Układam schab w naczyniu i zalewam sosem. Mięso wychodzi kruchutkie i delikatne

Schab pieczony w sosie z warzywami to idealna propozycja na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Mięso jest soczyste i aromatyczne, a warzywa nadają mu ciekawy smak i teksturę. Koniecznie wypróbuj mój przepis.

Przepis na soczysty schab. Idealny pomysł na świąteczny obiad.Przepis na soczysty schab. Idealny pomysł na świąteczny obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter
Marcin Michałowski

Jeśli poszukujesz oryginalnego pomysłu na obiad, który zachwyci rodzinę, proponuję wyjątkowy przepis na pieczony schab w soczystym sosie musztardowo-pomidorowym z dodatkiem warzyw. To kulinarne arcydzieło podbije serca twoich gości i sprawi, że twój stół zacznie błyszczeć jeszcze większym blaskiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Schab – klasyka w wyjątkowym wydaniu

Warto zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Pieczony schab to idealny wybór na uroczysty obiad. Kruchutki, delikatny, doskonale wchłaniający smak sosu - z pewnością zaskoczy i zachwyci wszystkich smakoszy.

Przepis na świąteczny pieczony schab

Przygotowanie tego dania jest dość proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 6 pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • papryka słodka,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • pieprz i sól,
  • 2 szklanki mleka.

Sos:

  • ½ szklanki keczupu,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • pieprz i sól (do smaku),
  • 1 ½ szklanki wody,

Przygotowanie:

  1. Kroję schab w plastry i moczę go w mleku przez minimum 2 godziny. Następnie odsączam mięso i delikatnie je rozbijam. Doprawiam przyprawą do mięsa mielonego, dodaję pieprz i sól.
  2. Następnie obsmażam schab na oleju.Przygotowuję sos, mieszając wodę, keczup, koncentrat, musztardę, pieprz i sól.
  3. Rozgrzewam piekarnik do 220 st. C. Natłuszczam formę żaroodporną i układam w niej schab, cebulę, ogórki, paprykę, pieczarki i czosnek. Doprawiam i zalewam przygotowanym wcześniej sosem. Wstrząsam formą, aby sos równomiernie go pokrył. Przykrywam formę folią aluminiową i piekę przez 1 godzinę.

Wskazówki:

  • Aby schab był jeszcze bardziej soczysty, możesz go zamarynować w mleku, przyprawach i ulubionych ziołach przez całą noc.
  • Do sosu możesz dodać również inne warzywa, np. marchewkę, seler czy cukinię.
  • Jeśli chcesz, możesz podawać schab z sosem w osobnym naczyniu.
Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa