Tym mięsem raczyła się polska szlachta. Dziś mało kto ma odwagę spróbować

Dziczyzna była daniem uwielbianym przez naszą rodzimą szlachtę. Codziennie podawano ją na stół. Dzisiaj całkiem o niej zapomnieliśmy, bo według statystyk Polak spożywa tylko 80 g tego mięsa rocznie. A szkoda, bo możemy przygotować z niego bardzo ciekawe potrawy.

DziczyznaDziczyzna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Czym tak właściwie jest dziczyzna? To po prostu mięso zwierzyny łownej, czyli dzika, sarny, jelenia, królika, czy dzikich ptaków (bażantów, cyraneczek lub przepiórek). Dawniej świeciła tryumfy w polskiej kuchni, a szlachta dosłownie się nią objadała. Co ciekawe, takie mięso może być elementem zdrowej diety. Dlaczego? Zawiera bowiem dużo żelaza i białka. Dzikie zwierzęta same zdobywają pokarm, co sprawia, że jedzą zdrowiej i nie mają kontaktu z lekami i antybiotykami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten chlebek z dodatkami znika w mgnieniu oka. Zrób go jeszcze dziś i sam się przekonaj

Dziczyzna to raczej twarde i chude mięso, dlatego podczas przygotowania dobrze dodać do niej wodę lub marynatę, by stała się soczysta. Możemy wykorzystać ją do gulaszu lub pasztetu. Świetnie smakuje także pieczeń z dzika z aromatycznymi sosami i przyprawami. Potrawa ta jest na Liście Produktów Tradycyjnych.

Dziczyzna. Przepis na obłędną szynkę z dzika

Do zrobienia tego dania potrzebujesz pewnych składników. Znajdziesz je w większych dyskontach (za dziczyzną jednak trzeba nieco bardziej się rozejrzeć). Zrób sobie listę zakupową i wybierz się do sklepu, by kupić:

  • 1 kilogram szynki z dzika,
  • 5 ząbków czosnku,
  • ziarna jałowca,
  • rozmaryn,
  • ziele angielskie,
  • kolendra,
  • smalec,
  • sól,
  • pieprz.
Dziczyzna
Dziczyzna © Adobe Stock | H.LEITNER

Sposób wykonania:

  1. Mięso umyj i wysusz.
  2. Zioła połącz z przeciśniętymi przez praskę (lub drobno posiekanymi) ząbkami czosnku. Natrzyj nimi mięso.
  3. Szynkę połóż na talerz i wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem i włóż do niej szynkę. Posyp mięso solą i pieprzem.
  5. Dziczyzna powinna piec się przez 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Co jakiś czas podlewaj ją wodą, by nie była za bardzo sucha.
  6. Tak przygotowaną szynkę możesz pokroić na plasterki i zjadać z ulubionymi kanapkami.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia