Panierowana cebula w kształcie kwiatów. Prosta dekoracja i chrupiąca przekąska w jednym
Panierowana cebula w kształcie kwiatów to coś pysznego. Mogłoby się wydawać, że cebula to warzywo, z którego nie uzyska się wiele. Nic bardziej mylnego! Przygotowaliśmy dzisiaj przepis na chrupiącą cebulą w kształcie kwiatu. Prosty patent na pyszną przekąskę i dekorację w jednym!
23.03.2022 | aktual.: 20.03.2024 15:18
Panierowana cebula w kształcie kwiatów. Chrupiąca cebula inaczej
Chociaż w roli przekąski z cebuli najczęściej widzimy krążki, to można z niej wykrzesać jeszcze więcej. Mało popularny w Polsce fast food, który robi furorę za granicą. Chrupiący kwiat z cebuli sprawdzi się na każdym spotkaniu z przyjaciółmi, rodzinnej kolacji czy wieczorze filmowym z najbliższymi.
Jeśli lubisz krążki cebulowe, to ten przepis skradnie Ci serce. Raz na jakiś czas można zaszaleć i pozwolić sobie na takie chrupiące pyszności. Oto przepis na panierowaną cebulę w kształcie kwiatów.
Smażona cebula w kształcie kwiatu
To przepis, w którym rozmiar zdecydowanie ma znaczenie. Im większą cebulę wybierzesz, tym wygodniej i łatwiej będzie Ci ją naciąć. Sprawdzi się tutaj zarówno biała jak i czerwona cebula. Do smażenia najlepiej wybrać olej rzepakowy lub słonecznikowy.
Kwiat z cebuli – składniki
Jak zrobić kwiat z cebuli? Jednym z największych plusów tego przepisu jest to, że jest on po prostu tani. Składniki są proste i większość z nich masz zapewne w swoim domu.
Podstawowe składniki
- 2 cebule
- olej roślinny do smażenia
Panierka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- po 1 łyżce: suszonego oregano, tymianku, papryki słodkiej, czosnku granulowanego i soli
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka mleka
Dip jogurtowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ketchupu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Smażona cebula – przepis
Cebulę obierz z łusek i usuń pierwszą warstwę cebuli, tą najbardziej zewnętrzną tuż pod łuskami. Odetnij końcówkę cebuli, tak aby się nie przewracała po ustawieniu na desce do krojenia. Następnie ponacinaj ją dookoła.Zacznij od nacięcia na cztery równe przeciwległe części. Uważaj, żeby nie przeciąć jej jednak do końca!
Delikatnymi ruchami rozłóż cebulę- w przeciwnym razie się płatki posklejają i będą mniej chrupiące po usmażeniu.
Cebulę możesz umieścić w wodzie z lodem na kilka minut, dzięki czemu warstwy dokładnie się rozdzielą.
Czas przygotować panierkę. W tym celu połącz: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, czosnek granulowany, suszone oregano i tymianek, sól oraz paprykę słodką. Dokładnie wymieszaj. Zanurz cebulę w mleku, po czym obtocz w przygotowanej mieszance. Powtórz ten proces dwa razy. Następnie obtocz cebulę w bułce tartej.
Smaż w rozgrzanym oleju do zarumienienia panierki. Następnie połóż na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Wiele osób lubi smażyć na smalcu- tutaj jednak tłuszcz roślinny nie sprawdzi się ze względu na zbyt intensywny smak. My smażyliśmy na oleju rzepakowym, ale równie dobrze sprawdzi się na przykład słonecznikowy.
Każdą cebulę smaż pojedynczo- dodanie zbyt dużej ilości do oleju może spowodować obniżenie jego temperatury. W rezultacie cebula się ugotuje zamiast usmażyć.
Przepis na prosty dip do panierowanej cebuli
W międzyczasie możesz przygotować dip. Łącząc: jogurt naturalny, ketchup, słodką paprykę, suszone oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Możesz tutaj przygotować również dowolny inny sos- sprawdzi się zarówno czosnkowy, tysiąca wysp, majonezowy, jak i zwykły ketchup.