InspiracjeKotlety mielone pyszne jak nigdy. Ten tani dodatek to gwarancja doskonałego smaku

Kotlety mielone pyszne jak nigdy. Ten tani dodatek to gwarancja doskonałego smaku

Kotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek wcześniej
Kotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek wcześniej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FormaA
15.12.2023 09:07, aktualizacja: 20.03.2024 10:38

Jeden nietypowy dodatek sprawi, że kotlety mielone będą dobre jak nigdy wcześniej. Ten obiad będzie dosłownie znikał z talerzy z prędkością światła. Lepiej spróbuj go, nim domownicy zasiądą do stołu, bo istnieje ryzyko, że nie zostawią dla ciebie nawet okruszka!

Kotlety mielone to sztandarowe danie tradycyjnej kuchni polskiej. Być może brzmi to dość pompatycznie, dlatego uściślamy: to również niejako symbol rodzinnego obiadku w luźnym i niezobowiązującym tonie. No i jak tu ich nie kochać? Sam przyznaj, że nie wyobrażasz sobie funkcjonowania domowego ogniska bez mielonych. A co zrobić, żeby były one jeszcze lepsze? Cóż, na początek należy przeczytać ten artykuł...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone w polskich domach

Należy jednak uczciwie dodać, że kotlety mielone, wbrew pozorom, wcale nie są takie proste do zrobienia. To w końcu składowa kilku elementów, z których każdy ma w potrawie swoje własne, unikalne zadanie. Cebula, która podczas smażenia wytapia swoje soki, nadaje mięsu soczystości. Jajko dba o spoistość masy mięsnej, a namoczona w mleku bułka — o jej puszystość. Rzecz jasna nie są to jedyne składniki mielonych, jakie pojawiają się w recepturach polskich gospodyń.

Niektórzy do kotletów mielonych dodają również startej marchewki, natki pietruszki i czosnku. Ci z kolei, którzy z różnych względów nie chcą dodawać do mięsa jajek, często zastępują je ugotowanym ryżem, mąką ziemniaczaną albo kaszą manną. Te produkty doskonale zdają egzamin i kotlety wychodzą zwarte i smaczne. My jednak chcemy ci dzisiaj zaproponować coś jeszcze innego.

Kotlety mielone - dodaj do nich nietypowy składnik
Kotlety mielone - dodaj do nich nietypowy składnik© Canva | tgchan

Jeszcze lepsze kotlety mielone

Bez fałszywej skromności przyznamy, że nasz ostatni eksperyment kulinarny powiódł się doskonale i kotlety mielone wyszły po prostu boskie. Co do nich dodaliśmy? Odpowiedź jest bardzo prosta: boczek. Składnik ten sprawił, że kotlety nabrały nowej jakości struktury, cudownego smaku i troszkę więcej przyjemnego tłuszczyku i chrupkości w środku.

Boczek, przed dodaniem do masy mięsnej, należy oczywiście pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na patelni. Trzeba również pamiętać, że bardzo istotna jest tu kwestia proporcji. Za dużo boczku zepsuje potrawę, a za mało — pozostanie niezauważone. Według nas optimum stanowi tu 200-300 gramów boczku na kilogram mięsa mielonego. Wtedy kotlety wychodzą idealnie!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także