Kotlety mielone pyszne jak nigdy. Ten tani dodatek to gwarancja doskonałego smaku

Jeden nietypowy dodatek sprawi, że kotlety mielone będą dobre jak nigdy wcześniej. Ten obiad będzie dosłownie znikał z talerzy z prędkością światła. Lepiej spróbuj go, nim domownicy zasiądą do stołu, bo istnieje ryzyko, że nie zostawią dla ciebie nawet okruszka!

Kotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek wcześniejKotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek wcześniej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FormaA
SKOMENTUJ

Kotlety mielone to sztandarowe danie tradycyjnej kuchni polskiej. Być może brzmi to dość pompatycznie, dlatego uściślamy: to również niejako symbol rodzinnego obiadku w luźnym i niezobowiązującym tonie. No i jak tu ich nie kochać? Sam przyznaj, że nie wyobrażasz sobie funkcjonowania domowego ogniska bez mielonych. A co zrobić, żeby były one jeszcze lepsze? Cóż, na początek należy przeczytać ten artykuł...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Kotlety mielone w polskich domach

Należy jednak uczciwie dodać, że kotlety mielone, wbrew pozorom, wcale nie są takie proste do zrobienia. To w końcu składowa kilku elementów, z których każdy ma w potrawie swoje własne, unikalne zadanie. Cebula, która podczas smażenia wytapia swoje soki, nadaje mięsu soczystości. Jajko dba o spoistość masy mięsnej, a namoczona w mleku bułka — o jej puszystość. Rzecz jasna nie są to jedyne składniki mielonych, jakie pojawiają się w recepturach polskich gospodyń.

Niektórzy do kotletów mielonych dodają również startej marchewki, natki pietruszki i czosnku. Ci z kolei, którzy z różnych względów nie chcą dodawać do mięsa jajek, często zastępują je ugotowanym ryżem, mąką ziemniaczaną albo kaszą manną. Te produkty doskonale zdają egzamin i kotlety wychodzą zwarte i smaczne. My jednak chcemy ci dzisiaj zaproponować coś jeszcze innego.

Kotlety mielone - dodaj do nich nietypowy składnik
Kotlety mielone - dodaj do nich nietypowy składnik © Canva | tgchan

Jeszcze lepsze kotlety mielone

Bez fałszywej skromności przyznamy, że nasz ostatni eksperyment kulinarny powiódł się doskonale i kotlety mielone wyszły po prostu boskie. Co do nich dodaliśmy? Odpowiedź jest bardzo prosta: boczek. Składnik ten sprawił, że kotlety nabrały nowej jakości struktury, cudownego smaku i troszkę więcej przyjemnego tłuszczyku i chrupkości w środku.

Boczek, przed dodaniem do masy mięsnej, należy oczywiście pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na patelni. Trzeba również pamiętać, że bardzo istotna jest tu kwestia proporcji. Za dużo boczku zepsuje potrawę, a za mało — pozostanie niezauważone. Według nas optimum stanowi tu 200-300 gramów boczku na kilogram mięsa mielonego. Wtedy kotlety wychodzą idealnie!

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie