Tym mięsem raczyła się polska szlachta. Dziś mało kto ma odwagę spróbować
Dziczyzna była daniem uwielbianym przez naszą rodzimą szlachtę. Codziennie podawano ją na stół. Dzisiaj całkiem o niej zapomnieliśmy, bo według statystyk Polak spożywa tylko 80 g tego mięsa rocznie. A szkoda, bo możemy przygotować z niego bardzo ciekawe potrawy.
08.10.2023 16:02
Czym tak właściwie jest dziczyzna? To po prostu mięso zwierzyny łownej, czyli dzika, sarny, jelenia, królika, czy dzikich ptaków (bażantów, cyraneczek lub przepiórek). Dawniej świeciła tryumfy w polskiej kuchni, a szlachta dosłownie się nią objadała. Co ciekawe, takie mięso może być elementem zdrowej diety. Dlaczego? Zawiera bowiem dużo żelaza i białka. Dzikie zwierzęta same zdobywają pokarm, co sprawia, że jedzą zdrowiej i nie mają kontaktu z lekami i antybiotykami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dziczyzna to raczej twarde i chude mięso, dlatego podczas przygotowania dobrze dodać do niej wodę lub marynatę, by stała się soczysta. Możemy wykorzystać ją do gulaszu lub pasztetu. Świetnie smakuje także pieczeń z dzika z aromatycznymi sosami i przyprawami. Potrawa ta jest na Liście Produktów Tradycyjnych.
Dziczyzna. Przepis na obłędną szynkę z dzika
Do zrobienia tego dania potrzebujesz pewnych składników. Znajdziesz je w większych dyskontach (za dziczyzną jednak trzeba nieco bardziej się rozejrzeć). Zrób sobie listę zakupową i wybierz się do sklepu, by kupić:
- 1 kilogram szynki z dzika,
- 5 ząbków czosnku,
- ziarna jałowca,
- rozmaryn,
- ziele angielskie,
- kolendra,
- smalec,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
- Mięso umyj i wysusz.
- Zioła połącz z przeciśniętymi przez praskę (lub drobno posiekanymi) ząbkami czosnku. Natrzyj nimi mięso.
- Szynkę połóż na talerz i wstaw do lodówki na całą noc.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i włóż do niej szynkę. Posyp mięso solą i pieprzem.
- Dziczyzna powinna piec się przez 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Co jakiś czas podlewaj ją wodą, by nie była za bardzo sucha.
- Tak przygotowaną szynkę możesz pokroić na plasterki i zjadać z ulubionymi kanapkami.