Układam schab w naczyniu i zalewam sosem. Mięso wychodzi kruchutkie i delikatne
Schab pieczony w sosie z warzywami to idealna propozycja na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Mięso jest soczyste i aromatyczne, a warzywa nadają mu ciekawy smak i teksturę. Koniecznie wypróbuj mój przepis.
02.01.2024 | aktual.: 02.01.2024 16:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli poszukujesz oryginalnego pomysłu na obiad, który zachwyci rodzinę, proponuję wyjątkowy przepis na pieczony schab w soczystym sosie musztardowo-pomidorowym z dodatkiem warzyw. To kulinarne arcydzieło podbije serca twoich gości i sprawi, że twój stół zacznie błyszczeć jeszcze większym blaskiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab – klasyka w wyjątkowym wydaniu
Warto zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Pieczony schab to idealny wybór na uroczysty obiad. Kruchutki, delikatny, doskonale wchłaniający smak sosu - z pewnością zaskoczy i zachwyci wszystkich smakoszy.
Przepis na świąteczny pieczony schab
Przygotowanie tego dania jest dość proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego,
- 1 papryka czerwona,
- 5 ogórków konserwowych,
- 6 pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- papryka słodka,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- pieprz i sól,
- 2 szklanki mleka.
Sos:
- ½ szklanki keczupu,
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki musztardy,
- pieprz i sól (do smaku),
- 1 ½ szklanki wody,
Przygotowanie:
- Kroję schab w plastry i moczę go w mleku przez minimum 2 godziny. Następnie odsączam mięso i delikatnie je rozbijam. Doprawiam przyprawą do mięsa mielonego, dodaję pieprz i sól.
- Następnie obsmażam schab na oleju.Przygotowuję sos, mieszając wodę, keczup, koncentrat, musztardę, pieprz i sól.
- Rozgrzewam piekarnik do 220 st. C. Natłuszczam formę żaroodporną i układam w niej schab, cebulę, ogórki, paprykę, pieczarki i czosnek. Doprawiam i zalewam przygotowanym wcześniej sosem. Wstrząsam formą, aby sos równomiernie go pokrył. Przykrywam formę folią aluminiową i piekę przez 1 godzinę.
Wskazówki:
- Aby schab był jeszcze bardziej soczysty, możesz go zamarynować w mleku, przyprawach i ulubionych ziołach przez całą noc.
- Do sosu możesz dodać również inne warzywa, np. marchewkę, seler czy cukinię.
- Jeśli chcesz, możesz podawać schab z sosem w osobnym naczyniu.
Zobacz także