Moja babcia nie dolewa oleju do surówki z kiszonej kapusty. Stawia na jeszcze lepszy dodatek
Lekko kwaśna, nieco słodko i bajecznie chrupiąca surówka z kiszonej kapusty należy do moich ulubionych dodatków do obiadu. Wersja, którą robię najczęściej, wyklucza mieszanie jej z olejem. W zamian dodaję składnik polecany przez moją babcię. Niektórych dziwić może takie połączenie, jednak ręczę, że smakuje fenomenalnie.
09.11.2023 09:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ta surówka to idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza zimą. Kapusta kiszona to cenne źródło witaminy C, wspierającej odporność, dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, do tego poprawia kondycję skóry. Istnieje wiele wariacji na temat surówki z kiszonej kapusty, jednak ta jest moją ulubioną. Przepis wyszperałam z notatnika babci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z kiszonej kapusty z przepiśnika babci. Co zamiast oleju?
Surówka z kiszonej kapusty to częsty obiadowy dodatek w moim domu. Przygotowując ją, korzystam z przepisu babci, w którym zamiast oleju w surówce ląduje śmietana 12 proc. Mimo że kompozycja ta może wydawać się co najmniej dziwna, smakuje wspaniale.
Głównym składnikiem babcinej surówki jest kapusta kiszona. Babcia zawsze ma zapas kiszonek w piwnicy, jednak jeśli wybierasz tę sklepową, zawsze sięgaj po kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Kapusta kwaszona zawiera chemiczne dodatki przyspieszające kiszenie.
Babcia do surówki dodaje marchewkę i jabłko. Te dwa słodkie składniki zrównoważą kwasowość śmietany i kapusty. Niektórzy dodają też świeżą białą cebulę - pamiętaj jednak, że z takim dodatkiem twoja surówka nabierze intensywnego smaku. Nie obędzie się bez świeżych ziół - pietruszka czy koperek doskonale odnajdują się w takich kompozycjach.
Surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną. Przepis
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 jabłko,
- 1 marchewka,
- 4 łyżki śmietany 12 proc.,
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną posiekaj (wcześniej możesz ja przepłukać).
- Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych lub drobnych oczkach - wedle uznania. nać pietruszki posiekaj drobno.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem.
- Dopraw surówkę opcjonalnie solą i cukrem do smaku.
- Najlepiej smakuje lekko schłodzona i oprószona świeżo mielonym pieprzem.