Moja babcia nie dolewa oleju do surówki z kiszonej kapusty. Stawia na jeszcze lepszy dodatek

Lekko kwaśna, nieco słodko i bajecznie chrupiąca surówka z kiszonej kapusty należy do moich ulubionych dodatków do obiadu. Wersja, którą robię najczęściej, wyklucza mieszanie jej z olejem. W zamian dodaję składnik polecany przez moją babcię. Niektórych dziwić może takie połączenie, jednak ręczę, że smakuje fenomenalnie.

Moja babcia nie dolewa oleju do surówki z kiszonej kapusty. Stawia na jeszcze lepszy dodatekCo dodać do surówki z kiszonej kapusty zamiast oleju?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ta surówka to idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza zimą. Kapusta kiszona to cenne źródło witaminy C, wspierającej odporność, dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, do tego poprawia kondycję skóry. Istnieje wiele wariacji na temat surówki z kiszonej kapusty, jednak ta jest moją ulubioną. Przepis wyszperałam z notatnika babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Surówka z kiszonej kapusty z przepiśnika babci. Co zamiast oleju?

Surówka z kiszonej kapusty to częsty obiadowy dodatek w moim domu. Przygotowując ją, korzystam z przepisu babci, w którym zamiast oleju w surówce ląduje śmietana 12 proc. Mimo że kompozycja ta może wydawać się co najmniej dziwna, smakuje wspaniale.

Głównym składnikiem babcinej surówki jest kapusta kiszona. Babcia zawsze ma zapas kiszonek w piwnicy, jednak jeśli wybierasz tę sklepową, zawsze sięgaj po kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Kapusta kwaszona zawiera chemiczne dodatki przyspieszające kiszenie.

Babcia do surówki dodaje marchewkę i jabłko. Te dwa słodkie składniki zrównoważą kwasowość śmietany i kapusty. Niektórzy dodają też świeżą białą cebulę - pamiętaj jednak, że z takim dodatkiem twoja surówka nabierze intensywnego smaku. Nie obędzie się bez świeżych ziół - pietruszka czy koperek doskonale odnajdują się w takich kompozycjach.

Kiszona kapusta to wspaniała baza wielu surówek
Kiszona kapusta to wspaniała baza wielu surówek © Pexels | Polina Tankilevitch

Surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną. Przepis

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 1 marchewka,
  • 4 łyżki śmietany 12 proc.,
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną posiekaj (wcześniej możesz ja przepłukać).
  2. Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych lub drobnych oczkach - wedle uznania. nać pietruszki posiekaj drobno.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj śmietanę, dopraw pieprzem.
  4. Dopraw surówkę opcjonalnie solą i cukrem do smaku.
  5. Najlepiej smakuje lekko schłodzona i oprószona świeżo mielonym pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę