PrzepisZupyBabcia często gotowała taką zupę. Dziś główny składnik wywołuje grymas

Babcia często gotowała taką zupę. Dziś główny składnik wywołuje grymas

Barszcz biały z dudkami to już nieco zapomniany specjał
Barszcz biały z dudkami to już nieco zapomniany specjał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
09.11.2023 11:04, aktualizacja: 09.11.2023 11:21

Barszcz biały dudkowy to nieco zapomniany specjał polskiej kuchni. Zwany jest też kwaśną zupą, a jego głównym składnikiem są podroby. Moja babcia często gotowała tę zupę, dzisiaj ja staram się odtwarzać jej przepis, zachowując tradycyjny smak.

Barszcz z dudek, nazywany też kwaśną zupą, to potrawa, która wielu osobom kojarzyć się może z kuchnią PRL-u. Dudki bowiem to podroby, które wzbogacały smak prostego barszczu. I dzisiaj z łatwością można odtworzyć ten przepis. Wystarczy naprawdę niewiele.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Barszcz dudkowy. Wiele osób krzywi się na myśl o głównym składniku zupy

Barszcz biały na dudkach to tradycyjna polska zupa. Dudki to potoczna nazwa dla zapomnianych już podrobów - cielęcych (bywa też, że wieprzowych) płuc. Dudki mają delikatny smak i konsystencję, a także są bogate w białko i żelazo. Płuca, obok wątroby, mózgu, nerek i serca należą do podrobów o najwyższej wartości odżywczej.

Płuca charakteryzują się bladoróżową barwą i dużą sprężystością, co jest warunkowane wysoką zawartością tkanki łącznej. Przyrządzając te podroby, należy pamiętać, że są dość twarde. Jednak po długiej obróbce nabiorą delikatnej konsystencji. Doskonale sprawdzą się jako pożywny dodatek do zupy.

Z czym podaje się barszcz dudkowy? Najlepszy dodatkami są klasyczne ziemniaki - pokrojone w kostkę lub tłuczone, a także jajko. Dla jednych barszcz występuje wyłącznie w towarzystwie jajka na twardo, jednak w wersji z jajkiem sadzonym zupa będzie wyglądać efektowniej i lepiej smakować.

Barszcz biały z dudkami podajemy z ziemniakami i jajkiem
Barszcz biały z dudkami podajemy z ziemniakami i jajkiem © Freepik | jcomp

Jak ugotować barszcz z dudków? Przepis

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 1 kg dudków,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • ćwierć selera,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 4-5 liści laurowych,
  • sól i majeranek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Płucka zalej wodą tak, by tylko je przykryła. Gotuj podroby przez 10 minut, po tym czasie wylej wodę spod gotowania i zalej płucka świeżą wodą. Doprowadź całość do wrzenia.
  2. Zbierz szumowiny. Po tym dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera oraz liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Barszcz gotuj ok. godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmij ugotowane płucka, pokrój je w kostkę i ponownie wrzuć do zupy.
  5. Żółtko utrzyj na gładką masę z mąką i śmietaną. Do mieszaniny dodaj odrobinę zupy. Zamieszaj całość i wlej do garnka z barszczem. Gotuj jeszcze tylko kilka minut.
  6. Na koniec dopraw całość chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także