PrzepisBoże NarodzenieUkładam schab w naczyniu i zalewam sosem. Mięso wychodzi kruchutkie i delikatne

Układam schab w naczyniu i zalewam sosem. Mięso wychodzi kruchutkie i delikatne

Przepis na soczysty schab. Idealny pomysł na świąteczny obiad.
Przepis na soczysty schab. Idealny pomysł na świąteczny obiad.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maren Winter
02.01.2024 13:57, aktualizacja: 02.01.2024 16:39

Schab pieczony w sosie z warzywami to idealna propozycja na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Mięso jest soczyste i aromatyczne, a warzywa nadają mu ciekawy smak i teksturę. Koniecznie wypróbuj mój przepis.

Jeśli poszukujesz oryginalnego pomysłu na obiad, który zachwyci rodzinę, proponuję wyjątkowy przepis na pieczony schab w soczystym sosie musztardowo-pomidorowym z dodatkiem warzyw. To kulinarne arcydzieło podbije serca twoich gości i sprawi, że twój stół zacznie błyszczeć jeszcze większym blaskiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab – klasyka w wyjątkowym wydaniu

Warto zaskoczyć rodzinę czymś nowym. Pieczony schab to idealny wybór na uroczysty obiad. Kruchutki, delikatny, doskonale wchłaniający smak sosu - z pewnością zaskoczy i zachwyci wszystkich smakoszy.

Przepis na świąteczny pieczony schab

Przygotowanie tego dania jest dość proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego,
  • 1 papryka czerwona,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 6 pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • papryka słodka,
  • przyprawa do mięsa mielonego,
  • pieprz i sól,
  • 2 szklanki mleka.

Sos:

  • ½ szklanki keczupu,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • pieprz i sól (do smaku),
  • 1 ½ szklanki wody,

Przygotowanie:

  1. Kroję schab w plastry i moczę go w mleku przez minimum 2 godziny. Następnie odsączam mięso i delikatnie je rozbijam. Doprawiam przyprawą do mięsa mielonego, dodaję pieprz i sól.
  2. Następnie obsmażam schab na oleju.Przygotowuję sos, mieszając wodę, keczup, koncentrat, musztardę, pieprz i sól.
  3. Rozgrzewam piekarnik do 220 st. C. Natłuszczam formę żaroodporną i układam w niej schab, cebulę, ogórki, paprykę, pieczarki i czosnek. Doprawiam i zalewam przygotowanym wcześniej sosem. Wstrząsam formą, aby sos równomiernie go pokrył. Przykrywam formę folią aluminiową i piekę przez 1 godzinę.

Wskazówki:

  • Aby schab był jeszcze bardziej soczysty, możesz go zamarynować w mleku, przyprawach i ulubionych ziołach przez całą noc.
  • Do sosu możesz dodać również inne warzywa, np. marchewkę, seler czy cukinię.
  • Jeśli chcesz, możesz podawać schab z sosem w osobnym naczyniu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także