Zapomnij o nudnych sałatkach. Po marokańskiej zgarniesz same komplementy
Sałatki zdecydowanie nie muszą być nudne, a ta marokańska z ciecierzycą jest na to najlepszym dowodem. Każdy kęs to barwna podróż w stronę Orientu i rozkosz dla podniebienia.
To coś zupełnie innego niż sałatka jarzynowa czy gyrosowa. Mnogość przypraw i warzyw sprawia, że można śmiało serwować ją nie tylko jako przekąskę, ale nawet lekki obiad. Kalafior i ciecierzyca, stanowiące bazę tej sałatki, doskonale komponują się z aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i słodko-kwaśnym sosem. To danie dla tych, którzy rozkochali się w orientalnej kuchni oraz tych, którzy poszukują nowych smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania
Marokańska sałatka z ciecierzycą
Ta sałatka przeniesie cię wprost do słonecznego Maroka, nawet gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera. Orientalne nuty przypraw, takich jak kmin rzymski, kolendra, kurkuma i cynamon, mieszają się z delikatnością kalafiora i ciecierzycy, a chrupkie warzywa wprowadzają świeżość i rześkość. To idealna propozycja na lekką kolację, pożywny lunch lub oryginalną przekąskę na przyjęcie.
Kalafior i ciecierzyca są bogate w błonnik, który reguluje trawienie i daje uczucie sytości na długo. Dodatkowo ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego, a oliwa z oliwek dostarcza zdrowych tłuszczów. Do tego witaminy w świeżych warzywach i nie pozostaje nic innego, jak zajadać się smaczną sałatką.
Składniki:
- 1 mały kalafior,
- 360 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy kuskus.
Sałatka:
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 mały granat,
- sok z 1 cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W małej miseczce umieść słodką paprykę, kurkumę, suszony czosnek, kmin, cynamon, cayenne, pierz oraz sól i wymieszaj. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem, polej oliwą, posyp połową mieszanką przypraw i wymieszaj. Na drugiej połowie ułóż ciecierzycę, polej oliwą, dodaj pozostałe przyprawy i przemieszaj. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20-25 minut.
Krok 2. Ogórka, pomidora oraz cebulę pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj i przełóż wszystko do miski. Dodaj oliwę, sok z cytryny, granat i wymieszaj.
Krok 3. Do osobnej miski przełóż upieczony i przestudzony kalafior oraz ciecierzycę. Dodaj kuskus i dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Na dużym półmisku ułóż kuskus z pieczonymi warzywami. Następnie dodaj świeże warzywa. Pyszna sałatka marokańska jest już gotowa do jedzenia. Smacznego!