Kotlety mielone pyszne jak nigdy. Ten tani dodatek to gwarancja doskonałego smaku

Jeden nietypowy dodatek sprawi, że kotlety mielone będą dobre jak nigdy wcześniej. Ten obiad będzie dosłownie znikał z talerzy z prędkością światła. Lepiej spróbuj go, nim domownicy zasiądą do stołu, bo istnieje ryzyko, że nie zostawią dla ciebie nawet okruszka!

Kotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek wcześniejKotlety mielone będą lepsze niż kiedykolwiek wcześniej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FormaA

Kotlety mielone to sztandarowe danie tradycyjnej kuchni polskiej. Być może brzmi to dość pompatycznie, dlatego uściślamy: to również niejako symbol rodzinnego obiadku w luźnym i niezobowiązującym tonie. No i jak tu ich nie kochać? Sam przyznaj, że nie wyobrażasz sobie funkcjonowania domowego ogniska bez mielonych. A co zrobić, żeby były one jeszcze lepsze? Cóż, na początek należy przeczytać ten artykuł...

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Kotlety mielone w polskich domach

Należy jednak uczciwie dodać, że kotlety mielone, wbrew pozorom, wcale nie są takie proste do zrobienia. To w końcu składowa kilku elementów, z których każdy ma w potrawie swoje własne, unikalne zadanie. Cebula, która podczas smażenia wytapia swoje soki, nadaje mięsu soczystości. Jajko dba o spoistość masy mięsnej, a namoczona w mleku bułka — o jej puszystość. Rzecz jasna nie są to jedyne składniki mielonych, jakie pojawiają się w recepturach polskich gospodyń.

Niektórzy do kotletów mielonych dodają również startej marchewki, natki pietruszki i czosnku. Ci z kolei, którzy z różnych względów nie chcą dodawać do mięsa jajek, często zastępują je ugotowanym ryżem, mąką ziemniaczaną albo kaszą manną. Te produkty doskonale zdają egzamin i kotlety wychodzą zwarte i smaczne. My jednak chcemy ci dzisiaj zaproponować coś jeszcze innego.

Kotlety mielone - dodaj do nich nietypowy składnik
Kotlety mielone - dodaj do nich nietypowy składnik © Canva | tgchan

Jeszcze lepsze kotlety mielone

Bez fałszywej skromności przyznamy, że nasz ostatni eksperyment kulinarny powiódł się doskonale i kotlety mielone wyszły po prostu boskie. Co do nich dodaliśmy? Odpowiedź jest bardzo prosta: boczek. Składnik ten sprawił, że kotlety nabrały nowej jakości struktury, cudownego smaku i troszkę więcej przyjemnego tłuszczyku i chrupkości w środku.

Boczek, przed dodaniem do masy mięsnej, należy oczywiście pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na patelni. Trzeba również pamiętać, że bardzo istotna jest tu kwestia proporcji. Za dużo boczku zepsuje potrawę, a za mało — pozostanie niezauważone. Według nas optimum stanowi tu 200-300 gramów boczku na kilogram mięsa mielonego. Wtedy kotlety wychodzą idealnie!

Wybrane dla Ciebie

Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik