Pieczona szynka z papryką i czerwoną cebulą w intensywnej marynacie
Pieczona szynka z warzywami to jeden z naszych popisowych przepisów na te mniej i bardziej uroczyste spotkania rodzinne. Jej sekret tkwi w specjalnej marynacie, którą dopracowywaliśmy latami.
25.08.2022 | aktual.: 18.09.2023 10:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż wielu osobom szynka z piekarnika kojarzyć się może z wysuszonym mięsem, to z tym przepisem unikniesz wpadki. Sekretem idealnej szynki z warzywami jest marynata, która otula mięso i nadaje mu wyjątkowy smak i charakter. Dzięki pieczeniu w rękawie unikamy też ryzyka, że mięso będzie suche. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, gdy chcemy zaserwować coś konkretnego i ciepłego.
Przepis krok po kroku znajdziesz na stronie:
Pieczona szynka z warzywami- składniki
1,4 kg szynki wieprzowej
1 cebula
1 cebula czerwona
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
400 g wędzonego boczku
Marynata:
¼ szkl. oleju roślinnego
1,5 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki suszonego majeranku
3-4 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Jak upiec szynkę w rękawie?
Szynkę wieprzową natnij tak, aby powstały kieszonki. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia lub blaszki do pieczenia i polej olejem roślinnym.
Dodaj przyprawy: słodką paprykę, suszony majeranek, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wmasuj je w mięso i kieszonki tak aby, przyprawy równomiernie otoczyły szynkę. Przykryj całość folią aluminiową i odstaw do marynowania. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień wcześniej- cała noc w marynacie zdecydowanie będzie dobrze mu służyła.
Do kieszonek w zamarynowanej szynce włóż kawałki żółtej i czerwonej papryki, plasterki czerwonej cebuli i wędzony boczek. Wytapiający się z boczku tłuszcz wsiąknie w szynkę i sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej krucha i soczysta.
Włóż mięso do rękawa do pieczenia i zabezpiecz brzegi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij szynkę z piekarnika i ostrożnie usuń rękaw do pieczenia. Upieczone mięso podawaj na ciepło. Możesz dodać do niego ulubiony dodatek: ziemniaki lub kaszę i surówkę.