Zapomnij o nudnych sałatkach. Po marokańskiej zgarniesz same komplementy

Sałatki zdecydowanie nie muszą być nudne, a ta marokańska z ciecierzycą jest na to najlepszym dowodem. Każdy kęs to barwna podróż w stronę Orientu i rozkosz dla podniebienia.

Marokańska sałatka z ciecierzycąMarokańska sałatka z ciecierzycą
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

To coś zupełnie innego niż sałatka jarzynowa czy gyrosowa. Mnogość przypraw i warzyw sprawia, że można śmiało serwować ją nie tylko jako przekąskę, ale nawet lekki obiad. Kalafior i ciecierzyca, stanowiące bazę tej sałatki, doskonale komponują się z aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i słodko-kwaśnym sosem. To danie dla tych, którzy rozkochali się w orientalnej kuchni oraz tych, którzy poszukują nowych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Marokańska sałatka z ciecierzycą

Ta sałatka przeniesie cię wprost do słonecznego Maroka, nawet gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera. Orientalne nuty przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, kurkuma i cynamon, mieszają się z delikatnością kalafiora i ciecierzycy, a chrupkie warzywa wprowadzają świeżość i rześkość. To idealna propozycja na lekką kolację, pożywny lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie.

Kalafior i ciecierzyca są bogate w błonnik, który reguluje trawienie i daje uczucie sytości na długo. Dodatkowo ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego, a oliwa z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów. Do tego witaminy w świeżych warzywach i nie pozostaje nic innego, jak zajadać się smaczną sałatką.

Składniki:

  • 1 mały kalafior,
  • 360 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus.

Sałatka:

  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 mały granat,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W małej miseczce umieść słodką paprykę, kurkumę, suszony czosnek, kmin, cynamon, cayenne, pierz oraz sól i wymieszaj. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem, polej oliwą, posyp połową mieszanką przypraw i wymieszaj. Na drugiej połowie ułóż ciecierzycę, polej oliwą, dodaj pozostałe przyprawy i przemieszaj. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut.

Warzywa w mieszance przypraw
Warzywa w mieszance przypraw © Pyszności

Krok 2. Ogórka, pomidora oraz cebulę pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj i przełóż wszystko do miski. Dodaj oliwę, sok z cytryny, granat i wymieszaj.

Świeże warzywa z granatem
Świeże warzywa z granatem © Pyszności

Krok 3. Do osobnej miski przełóż upieczony i przestudzony kalafior oraz ciecierzycę. Dodaj kuskus i dokładnie wymieszaj.

Pieczona baza sałatki marokańskiej
Pieczona baza sałatki marokańskiej © Pyszności

Krok 4. Na dużym półmisku ułóż kuskus z pieczonymi warzywami. Następnie dodaj świeże warzywa. Pyszna sałatka marokańska jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Sałatka marokańska z ciecierzycą
Sałatka marokańska z ciecierzycą © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀