Babcia często gotowała taką zupę. Dziś główny składnik wywołuje grymas

Barszcz biały dudkowy to nieco zapomniany specjał polskiej kuchni. Zwany jest też kwaśną zupą, a jego głównym składnikiem są podroby. Moja babcia często gotowała tę zupę, dzisiaj ja staram się odtwarzać jej przepis, zachowując tradycyjny smak.

Barszcz biały z dudkami to już nieco zapomniany specjałBarszcz biały z dudkami to już nieco zapomniany specjał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Barszcz z dudek, nazywany też kwaśną zupą, to potrawa, która wielu osobom kojarzyć się może z kuchnią PRL-u. Dudki bowiem to podroby, które wzbogacały smak prostego barszczu. I dzisiaj z łatwością można odtworzyć ten przepis. Wystarczy naprawdę niewiele.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Barszcz dudkowy. Wiele osób krzywi się na myśl o głównym składniku zupy

Barszcz biały na dudkach to tradycyjna polska zupa. Dudki to potoczna nazwa dla zapomnianych już podrobów - cielęcych (bywa też, że wieprzowych) płuc. Dudki mają delikatny smak i konsystencję, a także są bogate w białko i żelazo. Płuca, obok wątroby, mózgu, nerek i serca należą do podrobów o najwyższej wartości odżywczej.

Płuca charakteryzują się bladoróżową barwą i dużą sprężystością, co jest warunkowane wysoką zawartością tkanki łącznej. Przyrządzając te podroby, należy pamiętać, że są dość twarde. Jednak po długiej obróbce nabiorą delikatnej konsystencji. Doskonale sprawdzą się jako pożywny dodatek do zupy.

Z czym podaje się barszcz dudkowy? Najlepszy dodatkami są klasyczne ziemniaki - pokrojone w kostkę lub tłuczone, a także jajko. Dla jednych barszcz występuje wyłącznie w towarzystwie jajka na twardo, jednak w wersji z jajkiem sadzonym zupa będzie wyglądać efektowniej i lepiej smakować.

Barszcz biały z dudkami podajemy z ziemniakami i jajkiem
Barszcz biały z dudkami podajemy z ziemniakami i jajkiem © Freepik | jcomp

Jak ugotować barszcz z dudków? Przepis

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 1 kg dudków,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 żółtko,
  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • ćwierć selera,
  • 4 łyżki chrzanu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
  • 4-5 liści laurowych,
  • sól i majeranek do smaku.

Przygotowanie:

  1. Płucka zalej wodą tak, by tylko je przykryła. Gotuj podroby przez 10 minut, po tym czasie wylej wodę spod gotowania i zalej płucka świeżą wodą. Doprowadź całość do wrzenia.
  2. Zbierz szumowiny. Po tym dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera oraz liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Barszcz gotuj ok. godzinę.
  4. Po tym czasie wyjmij ugotowane płucka, pokrój je w kostkę i ponownie wrzuć do zupy.
  5. Żółtko utrzyj na gładką masę z mąką i śmietaną. Do mieszaniny dodaj odrobinę zupy. Zamieszaj całość i wlej do garnka z barszczem. Gotuj jeszcze tylko kilka minut.
  6. Na koniec dopraw całość chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥