PrzepisSałatkiZapomnij o nudnych sałatkach. Po marokańskiej zgarniesz same komplementy

Zapomnij o nudnych sałatkach. Po marokańskiej zgarniesz same komplementy

Sałatki zdecydowanie nie muszą być nudne, a ta marokańska z ciecierzycą jest na to najlepszym dowodem. Każdy kęs to barwna podróż w stronę Orientu i rozkosz dla podniebienia.

Marokańska sałatka z ciecierzycą
Marokańska sałatka z ciecierzycą
Źródło zdjęć: © Pyszności

To coś zupełnie innego niż sałatka jarzynowa czy gyrosowa. Mnogość przypraw i warzyw sprawia, że można śmiało serwować ją nie tylko jako przekąskę, ale nawet lekki obiad. Kalafior i ciecierzyca, stanowiące bazę tej sałatki, doskonale komponują się z aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i słodko-kwaśnym sosem. To danie dla tych, którzy rozkochali się w orientalnej kuchni oraz tych, którzy poszukują nowych smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Marokańska sałatka z ciecierzycą

Ta sałatka przeniesie cię wprost do słonecznego Maroka, nawet gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera. Orientalne nuty przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, kurkuma i cynamon, mieszają się z delikatnością kalafiora i ciecierzycy, a chrupkie warzywa wprowadzają świeżość i rześkość. To idealna propozycja na lekką kolację, pożywny lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie.

Kalafior i ciecierzyca są bogate w błonnik, który reguluje trawienie i daje uczucie sytości na długo. Dodatkowo ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego, a oliwa z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów. Do tego witaminy w świeżych warzywach i nie pozostaje nic innego, jak zajadać się smaczną sałatką.

Składniki:

  • 1 mały kalafior,
  • 360 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus.

Sałatka:

  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 mały granat,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W małej miseczce umieść słodką paprykę, kurkumę, suszony czosnek, kmin, cynamon, cayenne, pierz oraz sól i wymieszaj. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem, polej oliwą, posyp połową mieszanką przypraw i wymieszaj. Na drugiej połowie ułóż ciecierzycę, polej oliwą, dodaj pozostałe przyprawy i przemieszaj. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut.

Warzywa w mieszance przypraw
Warzywa w mieszance przypraw© Pyszności

Krok 2. Ogórka, pomidora oraz cebulę pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj i przełóż wszystko do miski. Dodaj oliwę, sok z cytryny, granat i wymieszaj.

Świeże warzywa z granatem
Świeże warzywa z granatem© Pyszności

Krok 3. Do osobnej miski przełóż upieczony i przestudzony kalafior oraz ciecierzycę. Dodaj kuskus i dokładnie wymieszaj.

Pieczona baza sałatki marokańskiej
Pieczona baza sałatki marokańskiej© Pyszności

Krok 4. Na dużym półmisku ułóż kuskus z pieczonymi warzywami. Następnie dodaj świeże warzywa. Pyszna sałatka marokańska jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!

Sałatka marokańska z ciecierzycą
Sałatka marokańska z ciecierzycą© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideosałatka

Wybrane dla Ciebie