rześkość. To idealna propozycja na lekką kolację, pożywny lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie.

Kalafior i ciecierzyca są bogate w błonnik, który reguluje trawienie i daje uczucie sytości na długo. Dodatkowo ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego, a oliwa z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów. Do tego witaminy w świeżych warzywach i nie pozostaje nic innego, jak zajadać się smaczną sałatką.

Składniki:

  • 1 mały kalafior,
  • 360 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus.

Sałatka:

  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 mały granat,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W małej miseczce umieść słodką paprykę, kurkumę, suszony czosnek, kmin, cynamon, cayenne, pierz oraz sól i wymieszaj. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem, polej oliwą, posyp połową mieszanką przypraw i wymieszaj. Na drugiej połowie ułóż ciecierzycę, polej oliwą, dodaj pozostałe przyprawy i przemieszaj. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut.

Warzywa w mieszance przypraw
Warzywa w mieszance przypraw © Pyszności

Krok 2. Ogórka, pomidora oraz cebulę pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj i przełóż wszystko do miski. Dodaj oliwę, sok z cytryny, granat i wymieszaj.

Świeże warzywa z granatem
Świeże warzywa z granatem © Pyszności

Krok 3. Do osobnej miski przełóż upieczony i przestudzony kalafior oraz ciecierzycę. Dodaj kuskus i dokładnie wymieszaj.

Pieczona baza sałatki marokańskiej
Pieczona baza sałatki marokańskiej © Pyszności

Krok 4. Na dużym półmisku ułóż kuskus z pieczonymi warzywami. Następnie dodaj świeże warzywa. Pyszna sałatka marokańska jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Sałatka marokańska z ciecierzycą
Sałatka marokańska z ciecierzycą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce