Pieczona szynka z papryką i czerwoną cebulą w intensywnej marynacie

Pieczona szynka z warzywami to jeden z naszych popisowych przepisów na te mniej i bardziej uroczyste spotkania rodzinne. Jej sekret tkwi w specjalnej marynacie, którą dopracowywaliśmy latami.

Obrazek
Ewa

Chociaż wielu osobom szynka z piekarnika kojarzyć się może z wysuszonym mięsem, to z tym przepisem unikniesz wpadki. Sekretem idealnej szynki z warzywami jest marynata, która otula mięso i nadaje mu wyjątkowy smak i charakter. Dzięki pieczeniu w rękawie unikamy też ryzyka, że mięso będzie suche. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, gdy chcemy zaserwować coś konkretnego i ciepłego.

Przepis krok po kroku znajdziesz na stronie:

Pieczona szynka z warzywami- składniki

1,4 kg szynki wieprzowej

1 cebula

1 cebula czerwona

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

400 g wędzonego boczku

Marynata:

¼ szkl. oleju roślinnego

1,5 łyżki słodkiej papryki

2 łyżki suszonego majeranku

3-4 ząbki czosnku

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Jak upiec szynkę w rękawie?

Szynkę wieprzową natnij tak, aby powstały kieszonki. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia lub blaszki do pieczenia i polej olejem roślinnym.

Pieczona szynka- Pyszności
Pieczona szynka- Pyszności

Dodaj przyprawy: słodką paprykę, suszony majeranek, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wmasuj je w mięso i kieszonki tak aby, przyprawy równomiernie otoczyły szynkę. Przykryj całość folią aluminiową i odstaw do marynowania. Najlepiej jest przygotować takie mięso dzień wcześniej- cała noc w marynacie zdecydowanie będzie dobrze mu służyła.

Obrazek

Do kieszonek w zamarynowanej szynce włóż kawałki żółtej i czerwonej papryki, plasterki czerwonej cebuli i wędzony boczek. Wytapiający się z boczku tłuszcz wsiąknie w szynkę i sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej krucha i soczysta.

Obrazek

Włóż mięso do rękawa do pieczenia i zabezpiecz brzegi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 2 godziny.

Szynka z piekarnika- Pyszności
Szynka z piekarnika- Pyszności

Po tym czasie wyjmij szynkę z piekarnika i ostrożnie usuń rękaw do pieczenia. Upieczone mięso podawaj na ciepło. Możesz dodać do niego ulubiony dodatek: ziemniaki lub kaszę i surówkę.

Pieczona szynka- Pyszności
Pieczona szynka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione