Układam schab w naczyniu i zalewam sosem. Mięso wychodzi kruchutkie i delikatne
Schab pieczony w sosie z warzywami to idealna propozycja na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Mięso jest soczyste i aromatyczne, a warzywa nadają mu ciekawy smak i teksturę. Koniecznie wypróbuj mój przepis.
02.01.2024 | aktual.: 02.01.2024 16:39
Jeśli poszukujesz oryginalnego pomysłu na obiad, który zachwyci rodzinę, proponuję wyjątkowy przepis na pieczony schab w soczystym sosie musztardowo-pomidorowym z dodatkiem warzyw. To kulinarne arcydzieło podbije serca twoich gości i sprawi, że twój stół zacznie błyszczeć jeszcze większym blaskiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab – klasyka w wyjątkowym wydaniu
Warto zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Pieczony schab to idealny wybór na uroczysty obiad. Kruchutki, delikatny, doskonale wchłaniający smak sosu - z pewnością zaskoczy i zachwyci wszystkich smakoszy.
Przepis na świąteczny pieczony schab
Przygotowanie tego dania jest dość proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego,
- 1 papryka czerwona,
- 5 ogórków konserwowych,
- 6 pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- papryka słodka,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- pieprz i sól,
- 2 szklanki mleka.
Sos:
- ½ szklanki keczupu,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki musztardy,
- pieprz i sól (do smaku),
- 1 ½ szklanki wody,
Przygotowanie:
- Kroję schab w plastry i moczę go w mleku przez minimum 2 godziny. Następnie odsączam mięso i delikatnie je rozbijam. Doprawiam przyprawą do mięsa mielonego, dodaję pieprz i sól.
- Następnie obsmażam schab na oleju.Przygotowuję sos, mieszając wodę, keczup, koncentrat, musztardę, pieprz i sól.
- Rozgrzewam piekarnik do 220 st. C. Natłuszczam formę żaroodporną i układam w niej schab, cebulę, ogórki, paprykę, pieczarki i czosnek. Doprawiam i zalewam przygotowanym wcześniej sosem. Wstrząsam formą, aby sos równomiernie go pokrył. Przykrywam formę folią aluminiową i piekę przez 1 godzinę.
Wskazówki:
- Aby schab był jeszcze bardziej soczysty, możesz go zamarynować w mleku, przyprawach i ulubionych ziołach przez całą noc.
- Do sosu możesz dodać również inne warzywa, np. marchewkę, seler czy cukinię.
- Jeśli chcesz, możesz podawać schab z sosem w osobnym naczyniu.
Zobacz także