PrzepisDania mięsneTym mięsem raczyła się polska szlachta. Dziś mało kto ma odwagę spróbować

Tym mięsem raczyła się polska szlachta. Dziś mało kto ma odwagę spróbować

Dziczyzna
Dziczyzna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
08.10.2023 16:02

Dziczyzna była daniem uwielbianym przez naszą rodzimą szlachtę. Codziennie podawano ją na stół. Dzisiaj całkiem o niej zapomnieliśmy, bo według statystyk Polak spożywa tylko 80 g tego mięsa rocznie. A szkoda, bo możemy przygotować z niego bardzo ciekawe potrawy.

Czym tak właściwie jest dziczyzna? To po prostu mięso zwierzyny łownej, czyli dzika, sarny, jelenia, królika, czy dzikich ptaków (bażantów, cyraneczek lub przepiórek). Dawniej świeciła tryumfy w polskiej kuchni, a szlachta dosłownie się nią objadała. Co ciekawe, takie mięso może być elementem zdrowej diety. Dlaczego? Zawiera bowiem dużo żelaza i białka. Dzikie zwierzęta same zdobywają pokarm, co sprawia, że jedzą zdrowiej i nie mają kontaktu z lekami i antybiotykami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dziczyzna to raczej twarde i chude mięso, dlatego podczas przygotowania dobrze dodać do niej wodę lub marynatę, by stała się soczysta. Możemy wykorzystać ją do gulaszu lub pasztetu. Świetnie smakuje także pieczeń z dzika z aromatycznymi sosami i przyprawami. Potrawa ta jest na Liście Produktów Tradycyjnych.

Dziczyzna. Przepis na obłędną szynkę z dzika

Do zrobienia tego dania potrzebujesz pewnych składników. Znajdziesz je w większych dyskontach (za dziczyzną jednak trzeba nieco bardziej się rozejrzeć). Zrób sobie listę zakupową i wybierz się do sklepu, by kupić:

  • 1 kilogram szynki z dzika,
  • 5 ząbków czosnku,
  • ziarna jałowca,
  • rozmaryn,
  • ziele angielskie,
  • kolendra,
  • smalec,
  • sól,
  • pieprz.
Dziczyzna
Dziczyzna© Adobe Stock | H.LEITNER

Sposób wykonania:

  1. Mięso umyj i wysusz.
  2. Zioła połącz z przeciśniętymi przez praskę (lub drobno posiekanymi) ząbkami czosnku. Natrzyj nimi mięso.
  3. Szynkę połóż na talerz i wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i włóż do niej szynkę. Posyp mięso solą i pieprzem.
  5. Dziczyzna powinna piec się przez 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Co jakiś czas podlewaj ją wodą, by nie była za bardzo sucha.
  6. Tak przygotowaną szynkę możesz pokroić na plasterki i zjadać z ulubionymi kanapkami.
Źródło artykułu:WP Kuchnia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także